DECRET 150/2010, de 2 de novembre, pel qual s'estableix el règim de llicències, permisos i vacances de les persones membres del cos de mossos d'esquadra.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior, Relacions Institucionals i Participacio
Rango de LeyDecret

DECRET

150/2010, de 2 de novembre, pel qual s'estableix el règim de llicències, permisos i vacances de les persones membres del cos de mossos d'esquadra.

L'article 136 de l'Estatut determina les competències de la Generalitat en matèria de funció pública. Així mateix, d'acord amb l'article 164.c) correspon a la Generalitat, en matèria de seguretat pública, la competència en la creació i l'organització de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra.

L'article 48.2 de la Llei 10/1994, d'11 de juliol, de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra, disposa textualment que "el règim de llicències, permisos i vacances, a què es refereix l'apartat 1, s'ha d'establir reglamentàriament, atenent les necessitats del servei.".

A l'empara d'aquesta habilitació, es va aprovar el Decret 15/1997, de 21 de gener, pel qual es regula el règim de llicències, permisos i vacances dels membres del cos de mossos d'esquadra.

L'article 3 de la refosa en un text únic dels preceptes de determinats textos legals vigents a Catalunya en matèria de funció pública, aprovada pel Decret legislatiu 1/1997, de 31 d'octubre, disposa que en aplicació d'aquesta Llei l'òrgan competent pot dictar normes específiques per adequar-la a les peculiaritats dels mossos d'esquadra, entre d'altres. En el mateix sentit, la disposició addicional tercera de la Llei 8/2006, en el seu punt primer, preveu que en el termini de tres mesos, a comptar de l'entrada en vigor d'aquesta Llei, el Govern n'ha de fer el desplegament reglamentari i adaptar-ne les mesures a les peculiaritats dels mossos d'esquadra, entre d'altres. Així mateix, la disposició final de la Llei 10/1994, d'11 de juliol, de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra, faculta el Govern de la Generalitat i, si escau, la persona titular del departament competent en matèria de seguretat pública per fer el desplegament reglamentari d'aquesta Llei.

En especial, s'ha de destacar la necessitat d'incorporar a l'estatut del personal del cos de mossos d'esquadra les mesures recollides a la Llei 8/2006, de 5 de juliol, en tant que suposen importants avenços en àmbits com la conciliació de la vida personal, familiar i laboral –en especial mitjançant la regulació de permisos vinculats a la filiació, la convivència i la família-, l'equiparació entre la filiació biològica i les adopcions i acolliments, l'equiparació de les unions estables de parella amb els matrimonis, i la incorporació de mesures per fer més efectiva la protecció de les dones en situació de violència masclista.

Tenint en compte aquesta normativa, el present Decret té per objecte la regulació del règim de llicències i permisos, així com les corresponents reduccions de jornada i les vacances de les persones membres del cos de mossos d'esquadra. En aquesta regulació, fent ús dels referits preceptes habilitadors, s'han incorporat les adaptacions necessàries per tal de garantir l'efectivitat dels drets recollits tot tenint en compte les particularitats organitzatives del cos de mossos d'esquadra.

En concret, el Decret regula en els capítols 2, 3, 4 i 5 les diferents modalitats de llicències, permisos, reduccions de jornada i vacances. El capítol 6 preveu el procediment de concessió i estableix el sentit del silenci en els casos en què no hi hagi resolució expressa de la direcció general competent en matèria de policia.

Vist l'informe del Consell de la Policia-mossos d'esquadra,

Per tot això, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

1.1 L'objecte d'aquest Decret és establir el règim de llicències, permisos i reduccions de jornada, així com les vacances de les persones membres del cos de mossos d'esquadra.

1.2 L'autorització de les llicències, permisos, reduccions de jornada i vacances és competència de la direcció general competent en matèria de policia i podrà ser objecte de delegació.

Capítol 2

Llicències

Article 2

Modalitats

Es poden concedir llicències a les persones membres del cos de mossos d'esquadra:

  1. Per a estudis.

  2. Per a assumptes propis.

  3. Per malaltia.

  4. Per a l'exercici de funcions sindicals.

Article 3

Llicència per a estudis

3.1 Es poden concedir llicències per fer estudis sobre matèries directament relacionades amb el lloc de treball, sempre que hi hagi un informe favorable del cap de la unitat en què el/la funcionari/ària presta els seus serveis. Només si aquesta llicència es concedeix per interès propi de l'Administració, la persona que l'ha sol·licitat té dret a percebre totes les seves retribucions. L'apreciació d' aquest interès de l'Administració correspon a la direcció general competent en matèria de policia.

3.2 Als efectes de l'acompliment de la jornada de treball anual, quan es tracti d'estudis i cursos de formació inclosos dins les activitats programades per l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya i d'aquells altres que determini la direcció general competent en matèria de policia, es podran computar les hores de treball que corresponguin tenint en compte la planificació de la jornada de la persona interessada i d'acord amb els criteris sobre formació del funcionariat del cos de mossos d'esquadra que estableixi la direcció general competent en matèria de policia.

Article 4

Llicència per a assumptes propis

4.1 Es poden concedir llicències per a assumptes propis, sense cap retribució, la duració acumulada de les quals no podrà excedir en cap cas els sis mesos cada dos anys.

4.2 La durada mínima d'aquesta llicència és de deu dies naturals i la seva concessió resta subordinada a les necessitats del servei. L'òrgan competent per concedir-la valorarà conjuntament els motius al·legats per la persona sol·licitant i, també, la possible pertorbació dels serveis amb la seva concessió.

Article 5

Llicència per malaltia

5.1 Les persones membres del cos de mossos d'esquadra, en els supòsits de malaltia i accident que els incapaciti temporalment per al desenvolupament de les funcions policials, tindran dret a llicència, d'acord amb el règim de previsió social al qual la persona funcionària estigui acollida.

5.2 La direcció general competent en matèria de policia, mitjançant els serveis mèdics corresponents, pot fer el seguiment i la verificació de l'estat de la malaltia del funcionari amb l'objectiu de tenir coneixement d'aquesta, prestar l'ajut necessari i aconseguir la seva total i prompta recuperació.

Article 6

Llicència per a l'exercici de funcions sindicals

Les llicències per exercir funcions sindicals a temps total es gaudiran de conformitat amb el que s'estableixi per acord amb les organitzacions sindicals representatives del cos de mossos d'esquadra.

Capítol 3

Permisos

Article 7

Condicions d'exercici

Si dues persones sol·liciten un mateix permís pel mateix fet causant s'haurà de gaudir de forma alternativa i sense superar el termini global màxim establert per a cada modalitat de permís, a excepció del que disposen els articles 9.2, 9.3, 9.9, 9.11 i 10.2.

En atenció a les especials característiques del cos de mossos d'esquadra, les necessitats del servei s'hauran de tenir en compte quan es resolguin les peticions de les persones interessades.

Article 8

Modalitats

Les persones membres del cos de mossos d'esquadra poden gaudir dels permisos següents:

8.1 Retribuïts, no recuperables i amb justificació:

  1. Per matrimoni.

  2. Per matrimoni de familiar.

  3. Per maternitat.

  4. Per adopció o acolliment internacional.

  5. Per naixement, adopció o acolliment.

  6. Per paternitat.

  7. Per lactància.

  8. Per atendre fills/filles discapacitats/ades.

  9. Prenatal.

  10. Per mort, accident, hospitalització o malaltia greu de familiar fins al segon grau.

  11. Per situacions de violència masclista.

  12. Per traslladar-se de domicili.

  13. Per a exàmens finals en centres oficials i per a altres proves definitives d'avaluació i alliberadores en els esmentats centres.

  14. Per a deures inexcusables de caràcter públic o personal.

  15. Per a assistència a judicis.

  16. Per hores acumulades.

    8.2 Retribuïts, recuperables i amb justificació:

  17. Flexibilitat horària recuperable.

  18. Flexibilitat per atendre fills/es discapacitats/es.

  19. Flexibilitat per a situacions de violència masclista.

    8.3 Retribuïts, no recuperables i sense justificació:

  20. Per assumptes personals.

  21. Per crèdit horari sindical.

    8.4 No retribuïts, amb justificació:

    Sense retribució per atendre un familiar.

Article 9

Permisos retribuïts, no recuperables i amb justificació

9.1 Permís per matrimoni.

El permís per raó de matrimoni o per inici de convivència, en el cas de les unions estables de parella, té una durada de quinze dies naturals consecutius. Els cònjuges o convivents en poden gaudir dins el termini d'un any a comptar de la data del casament o de l'inici de la convivència.

A efectes d'aquest permís es considera inici de la convivència el moment en què la unió estable de parella queda acreditada mitjançant el procediment legalment establert a l'efecte.

9.2 Permís per matrimoni de familiar.

El matrimoni de familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat dóna dret a un permís d'un dia d'absència del lloc de treball sempre que l'acte del matrimoni coincideixi amb una jornada planificada de treball.

Aquest permís, si el matrimoni té lloc fora de Catalunya, és ampliable a un màxim de dos dies consecutius d'absència, el dia de l'acte del matrimoni i l'anterior o posterior, sempre que coincideixin amb jornades planificades de treball.

9.3 Permís per maternitat.

9.3.1 El permís per maternitat, en cas de filiació biològica...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR