DECRET 13/2007, de 16 de gener, pel qual s'estableix el Pla de Vigilància i Control de Residus en Animals, Vegetals i Aliments a Catalunya (PRAVA) (SG-16.1.2007).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

13/2007, de 16 de gener, pel qual s'estableix el Pla de Vigilància i Control de Residus en Animals, Vegetals i Aliments a Catalunya (PRAVA) (SG-16.1.2007).

Els animals i els vegetals poden ser tractats al llarg de la seva vida productiva amb substàncies químiques per a la prevenció o el guariment de les malalties. En els casos d'animals productors d'aliments per al consum humà això pot donar lloc a l'aparició de residus d'aquestes substàncies als aliments que se'n deriven, com ara les carns, la llet, els ous, etc. Així mateix, com a conseqüència dels tractaments fitosanitaris per prevenir i controlar les plagues i les malalties dels vegetals també poden quedar residus dels productes assenyalats en o sobre els referits vegetals. Tots aquests residus, però, no poden ser de cap manera perjudicials per a la salut dels consumidors.

Per tal de regular la investigació i el control d'aquests residus pel que fa als productes d'origen animal, el Reial decret 1262/1989, de 20 d'octubre, que incorporava al Dret estatal la Directiva 86/469/CEE del Consell, de 16 de setembre de 1986, va establir el Pla Nacional d'Investigació de Residus en els Animals i en les Carns Fresques. En execució d'aquest Reial decret, el Decret 241/1990, de 4 de setembre (DOGC núm. 1360, de 29.10.1990), va regular el control i la investigació de residus en animals i carns fresques a Catalunya.

Posteriorment, i per tal de garantir un més alt nivell de protecció dels consumidors, el Reglament (CEE) núm. 2377/90 del Consell, de 26 de juny de 1990, va determinar que la toxicitat dels potencials residus havia de ser avaluada abans que l'ús de la substància en els animals de producció d'aliments fóra autoritzat. En virtut d'aquest Reglament es varen establir límits màxims de residus (LMR) en aquells casos en que es considerà necessari i, en d'altres, es prohibí l'ús de determinades substàncies.

Així mateix, la Directiva 96/22/CE del Consell, de 29 d'abril de 1996, va prohibir la utilització de determinades substàncies d'efecte hormonal i tireostàtic i substàncies beta-agonistes d'ús en la cria d'animals d'explotació i, alhora, la Directiva 96/23/CE del Consell, de 29 d'abril de 1996, va establir les mesures de control que eren aplicables a determinades substàncies i els seus residus en els animals vius i llurs productes. Ambdues Directives varen ser incorporades al Dret estatal mitjançant el Reial decret 1373/1997, de 29 d'agost, i el Reial decret 1749/1998, de 31 de juliol, respectivament. Més recentment, la Directiva 96/22/CE ha estat modificada per la Directiva 2003/74/CE del Parlament i del Consell, de 22 de setembre de 2003, la qual ha estat incorporada al Dret estatal mitjançant el Reial decret 2178/2004, de 12 de novembre, que ha substituït el Reial decret 1373/1997, de 29 d'agost, abans esmentat.

Aquestes disposicions comunitàries i estatals han ampliat la vigilància a d'altres espècies animals, així com al conjunt dels productes animals destinats al consum humà més enllà de l'aplicació prevista per l'ordenament inicialment.

Pel que fa als productes vegetals, la Directiva 76/895/CEE del Consell, de 23 de novembre de 1976, va fixar els LMR de plaguicides en fruites i verdures i va establir-ne el control. Posteriorment, la Directiva 86/362/CEE del Consell, de 24 de juliol de 1986, i la Directiva 90/642/CEE del Consell, de 27 de novembre de 1990, varen ampliar la fixació dels continguts màxims de residus de plaguicides a d'altres productes vegetals.

L'esmentada Directiva 90/642/CEE harmonitzava les legislacions dels Estats membres de la Comunitat Econòmica Europea en matèria de residus de plaguicides a l'àrea de la sanitat vegetal i establia dues línies d'actuació: d'una banda, fixant, a nivell comunitari, els LMR per a cada plaguicida en diferents productes o grups de productes vegetals i, de l'altra, establint un sistema de vigilància dels continguts de residus de plaguicides en els productes vegetals que es posin en circulació al mercat comunitari. Aquesta Directiva es va incorporar al Dret estatal mitjançant el Reial decret 280/1994, de 18 de febrer, pel qual s'estableixen els límits màxims de residus de plaguicides i el seu control en determinats productes d'origen vegetal. Amb posterioritat, el Reglament CE 1396/2005 del Parlament Europeu i del Consell de 23 de febrer de 2005, relatiu als límits màxims de residus de plaguicides en aliments i pinsos d'origen vegetal i animal, i que modifica la Directiva 91/414 CEE del Consell, estableix les bases per fixar els LMR i la seva harmonització.

Ateses les competències que corresponen a la Generalitat de Catalunya en matèria de sanitat i salut pública, agricultura i ramaderia, i defensa dels consumidors, i les funcions encomanades als departaments de Salut i d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural pel que fa al control sanitari d'aliments i a l'ús i l'aplicació dels productes fitosanitaris i zoosanitaris, escau dictar un Decret que actualitzi la regulació de les actuacions de vigilància i control de les substàncies i residus en animals, vegetals i aliments de Catalunya, incloent les novetats que han introduït les normes comunitàries i de l'Estat en aquesta matèria i l'experiència assolida des de la promulgació del Decret 241/1990, de 4 de setembre.

D'acord amb això, el present Decret actualitza i amplia el Pla per a la investigació de residus en animals i carns fresques a Catalunya (PIRACC) que es va crear en virtut del Decret 241/1990, de 4 de setembre, mitjançant l'establiment d'un nou instrument de coordinació de l'execució de les investigacions sobre les substàncies i els seus residus en l'àmbit de Catalunya, el Pla de Vigilància i Control de Residus en Animals, Vegetals i Aliments a Catalunya (PRAVA).

És d'assenyalar que en aquest Decret es formulen de manera diferent els conceptes de residu i contaminant mediambiental. En concret, es consideren residus aquelles substàncies que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR