ORDRE IUE/361/2010, de 17 de juny, per la qual s'estableix l'import màxim de les tarifes que han d'abonar els destinataris dels serveis de control del compliment reglamentari de la seguretat industrial i de la inspecció tècnica de vehicles als operadors de la inspecció en matèria de seguretat industrial.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Innovacio, Universitats i Empresa
Rango de LeyOrdre

ORDRE IUE/361/2010, de 17 de juny, per la qual s'estableix l'import màxim de les tarifes que han d'abonar els destinataris dels serveis de control del compliment reglamentari de la seguretat industrial i de la inspecció tècnica de vehicles als operadors de la inspecció en matèria de seguretat industrial.

La Llei 12/2008, de 31 de juliol, de Seguretat Industrial (DOGC núm. 5191, de 8.8.2008) defineix la seguretat industrial com un servei públic d'interès general i estableix un model de gestió que es basa en l'externalització dels serveis d'inspecció sotmesos a un règim d'autorització administrativa prèvia. Aquesta mateixa Llei, però, declara també en el seu preàmbul, que per les característiques pròpies del mercat de la inspecció que és de demanda obligatòria i on la qualitat, en general, no és exigida pels clients, no és possible optar per un model de liberalització pura.

L'article 28 de la Llei esmentada preveu que el conseller o consellera del Departament competent en matèria de seguretat industrial, per tal d'assegurar una bona prestació del servei i amb un preu d'acord als costos reals, fixarà mitjançant una ordre l'import màxim de les tarifes que han d'abonar els destinataris dels serveis de control del compliment reglamentari de la seguretat industrial i de la inspecció tècnica de vehicles als operadors de la inspecció en matèria de seguretat industrial.

L'article 51.1 del Decret 30/2010, de 2 de març, pel qual s'aprova el reglament de desplegament de la Llei 12/2008, de 31 de juliol, de seguretat industrial (DOGC núm. 5582, de 8.3.2010), estableix que el conseller o consellera titular del Departament competent en matèria de seguretat industrial ha d'establir l'import màxim de les tarifes que, amb independència de les taxes que els siguin aplicables, han d'abonar els destinataris dels serveis de control del compliment reglamentari de la seguretat industrial i de la inspecció tècnica de vehicles als operadors de la inspecció en matèria de seguretat industrial.

D'altra banda, l'article 51.2 de l'esmentat Decret 30/2010, de 8 de març, estableix que els operadors de la inspecció en matèria de seguretat industrial han de comunicar a l'Agència Catalana de Seguretat Industrial les tarifes que apliquin amb l'estudi justificatiu de costos corresponent, i també que les tarifes comunicades han de ser iguals per a tot el territori de Catalunya.

D'acord amb la disposició transitòria cinquena de la Llei 12/2008, de 31 de juliol, mentre no s'aprovi el decret que reguli els estatuts de l'Agència Catalana de Seguretat Industrial, les funcions que aquesta Llei li atribueix les han d'exercir els òrgans corresponents del departament competent en matèria de seguretat industrial.

Escau, doncs, establir l'import màxim de les tarifes que apliquin els operadors de la inspecció en matèria de seguretat industrial i regular el procediment a seguir per a la seva comunicació a l'Agència Catalana de Seguretat Industrial.

En virtut de l'habilitació que conté l'apartat quart de la disposició final tercera de la Llei 12/2008, de 31 de juliol, que preveu que aquesta ordre es dicti en el termini de tres mesos a partir de l'entrada en vigor del reglament del seu desplegament, i en ús de les atribucions que em confereix la legislació vigent,

Ordeno:

Article 1

Àmbit d'aplicació

Aquesta Ordre s'aplica als operadors de la inspecció en matèria de seguretat industrial que hagin estat autoritzats d'acord amb el Decret 30/2010, de 8 de març, pel qual s'aprova el reglament de desplegament de la Llei 12/2008, de 31 de juliol, de seguretat industrial.

Article 2

Contingut de les tarifes

2.1 Les tarifes que apliquin els operadors de la inspecció en matèria de seguretat industrial han de ser inferiors o iguals als imports màxims que s'estableixen en l'annex d'aquesta disposició.

2.2 Aquests imports màxims no inclouen l'import de l'impost de valor afegit (IVA) ni l'import de les taxes aplicables de les quals siguin subjectes passius els destinataris dels serveis de control del compliment reglamentari de la seguretat industrial o els de la inspecció tècnica de vehicles.

2.3 Les tarifes comunicades han d'incloure totes les despeses que la realització del servei pugui ocasionar a l'operador i, quan escaigui, les despeses de desplaçament del seu personal a les activitats, instal·lacions i productes industrials objecte de la inspecció, i no han de ser inferiors als costos mínims reals existents al mercat, tenint en compte els temps mínims mitjans d'inspecció establerts per a cada àmbit corresponent als reglaments tècnics de seguretat industrial i per al servei d'inspecció tècnica de vehicles per l'Agència Catalana de Seguretat Industrial.

Article 3

Comunicació de tarifes i publicitat

3.1 Els operadors de la inspecció en matèria de seguretat industrial han de comunicar a l'Agència Catalana de Seguretat Industrial, amb un mínim de 15 dies d'antelació, les tarifes que vulguin aplicar amb l'estudi justificatiu de costos corresponent .

3.2 Els operadors de la inspecció en matèria de seguretat industrial han de comunicar també a l'Agència Catalana de Seguretat Industrial les seves polítiques comercials, entenent com a tals els descomptes, les promocions i altres condicions que vulguin aplicar als seus clients.

3.3 Aquestes comunicacions s'han de fer en suport electrònic i per mitjans telemàtics, d'acord amb el format i mecanisme que l'Agència Catalana de Seguretat Industrial determini.

3.4 Les tarifes comunicades han de ser iguals per a tot el territori de Catalunya.

3.5 L'Agència Catalana de Seguretat Industrial ha de fer públiques, a través de la seva web, els imports de les tarifes màximes establertes i de les tarifes comunicades per cadascun dels operadors de la inspecció fent constar la data a partir de la qual són vigents.

Disposició transitòria

Tarifes a aplicar de manera transitòria pels operadors de la inspecció habilitats

Els operadors de la inspecció habilitats, d'acord amb l'article 2 de la Llei 10/2006, de 19 de juliol, de la prestació dels serveis d'inspecció en matèria de seguretat industrial (DOGC núm. 4681, de 21.7.2006), en tant que no siguin autoritzats d'acord amb el que disposen les disposicions addicionals tercera i quarta del Decret 30/2010, de 8 de març, han d'aplicar l'Ordre PRE/402/2008, de 28 d'agost, per la qual es revisen, dins l'àmbit de Catalunya, les tarifes del servei d'inspecció i control reglamentari en l'àmbit de la seguretat, la qualitat i la normativa industrial (DOGC núm. 5213, de 10.9.2008), o l'Ordre IUE/557/2008, de 18 de desembre, per la qual es revisen, dins l'àmbit de Catalunya, les tarifes del servei d'inspecció tècnica de vehicles (DOGC núm. 5290, de 5.1.2009), segons el cas.

Disposicions derogatòries

A partir de la data en què tots els operadors de la inspecció habilitats, d'acord amb l'article 2 de la Llei 10/2006, del 19 de juliol, hagin estat autoritzats o bé hagin renunciat a continuar, d'acord amb el que disposen les disposicions addicionals tercera i quarta del Decret 30/2010, de 8 de març, queden derogades les següents disposicions:

  1. L'Ordre PRE/402/2008, de 28 d'agost, per la qual es revisen, dins l'àmbit de Catalunya, les tarifes del servei d'inspecció i control reglamentari en l'àmbit de la seguretat, la qualitat i la normativa industrial (DOGC núm. 5213, de 10.9.2008).

  2. L'Ordre IUE/557/2008, de 18 de desembre, per la qual es revisen, dins l'àmbit de Catalunya, les tarifes del servei d'inspecció tècnica de vehicles (DOGC núm. 5290, de 5.1.2009).

  3. L'article 50, tarifes que han d'aplicar els organismes de control, de l'Ordre IUE/470/2009, de 30 d'octubre, per la qual es regula l'aplicació del reglament d'equips de pressió a Catalunya (DOGC núm. 5500, de 6.11.2009).

  4. L'article 13, tarifes, de l'Ordre TIC/212/2003, de 2 de maig, per la qual es regula el control dels establiments que presten serveis de bronzejat artificial (DOGC núm. 3883, de 14.5.2003).

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 17 de juny de 2010

Josep Huguet i Biosca

Conseller d'Innovació, Universitats i Empresa

Annex

Títol 1

Organismes de control

Capítol 1

Tarifes generals i complementàries

Article 1

Condicions d'aplicació

1.1 En absència d'una regulació específica per a un camp d'actuació determinat, i també per als camps regulats específicament quan no hi ha mòdul o tarifa concreta aplicable per la peculiaritat de la tasca a realitzar, la tarifa màxima a aplicar pels organismes de control (OC) en funció del temps real total invertit per l'inspector:

OC-G1 = 73,57 euros, per hora d'inspector.

OC-G2 = 21,08 euros, per desplaçament, quan el treball es realitzi fora de les oficines de l'OC (quantitat fixa per expedient i jornada).

1.2 Quan la supervisió o realització de les proves periòdiques referents a una mateixa empresa superi les 170 hores de treball d'un inspector de l'OC en un sol any, aquest podrà establir un concert amb l'empresa per tal d'aplicar les tarifes generals OC-G1 i OC-G2 al temps real de control en comptes de les tarifes unitàries fixades en aquesta Ordre. En l'avaluació del temps d'inspector s'inclou tot el temps que un inspector acreditat destini a l'estudi, a les proves i als desplaçaments necessaris per a la realització de la tasca sol·licitada. En cap cas l'import facturat pel concepte de desplaçament (OC-G2) a una mateixa entitat podrà superar el 10% de l'import facturat pel concepte relatiu a la tarifa OC-G1.

En les tarifes màximes generals que s'aproven...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR