ORDRE TES/205/2012, de 3 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores generals de les subvencions per a la promoció i la consolidació de la custòdia del territori a Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyOrdre

Durant els anys 90 van néixer a Catalunya diferents iniciatives a càrrec de la societat civil de suport a persones propietàries i usuàries de finques i espais amb valor natural i paisatgístic emmarcades en el que avui s’anomena custòdia del territori.

L’any 2003, fruit d’aquest procés, es va crear l’associació Xarxa de Custòdia del Territori, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i amb la finalitat de promoure i desenvolupar aquesta nova eina de gestió i conservació dels recursos i el patrimoni del territori en col·laboració amb la propietat i les persones usuàries.

Els últims anys ha anat creixent la importància de la custòdia del territori com a eina de gestió i conservació dels recursos naturals, de la biodiversitat i del patrimoni natural.

A fi de fomentar i donar suport a les iniciatives de custòdia del territori com a nova eina de protecció de la natura, l’any 2009 es van convocar per primera vegada subvencions per a la promoció i la consolidació de la custòdia del territori als espais naturals de Catalunya per al període 2009-2011.

Atenent els bons resultats que es van obtenir amb la convocatòria de subvencions per al període 2009-2011;

Atès que la Direcció General de Polítiques Ambientals del Departament de Territori i Sostenibilitat, d’acord amb el Decret 342/2011, de 17 de maig, de reestructuració del Departament de Territori i Sostenibilitat, té les competències per impulsar les accions portades a terme per la societat civil i els ens locals en les matèries que siguin competència seva i donar-hi suport, i promoure la custòdia del territori a Catalunya (article 119.1.n);

Tenint en compte que correspon al Servei de Planificació de l’Entorn Natural d’aquesta Direcció General la competència de promoure la custòdia del territori a Catalunya, i impulsar-ne instruments de foment i de difusió (article 130.1.c);

Per això, d’acord amb les previsions del capítol IX del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, així com els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del seu Reglament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, i la resta de normativa aplicable,

Ordeno:

Article únic

S’aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions destinades a la promoció i la consolidació de la custòdia del territori a Catalunya, les quals consten a l’annex 1 d’aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Es deroga l’Ordre MAH/214/2009, de 24 d’abril, per la qual s’aproven les bases reguladores de les subvencions per a la promoció i consolidació de la custòdia del territori als espais naturals de Catalunya.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 3 de juliol de 2012

Lluís Recoder i Miralles

Conseller de Territori i Sostenibilitat

Annex 1

Bases reguladores

—1 Objecte

Aquesta línia de subvencions té per objecte la promoció i la consolidació de la custòdia del territori a Catalunya.

S’entén per custòdia del territori el conjunt d’estratègies o tècniques jurídiques a través de les quals s’implica les persones propietàries i usuàries del territori en la conservació i l’ús dels valors i els recursos naturals, culturals i paisatgístics del territori.

—2 Actuacions subvencionables

2.1 Poden ser objecte de les subvencions regulades en aquestes bases les actuacions de custòdia del territori orientades a la conservació del patrimoni natural. Aquestes actuacions han d’estar vinculades a un programa triennal de custòdia, el contingut bàsic del qual es defineix a l’annex 2 d’aquesta Ordre, i poden estar dirigides a:

  1. La restauració, millora, maneig i manteniment d’hàbitats.

  2. La restauració i millora del paisatge i d’altres elements del patrimoni natural.

  3. L’ordenació dels aprofitaments dels recursos naturals i dels usos públics per garantir els punts anteriors.

    2.2 Les actuacions subvencionables s’han de referir als àmbits següents:

  4. Preferentment, el corresponent a espais naturals protegits (espais del PEIN i de la xarxa Natura 2000), zones humides de l’Inventari de zones humides de Catalunya i espais de l’Inventari d’espais d’interès geològic de Catalunya.

  5. Amb menor preferència, terrenys qualificats de no urbanitzables que tinguin valors naturals rellevants pel que fa a la conservació de la biodiversitat i el patrimoni natural i que no gaudeixen de protecció a l’empara de la Llei 12/1985, d’espais naturals.

    2.3 No són objecte de subvenció, d’acord amb aquestes bases, els programes de custòdia que tinguin com a finalitat la promoció de les activitats pròpies de la gestió silvícola (tales, aclarides, desembosc, etc.), els que no estiguin relacionats amb el patrimoni natural i els centrats en parcs i jardins urbans, ja siguin públics o privats, espais verds i altres espais de tipologia natural però classificats com a sòl urbà o urbanitzable.

    —3 Beneficiaris/àries

    3.1 Poden beneficiar-se de les subvencions regulades en aquestes bases les persones jurídiques sense ànim de lucre (associacions i fundacions) que tinguin per objecte la gestió i la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat i que, a la vegada, no siguin titulars dels terrenys objecte del Programa triennal de custòdia.

    3.2 Les entitats beneficiàries han de complir, en tot cas, els requisits següents:

  6. No trobar-se en cap de les circumstàncies previstes a l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  7. Estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries davant la Generalitat de Catalunya i l’Administració General de l’Estat, i de les obligacions davant la Seguretat Social.

  8. Complir les obligacions que estableix l’article 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  9. Estar legalment constituïdes i inscrites en el Registre de fundacions de la Generalitat de Catalunya i en el Registre d’associacions del Departament de Justícia.

  10. Estar inscrites en el Registre d’entitats ambientals.

  11. En el cas de fundacions, haver presentat els comptes anuals al Registre de fundacions de la Generalitat de Catalunya.

    El compliment d’aquests requisits s’acredita mitjançant l’aportació de la documentació que preveu la base 9.

    —4 Despeses subvencionables

    4.1 Es consideren despeses subvencionables les vinculades al desenvolupament del Programa triennal de custòdia esmentat a la base 2.1, i concretament són les següents:

  12. Despeses de contractació, incloses les quotes empresarials de les despeses de la Seguretat Social, d’una persona experta en custòdia del territori per un període de 3 anys naturals consecutius, essent el primer any natural el de la resolució d’atorgament de la subvenció.

  13. Despeses de comunicació i divulgació lligades a la consecució i difusió del Programa triennal de custòdia. Per a aquestes despeses, no és subvencionable l’IVA que en gravi el valor, excepte si l’entitat beneficiària de la subvenció és consumidora final.

    Les convocatòries determinen l’import màxim de les despeses subvencionables corresponents als dos conceptes indicats.

    4.2 No són subvencionables les despeses següents:

  14. Despeses de funcionament general de les entitats beneficiàries de les subvencions (lloguers, telefonia, material fungible, etc.).

  15. Inversions d’aquestes entitats per a la compra de material informàtic, mobiliari, etc.

  16. Actuacions i inversions de conservació i restauració a les finques objecte del Programa triennal de custòdia del territori.

    —5 Import de les subvencions

    5.1 Cada convocatòria fixa la posició pressupostària a què s’han d’imputar les subvencions i en determina la quantia màxima.

    5.2 Les subvencions es concedeixen per als imports següents:

  17. Un màxim del 80% de les despeses subvencionables corresponents a la contractació de la persona experta en custòdia del territori.

  18. Un màxim del 100% de les despeses subvencionables de comunicació i divulgació lligades al Programa triennal de custòdia.

    El percentatge que s’atorga en cada cas es determina en funció de la puntuació obtinguda d’acord amb la base 11.

    —6 Caràcter plurianual de les subvencions

    Les subvencions atorgades a l’empara d’aquestes bases reguladores són de caràcter plurianual, per a un màxim de 3 anys.

    —7 Compatibilitat de les subvencions

    7.1 La percepció de les subvencions concedides és compatible amb la percepció de subvencions procedents d’altres fonts, públiques o privades, que les entitats beneficiàries puguin obtenir per a l’execució de les actuacions previstes en el Programa triennal de custòdia.

    7.2 Pel que fa a possibles subvencions que les entitats beneficiàries obtinguin en concepte de despeses de contractació, només són compatibles quan l’import de les subvencions, en concurrència amb la subvenció atorgada per aquesta Ordre, no superi la xifra del cost de contractació.

    7.3 Pel que fa a altres subvencions que les entitats beneficiàries obtinguin en concepte de despeses de comunicació i divulgació, tampoc no poden superar, en concurrència amb la subvenció atorgada per aquesta Ordre per al mateix concepte, el cost de l’activitat a desenvolupar.

    ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR