ORDRE de 6 de setembre de 2000, per la qual s'estableixen les normes i els procediments de regulació del potencial de producció vitícola a Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyOrdre

de 6 de setembre de 2000, per la qual s’estableixen les normes i els procediments de regulació del potencial de producció vitícola a Catalunya.

El Reial decret 1472/2000, de 4 d’agost, constitueix la normativa bàsica específica d’aplicació, a l’Estat espanyol, del Reglament (CE) 1227/2000, de la Comissió, de 31 de maig de 2000, sobre regulació del potencial de producció vitícola.

Sens perjudici de l’aplicabilitat directa del que disposa l’esmentat Reial decret, aquesta Ordre es dicta per establir el procediment d’aplicació dels aspectes que preveu la disposició legislativa estatal, que tenen una incidència directa en la producció vitícola de Catalunya.

En l’elaboració d’aquesta Ordre, s’han tingut en compte les propostes del sector vitícola de Catalunya representat en la Taula Sectorial de la Vinya i el Vi.

Per tot això, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte i àmbit d’aplicació

1.1 El que preveu aquesta Ordre relatiu a plantacions, regularització de superfícies, primes d’abandó i reestructuració i/o reconversió de la vinya, és d’aplicació únicament a la vinya destinada a la producció de raïm de vinificació. Les previsions relatives a varietats, són aplicables a tot tipus de raïm.

1.2 Als efectes d’aquesta Ordre, s’entén per titular de la parcel·la el qui té o adquireix drets de plantació o replantació sobre aquesta, bé com a conseqüència d’un dret de propietat o bé perquè tingui atribuït un dret d’ús i disposició sobre l’esmentada parcel·la.

Capítol 2

Plantacions i replantacions de vinya

Article 2

Noves plantacions

2.1 Els contingents de noves plantacions assignats a Catalunya que provinguin de les concessions de la Unió Europea, es distribuiran en funció de les sol·licituds presentades pels interessats i tindran en compte, com a objectiu principal, el manteniment d’una superfície adient de vinya per a la producció de vi amb denominació d’origen, vins de qualitat produïts en una regió determinada (vqprd) o vi de taula emparat per una indicació geogràfica protegida, en aquelles zones en què, per la seva qualitat, la producció de vi es troba per sota de la demanda, i així es potenciarà la seva qualitat i competitivitat en el mercat.

2.2 Per a l’assignació dels drets corresponents a les noves plantacions d’acord amb el que preveu l’apartat 1 d’aquest article, es prioritzaran els viticultors integrants d’un pla de reestructuració i/o reconversió que hagi estat aprovat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i que així ho sol·licitin. Entre aquests viticultors tindran preferència els joves agricultors d’acord amb la definició que estableix l’article 2.7 de la Llei 19/1995, de 4 de juliol, de modernització de les explotacions agràries, que hagin accedit per primer cop a l’activitat agrària.

Els drets de nova plantació no distribuïts, s’integraran a la reserva una vegada s’hagi constituït i es concediran en base als criteris que en el seu moment establirà el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca.

2.3 Per poder sol·licitar els drets a què es refereix aquest article, els sol·licitants hauran de tenir regularitzada la totalitat de la seva explotació vitícola, d’acord amb la normativa vigent.

2.4 Els drets de nova plantació s’hauran d’utilitzar abans que finalitzi la segona campanya següent a aquella en la que es va concedir el dret per part del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca.

Article 3

Drets de replantació

3.1 Els drets de replantació, generats per l’arrencada d’una parcel·la en la mateixa explotació, hauran d’utilitzar-se abans que finalitzi la vuitena campanya següent a aquella durant la qual s’hagi procedit a l’arrencada prèviament declarada.

3.2 En el cas de drets adquirits per transferència, aquests s’hauran d’utilitzar abans que finalitzi la segona campanya des de l’autorització de la transferència, sense que en cap cas es pugui superar el termini establert en l’apartat anterior.

3.3 Es podran concedir drets de replantació avançada per plantar en una superfície determinada, als productors que presentin un compromís escrit de què procediran a l’arrencada en una superfície equivalent, abans que finalitzi la segona campanya posterior a la plantació de la superfície. Aquest compromís anirà acompanyat d’un aval bancari que es fixa en 1.850.000 ptes./ha. A aquests efectes es tindrà en compte el Decret 221/1999, de 27 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de la Caixa General de Dipòsits de la Generalitat de Catalunya, i s’unifica el règim de les garanties que davant seu es poden presentar.

L’incompliment de l’obligació d’arrencada en el termini abans assenyalat, comportarà l’execució de l’aval, en els termes que preveu l’article 3.2 del Reial decret 1472/2000, de 4 d’agost, sens perjudici de la possible execució subsidiària de l’obligació d’arrencada per part del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca.

Article 4

Transferència de drets de replantació

4.1 Els drets de replantació, dins del territori de Catalunya, poden ser objecte de transferència total o parcial. La parcel·la de l’adquirent ha d’estar destinada a la producció de vins amb denominació d’origen, vins de qualitat produïts en una regió determinada (vqprd) o vins de taula designats mitjançant indicació geogràfica protegida o als cultius de vinyes mares d’empelts.

4.2 La transferència únicament serà vàlida quan es realitzi entre el titular de la parcel·la que ha generat els drets de replantació i el titular de la parcel·la on es realitzi la plantació.

4.3 Als efectes de l’apartat anterior, els titulars cedents i adquirents hauran d’acreditar la titularitat de les parcel·les quan es tracti de negoci jurídic inter vivos. En el cas de negocis jurídics mortis causa l’acreditació de la titularitat es formalitzarà mitjançant l’aportació dels documents notarials corresponents a la cessió patrimonial.

4.4 No s’autoritzaran les transferències de drets següents:

a) Els drets de nova plantació a què fa referència l’article 2 d’aquesta Ordre que no s’hagin utilitzat en el termini que estableix l’apartat 4 de l’esmentat article.

b) Les que provinguin de drets de replantació atorgats des de la reserva, i no utilitzats pel productor que pretengui transmetre’ls.

c) Els drets de replantació concedits en virtut d’una plantació avançada.

4.5 Si el rendiment de la parcel·la a plantar és superior en més d’un 5% al rendiment de la parcel·la d’origen, es produirà l’ajustament corresponent.

A aquests efectes es tindran en compte els rendiments mitjans per zones vitícoles que establirà el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca.

4.6 Els drets de replantació procedents de parcel·les situades fora de Catalunya hauran de tenir prèviament l’informe favorable del consell regulador de la denominació d’origen de la zona vitícola on s’hagin d’utilitzar i hauran d’estar autoritzats pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Les sol·licituds de transferència de drets es presentaran davant les unitats administratives corresponents entre l’1 d’octubre i l’1 d’abril de cada campanya. Juntament amb la sol·licitud, segons model normalitzat, es presentarà una còpia autentificada del contracte de compravenda entre cedent i adquirent, i l’original del document...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR