ORDRE AAM/21/2013, de 5 de febrer, per la qual es regula la Reserva de drets de plantació de vinya de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

La Reserva de drets de plantació de vinya de Catalunya va ser creada per l’Ordre ARP/163/2002, de 3 de maig, amb la finalitat de millorar la gestió del potencial i producció vitícola. El seu objectiu era establir els criteris i el procediment d’aplicació dels aspectes previstos en la normativa estatal, amb una incidència directa i específica en la producció vitícola de Catalunya.

En el decurs d’aquests darrers anys, l’aplicació d’aquesta norma va posar de manifest la necessitat de revisar determinats aspectes de la concessió dels drets de plantació, que van donar lloc a successives modificacions publicades mitjançant l’Ordre ARP/342/2003, de 28 de juliol, l’Ordre ARP/318/2004, de 7 de setembre, l’Ordre AAR/33/2008, de 31 de gener, i l’Ordre AAR/526/2009, de 30 de novembre.

El Reglament (CE) núm. 479/2008, del Consell, de 29 d’abril de 2008, pel qual s’establia l’organització comuna del mercat vitivinícola, pel que fa als programes de suport, el comerç amb tercers països, el potencial productiu i els controls en el sector vitivinícola, juntament amb el Reglament (CE) núm.555/2008, de la Comissió, de 27 de juny de 2008, que estableix les normes de desplegament de l’anterior, van suposar importants modificacions en matèria de potencial vitícola en relació amb la normativa establerta anteriorment.

El Reglament CE 491/2009, de 25 de maig, va derogar el Reglament núm. 479/2008, del Consell, i va incorporar tot el seu contingut normatiu al Reglament (CE) 1234/2007, del Consell, de 22 d’octubre, pel qual es crea una organització comuna de mercats agrícoles i s’estableixen disposicions específiques per a determinats productes agrícoles (Reglament únic per a les OCM).

D’acord, doncs, amb el Reglament (CE) 1234/2007, del Consell, es preveu la creació o el manteniment de reserves nacionals amb l’objectiu de millorar la gestió del potencial de producció vitícola del seu territori. Així mateix, els estats membres que hagin creat reserves nacionals de drets de plantació en virtut del Reglament núm. 1493/1999, del Consell, de 17 de maig de 1999, pel qual s’estableix una organització comuna del mercat vitivinícola, podran mantenir-les sempre que apliquin el règim transitori de drets de plantació establerts.

El Reial decret 1244/2008, de 18 de juliol, pel qual es regula el potencial de producció vitícola, regula els aspectes relatius a les plantacions i les reserves de drets de plantació de raïm destinat a la vinificació. El capítol VII regula la Reserva de drets, establint el funcionament dels drets que la integren, així com els criteris d’assignació dels drets.

Sens perjudici de l’aplicabilitat directa del que disposa la norma estatal, aquesta Ordre es dicta per regular la Reserva de drets de plantació de vinya de Catalunya, i establir i adaptar a la normativa vigent els criteris i el procediment d’aplicació d’aquells aspectes que tenen una incidència directa i específica en la producció vitícola de Catalunya.

L’article 3 de la Llei 19/1995, de 4 de juliol, de modernització de les explotacions agràries, considera les explotacions agràries familiars i les associatives com a prioritàries per a l’obtenció preferent dels beneficis, ajuts i qualsevol altra mesura de foment.

La Llei 18/2001, de 31 de desembre, d’orientació agrària, considera com una de les línies d’actuació en la modernització de l’empresa agrària el foment de l’ocupació, la incorporació a l’activitat agrària de joves amb formació i capacitació professionals suficients, l’impuls d’iniciatives per a la incorporació de les dones a l’activitat agrària i a altres activitats econòmiques complementàries i el foment d’activitats complementàries que permetin assegurar la viabilitat econòmica de les explotacions.

El Reial decret 461/2011, d’1 de abril, pel qual es modifica el Reial decret 244/2009, de 27 de febrer, per a l’aplicació de las mesures del programa de suport al sector vitivinícola espanyol, el Reial decret 1303/2009, de 31 de juliol, sobre declaracions obligatòries en el sector vitivinícola, i el Reial decret 1244/2008, de 18 de juliol, pel qual es regula el potencial de producció vitícola, estableix la classificació de varietats de raïm per a vinificació.

La Reserva de drets de plantació de vinya de Catalunya es regula amb l’objectiu de facilitar la gestió del potencial vitícola i evitar la pèrdua de potencial dins el territori de Catalunya. Les transmissions de drets de la Reserva respectaran els principis recollits al Reglament (CE) 555/2008 i al Reglament (CE) 491/2009, en relació amb les especificacions de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR