RESOLUCIÓ de 16 de maig de 2000, de modificació dels Estatuts del Col·legi de Protètics Dentals de Catalunya. (Correcció d'errades en el DOGC núm. 3178, pàg. 8948, de 8.7.2000).

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyResolució

de 16 de maig de 2000, de modificació dels Estatuts del Col·legi de Protètics Dentals de Catalunya. (Correcció d'errades en el DOGC núm. 3178, pàg. 8948, de 8.7.2000).

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

Vista l’Ordre d’1 de febrer de 1990, publicada en el DOGC núm. 1271, de 23 de març de 1990, per la qual es van declarar l’adequació a la legalitat, la inscripció en el Registre de Col·legis Professionals de Catalunya i la publicació dels Estatuts del Col·legi de Protètics Dentals de Catalunya; i la Resolució de 19 de desembre de 1995 (DOGC núm. 2148, de 29.12.1995), de modificació d’estatuts;

Vista la modificació global dels Estatuts aprovada en assemblees generals extraordinàries de 2 d’octubre de 1999 i 13 de març de 2000;

Vistos la Llei 13/1982, de 17 de desembre, de col·legis professionals i el Decret 329/1983, de 7 de juliol, d’aprovació del reglament que la desplega; el Decret 213/1983, de 31 de maig, pel qual es deleguen en el conseller de Justícia funcions atribuïdes al Departament de la Presidència; la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i el Decret 184/1994, de 26 de juliol;

Atès que els articles modificats s’adeqüen a la legalitat;

Atès que el present expedient ha estat promogut per persona legitimada, que s’han aportat els documents essencials, i que s’han complert tots els tràmits establerts;

D’acord amb el que disposen els articles 79 i 80 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya;

A proposta de la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques,

Resolc:

—1 Declarar l’adequació a la legalitat de la modificació global dels Estatuts del Col·legi de Protètics Dentals de Catalunya i disposar-ne la inscripció en el Registre de Col·legis Professionals de la Generalitat de Catalunya.

—2 Disposar que es publiqui al DOGC la modificació dels Estatuts esmentats, com a annex a aquesta Resolució.

Barcelona, 16 de maig de 2000

Núria de Gispert i Català

Consellera de Justícia

Estatuts

del Col·legi Oficial de Protètics Dentals de Catalunya

Títol 1

Del Col·legi

Capítol 1

Conceptes generals

Article 1

El Col·legi Oficial de Protètics Dentals de Catalunya és l’organització professional dels protètics dentals que exerceixen a Catalunya.

És una corporació de dret públic de caràcter representatiu i amb personalitat jurídica pròpia, independent de l’Administració pública, que gaudeix de plena capacitat d’obrar. La representació legal del Col·legi, tant en judici com fora li correspondrà al president o a qui legalment el substitueixi.

El Col·legi Oficial de Protètics Dentals de Catalunya tindrà el tractament d’Il·lustre i el seu president, el d’Il·lustríssim.

Article 2

El Col·legi Oficial de Protètics Dentals de Catalunya resta emparat per la Llei i el Reglament de col·legis professionals de Catalunya i per l’altra legislació comunitària, estatal o autonòmica que l’afecti.

Article 3

El Col·legi exercirà en tot cas la representació col·lectiva i oficial dels protètics dentals en l’àmbit territorial de Catalunya.

Article 4

Hauran de pertànyer obligatòriament al Col·legi Oficial de Protètics Dentals de Catalunya tots els protètics que exerceixin la professió a Catalunya, tant els que tinguin la titulació oficial en pròtesi dental regulada a la legislació vigent com els que hagin estat legalment habilitats de conformitat amb la normativa sobre la matèria i això independentment que treballin per compte propi o d’altri o que es dediquin a la fabricació, l’assessorament, la formació o la comercialització.

Amb caràcter voluntari s’admetrà la col·legiació sense exercici.

Aquells protètics que acreditin estar col·legiats i al corrent de pagament a algun altre Col·legi de l’Estat i que exerceixin la professió a Catalunya hauran d’habilitar-se al Col·legi i pagar les quotes que acordi la Junta de Govern, que en cap cas seran més elevades que les corresponents amb caràcter general a la resta de col·legiats. Aquests professionals també quedaran sotmesos, per les seves actuacions a Catalunya, als presents Estatuts i a les altres normes col·legials, especialment les de caràcter deontològic.

Article 5

El català és la llengua pròpia del Col·legi Oficial de Protètics Dentals de Catalunya. Qualsevol persona té dret a obtenir la traducció al castellà dels documents col·legials que l’afectin, i, si ho demana, a ser atesa en aquesta llengua.

Capítol 2

Relacions amb l’Administració

Article 6

El Col·legi es relacionarà amb l’Administració de la Generalitat de Catalunya mitjançant el Departament de la Presidència o aquell en el qual es delegui, i també amb el Departament de Sanitat.

Capítol 3

De les relacions amb el Consell General de Col·legis Oficials de Protètics Dentals d’Espanya

Article 7

D’acord amb la legislació vigent, el Col·legi Oficial de Protètics Dentals de Catalunya s’integrarà, si escau, en l’organització de protètics dentals de l’Estat en la forma que estatutàriament correspongui.

Capítol 4

Denominació, domicili i àmbit territorial

Article 8

La denominació és Col·legi Oficial de Protètics Dentals de Catalunya, l’àmbit és el de tot el territori català i el domicili oficial radica a Barcelona, carrer de Provença, 337, 3r 1a.

Capítol 5

Finalitats i funcions

Article 9

Pertoca al Col·legi exercir les funcions i els fins que li assigna, de manera general, la legislació vigent relativa als col·legis professionals, especialment els següents:

9.1 Exercir la representació legal del col·lectiu de professionals col·legiats i la de qualsevol col·legiat individual quan sigui requerit expressament davant qualsevol organisme oficial o particular, relativa a l’exercici de la professió.

9.2 Mantenir la disciplina social i professional dels col·legiats, sobre els principis d’unitat i de cooperació indispensables, salvaguardant i fent observar els principis deontològics i eticosocials de la professió, de la seva dignitat i del seu prestigi. Amb aquesta finalitat podrà elaborar els codis corresponents de compliment obligatori.

9.3 Emparar i defensar els drets i el prestigi professional i social dels col·legiats en general o de qualsevol dels seus grups o d’un individu en particular, si fossin objecte de vexació, de menyscapte o de desmereixement.

9.4 Perfeccionar els aspectes tècnics i científics de la professió i dels professionals, i elevar-ne els nivells moral, material, cultural i científic.

9.5 Crear, sostenir i fomentar obres de previsió, de crèdit, de consum i d’assegurança, en els diversos aspectes, de caràcter obligatori o bé voluntari. Promoure mecanismes o institucions de protecció social dels col·legiats jubilats, malalts, invàlids, vídues i orfes de col·legiats.

9.6 Assessorar el procés de formació dels plans d’estudis relatius a la pròtesi dental, i assessorar les autoritats acadèmiques en tot allò relatiu a la docència de les disciplines pròpies de la pròtesi dental.

9.7 Mantenir una relació constant amb els centres docents per proporcionar-los orientacions actuals i útils per al coneixement de les característiques desitjables per als nous professionals.

9.8 Intervenir en problemes d’intrusisme professional. Amb aquesta finalitat podrà requerir el suport de les autoritats governatives, judicials i sanitàries i haurà de perseguir tothom qui exerceixi actes propis de la professió de protètic dental sense ser-ho.

9.9 Emetre els informes tècnics i professionals en els assumptes o matèries que li siguin sotmesos per entitats o institucions públiques o privades.

9.10 Informar les indústries del ram de les condicions desitjables per al desenvolupament de productes nous i establir, si les condicions tècniques ho permeten, un control de qualitat sobre els materials oferts.

9.11 Organitzar serveis d’assessorament jurídic, econòmic, administratiu, tècnic o de qualsevol altra mena a favor dels col·legiats.

9.12 Col·laborar amb els organismes corresponents per establir les condicions d’exercici professional en les diverses modalitats o especialitats; regular i imposar les condicions de prestació de serveis, que seran d’acatament obligatori, i garantir el respecte i l’observació de les normes reguladores de treball en tots els aspectes, especialment quant a mesures de seguretat, prevenció i higiene en el treball.

9.13 Proposar a la Generalitat o a l’Administració de l’Estat les normes necessàries per tal de garantir i millorar les condicions tècniques i higièniques de la pròtesi dental.

9.14 Establir les normes que regulin el règim econòmic del Col·legi i dels organismes afins i que en depenen.

9.15 Dur el cens de professionals i el registre de títols de col·legiats.

9.16 Exercir la jurisdicció disciplinària, respecte dels col·legiats, per a la qual cosa la Junta de Govern estarà revestida de la màxima autoritat, amb exigència correlativa de la major...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR