DECRET 399/2006, de 24 d'octubre, pel qual s'assignen al Departament de Salut les funcions en matèria de salut i sanitàries de les persones privades de llibertat i de menors i joves internats en centres de justícia juvenil, i s'integren en el sistema sanitari públic els serveis sanitaris penitenciaris i de justícia juvenil.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

399/2006, de 24 d'octubre, pel qual s'assignen al Departament de Salut les funcions en matËria de salut i sanit‡ries de les persones privades de llibertat i de menors i joves internats en centres de justÌcia juvenil, i s'integren en el sistema sanitari p˙blic els serveis sanitaris penitenciaris i de justÌcia juvenil.

Pel Reial decret 1292/1981, de 5 de juny, es van traspassar a la Generalitat de Catalunya les funcions i els serveis de l'AdministraciÛ de l'Estat en matËria de protecciÛ de menors, aixÌ com els corresponents mitjans personals, materials i pressupostaris. Els serveis i institucions transferits mitjanÁant aquest Reial decret es van assignar al Departament de JustÌcia pel Decret 168/1981, de 8 de juliol.

AixÌ mateix, pel Reial decret 3482/1983, de 28 de desembre, es van traspassar a la Generalitat de Catalunya les funcions i els serveis de l'AdministraciÛ de l'Estat en matËria d'administraciÛ penitenci‡ria, aixÌ com els corresponents mitjans personals, materials i pressupostaris. Els serveis i institucions transferits mitjanÁant aquest Reial decret s'assignaren al Departament de JustÌcia pel Decret 53/1984, de 5 de marÁ.

En els darrers vint anys, el Departament de JustÌcia ha dut a terme un important esforÁ per dotar adequadament els seus dispositius sanitaris. El Decret 425/2004, de 9 de novembre, de reestructuraciÛ parcial del Departament de JustÌcia assigna a la Secretaria de Serveis Penitenciaris, RehabilitaciÛ i JustÌcia Juvenil les funcions de planificar i dirigir els programes de promociÛ de la salut dels interns. Tanmateix, en l'actualitat es considera convenient integrar aquests recursos en el sistema sanitari p˙blic per millorar-ne l'eficiËncia i la coordinaciÛ amb la resta de dispositius que en formen part.

L'article 3 de la Llei 16/2003, de 28 de maig, de cohesiÛ i qualitat del Sistema Nacional de Salut, propugna el car‡cter universal del dret a la protecciÛ de la salut i l'atenciÛ sanit‡ria amb condicions d'igualtat per a tots els beneficiaris. AixÚ no obstant, la situaciÛ especial de les persones que estan privades de llibertat dÛna lloc a peculiaritats pel que fa a l'accÈs als serveis, sense que aquest fet hagi de suposar una alteraciÛ del contingut dels seus drets, i en aquest sentit cal recordar que l'article 3.4 de la Llei org‡nica 1/1979, de 26 de setembre, general penitenci‡ria, estableix que l'AdministraciÛ penitenci‡ria ha de vetllar per la vida, la integritat i la salut dels interns. Les persones que estan internades han de tenir els mateixos drets i prestacions que la resta de la ciutadania amb les limitacions, pel que fa a l'exercici i no al seu contingut, derivades d'aquesta situaciÛ.

D'altra banda, la Llei 27/2001, de 31 de desembre, de justÌcia juvenil, preveu, a l'article 57, que el Departament competent en matËria de salut ha de garantir, per mitj‡ dels centres, els serveis i els establiments que integren el sistema sanitari de cobertura p˙blica, el dret de tots els menors i els joves internats a l'assistËncia sanit‡ria integral, orientada a la prevenciÛ, el guariment i la rehabilitaciÛ, amb el mateix nivell d'atenciÛ mËdica i sanit‡ria que el dispensat al conjunt de la poblaciÛ.

L'article 44 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, estableix que les estructures i serveis p˙blics de salut de l'AdministraciÛ de l'Estat i dels serveis de salut de les comunitats autÚnomes s'han d'integrar en el Sistema Nacional de Salut. El Sistema Nacional de Salut integra, segons disposa l'article 45 de la mateixa Llei 14/1986, de 25 d'abril, totes les funcions i prestacions sanit‡ries que sÛn responsabilitat dels poders p˙blics per a l'adequat compliment del dret a la protecciÛ de la salut.

L'esmentada Llei 16/2003, de 28 de maig, estableix en la seva disposiciÛ addicional sisena que els serveis sanitaris dependents d'institucions penitenci‡ries seran transferits a les comunitats autÚnomes per a la seva plena integraciÛ en els corresponents serveis autonÚmics de salut.

A Catalunya, aquesta integraciÛ s'ha de dur a terme d'acord amb els principis establerts a la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenaciÛ sanit‡ria de Catalunya, que tÈ per objecte determinar la configuraciÛ del sistema sanitari de Catalunya, i la regulaciÛ general de totes les accions que permetin fer efectiu el dret a la protecciÛ de la salut.

Aquesta integraciÛ ha de garantir els drets dels interns com a usuaris dels serveis de salut, l'accessibilitat d'aquest col∑lectiu als recursos sanitaris, la qualitat de les prestacions sanit‡ries penitenci‡ries i l'equitat en l'accÈs.

Els departaments de Salut i de JustÌcia, de forma conjunta, han d'adequar les peculiaritats de la prestaciÛ sanit‡ria a les especials caracterÌstiques de l'entorn penitenciari i dels centres d'internament. Amb aquesta finalitat es crea la ComissiÛ Interdepartamental de coordinaciÛ de programes i actuacions en l'‡mbit dels serveis sanitaris penitenciaris i de justÌcia juvenil.

En conseq¸Ëncia, d'acord amb el que disposa l'article 61 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organitzaciÛ, procediment i rËgim jurÌdic de l'AdministraciÛ de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb el Dictamen de la ComissiÛ JurÌdica Assessora, a proposta del conseller de JustÌcia i de la consellera de Salut i d'acord amb el Govern de la Generalitat,

Decreto:

Article 1

1.1††El Departament de Salut, mitjanÁant el Servei Catal‡ de la Salut, ha de garantir, per mitj‡ dels professionals, els centres, els serveis i els establiments que integren el sistema sanitari p˙blic, el dret de les persones privades de llibertat i dels menors i els joves internats a l'assistËncia sanit‡ria integral, comprensiva tant de la promociÛ de la salut i de la prevenciÛ de la malaltia com de les accions curatives i rehabilitadores necess‡ries, amb el mateix nivell d'atenciÛ mËdica i sanit‡ria que el dispensat al conjunt de la poblaciÛ, garantint, aixÌ mateix, la continuÔtat de l'assistËncia en el medi comunitari. Les persones internes tindran dret a la prestaciÛ farmacËutica i a les prestacions complement‡ries b‡siques que es derivin d'aquesta assistËncia.

La prestaciÛ sanit‡ria que s'esmenta en el par‡graf anterior, amb subjecciÛ a la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenaciÛ sanit‡ria de Catalunya, i a la normativa de contractaciÛ de serveis sanitaris, es far‡ mitjanÁant la xarxa d'entitats sanit‡ries de provisiÛ p˙blica, sens perjudici que l'assistËncia sanit‡ria prÚpia de l'‡mbit de l'assistËncia prim‡ria ha de ser prestada en especial pels serveis sanitaris penitenciaris i de justÌcia juvenil.

1.2††Els serveis sanitaris penitenciaris i de justÌcia juvenil s'integren en l'estructura organitzativa de l'Institut Catal‡ de la Salut, que n'assumeix la gestiÛ, sens perjudici de les facultats del Departament de JustÌcia de dirigir i supervisar el funcionament dels centres penitenciaris.

1.3††En exercici de les seves respectives competËncies, el Departament de Salut, el Servei Catal‡ de la Salut, l'Institut Catal‡ de la Salut i el Departament de JustÌcia han d'actuar coordinadament amb la finalitat d'adequar les peculiaritats de la prestaciÛ sanit‡ria a les especials caracterÌstiques de l'entorn penitenciari i dels centres d'internament. Els criteris generals de coordinaciÛ es definiran en el sÌ de la ComissiÛ Interdepartamental de coordinaciÛ de programes i actuacions en l'‡mbit dels serveis sanitaris penitenciaris i de justÌcia juvenil que es crea a l'article 5 d'aquest Decret.

1.4††MitjanÁant decret del Govern Ès regular‡ l'organitzaciÛ i el funcionament dels serveis sanitaris penitenciaris i de justÌcia juvenil que gestioni l'Institut Catal‡ de la Salut.

Article 2

2.1††D'entre les funcions de la Secretaria de Serveis Penitenciaris, RehabilitaciÛ i JustÌcia Juvenil del Departament de JustÌcia assignades pel Decret 425/2004, de 9 de novembre, de reestructuraciÛ parcial del Departament de JustÌcia, les de planificaciÛ i direcciÛ dels programes de promociÛ de la salut s'adscriuen al Departament de Salut, i les funcions assistencials dels equips sanitaris s'adscriuen al Departament de Salut, a travÈs del Servei Catal‡ de la Salut i de l'Institut Catal‡ de la Salut, en els termes previstos en la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenaciÛ sanit‡ria de Catalunya, i en la normativa que la desplega i en aquest Decret.

2.2††S'adscriuen al Servei Catal‡ de la Salut els bÈns mobles adscrits als serveis sanitaris penitenciaris i de justÌcia juvenil del Departament de JustÌcia que consten detallats a l'annex 1 d'aquest Decret.

2.3††S'adscriu funcionalment a l'Institut Catal‡ de la Salut el personal sanitari del Departament de JustÌcia adscrit als serveis sanitaris penitenciaris i de justÌcia juvenil i el personal administratiu de la Secretaria de Serveis Penitenciaris, RehabilitaciÛ i JustÌcia Juvenil del Departament de JustÌcia que consta detallat a l'annex 2 d'aquest Decret. Amb l'adscripciÛ funcional, el personal afectat seguir‡ exercint les seves funcions d'acord amb les directrius dels Úrgans responsables de l'Institut Catal‡ de la Salut.

L'adscripciÛ org‡nica a l'Institut Catal‡ de la Salut es dur‡ a terme una vegada resolt el procediment d'estatutaritzaciÛ que es preveu a l'article 3.1 d'aquest Decret, tenint en compte el que estableix l'article 3.3 d'aquest Decret. Aquesta adscripciÛ org‡nica comportar‡ tambÈ la modificaciÛ de la relaciÛ de llocs de treball.

2.4††El personal administratiu dels centres penitenciaris i de justÌcia juvenil adscrit als serveis sanitaris penitenciaris i de justÌcia juvenil mantindr‡ la seva vinculaciÛ org‡nica amb el Departament de JustÌcia, si bÈ funcionalment dependr‡ de l'Institut Catal‡ de la Salut.

Article 3

3.1††L'Institut Catal‡ de la Salut, en els termes del que preveu la disposiciÛ addicional cinquena de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, dur‡ a terme un procediment per a la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR