ORDRE TRE/310/2008, de 13 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per a la realització d'accions per a l'ocupació amb entitats sense ànim de lucre i s'obre la convocatòria per al 2008.

SecciónDisposicions Generals
EmisorServei D'Ocupació de Catalunya
Rango de LeyOrdre

ORDRE

TRE/310/2008, de 13 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per a la realització d'accions per a l'ocupació amb entitats sense ànim de lucre i s'obre la convocatòria per al 2008.

La Llei 17/2002, de 5 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i de creació del Servei d'Ocupació de Catalunya, estableix que el Servei d'Ocupació de Catalunya ha de preveure que l'ordenació del sistema ocupacional de Catalunya, així com l'organització i l'actuació del propi Servei d'Ocupació de Catalunya, s'ajustin a uns principis i criteris rectors. Pel que fa a l'ordenació i la gestió de les polítiques d'ocupació, el principi rector és el de subsidiarietat, segons el qual s'han d'establir la cooperació i la col·laboració amb el sistema d'ocupació de Catalunya dels agents econòmics i socials, les organitzacions, les associacions i les entitats. D'aquesta manera, la gestió ocupacional s'ha de dur a terme en l'àmbit que garanteixi el màxim nivell d'eficàcia i eficiència. D'altra banda, s'ha de garantir la participació d'aquestes entitats en els processos d'anàlisi, prospectiva, determinació d'objectius, seguiment, avaluació i control de les polítiques d'ocupació.

Dins d'aquest marc de col·laboració, el Servei d'Ocupació de Catalunya basarà el desenvolupament de les seves actuacions en criteris d'igualtat d'oportunitats, cohesió social i territorial així com en la concertació i planificació de polítiques, projectes i actuacions. Per tant, es potenciarà l'execució de les actuacions més adequades a les necessitats dels nostres territoris, fent especial incís en les fases de concertació i planificació, per posteriorment facilitar la implementació de les polítiques ocupacionals.

En aquest procés el Servei d'Ocupació de Catalunya establirà les prioritats i el model de serveis ocupacionals a Catalunya de manera que es garanteixi la prestació equitativa de serveis, la continuïtat del sistema, l'ordenació dels recursos i planificació coherent del sistema. Addicionalment fixarà els criteris generals del model de prestació de serveis i les directrius i criteris per garantir la continuïtat i la integració de l'atenció a persones i empreses en el territori i, per últim, donarà suport metodològic i assistència tècnica constant en la fase d'implementació i acompanyarà les entitats beneficiàries en l'avaluació de l'eficiència i eficàcia dels programes de polítiques actives per a l'ocupació, avaluació que ha de servir per millorar la planificació futura.

Vist el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002), modificat per la Llei 12/2004, de mesures financeres (DOGC núm. 4292, de 31.12.2004), la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, que la desenvolupa (BOE núm. 176, de 25.7.2006);

Atès el que preveu el Reglament (CE) núm. 1081/2006, del Parlament Europeu i del Consell de 5 de juliol de 2006 (DOUE L210, de 31.7.2006), el Reglament (CE) núm. 1083/2006, del Consell de l'11 de juliol de 2006, pel qual s'estableixen les disposicions generals relatives al FEDER, FSE i al Fons de Cohesió (DOUE L210 de 31.7.2006) i el Reglament (CE) núm. 1828/2006 de la Comissió, de 8 de desembre de 2006, pel qual es fixen normes de desenvolupament per al Reglament (CE) núm. 1083/2006 del Consell (DOUE L 371/1, de 27.12.2006);

En exercici de les competències atorgades per l'article 170.1.b) de la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia de Catalunya;

Escoltat el Consell de Direcció del Servei d'Ocupació de Catalunya, amb els informes previs de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada, i en ús de les facultats que em són conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases que han de regir els ajuts per a la realització d'accions per a l'ocupació amb les entitats sense ànim de lucre i amb les organitzacions sindicals i empresarials, accions per a l'ocupació que constitueixen un element important de millora de la planificació, programació i execució de les entitats beneficiàries en matèria de polítiques actives d'ocupació, sens perjudici del que disposen les ordres reguladores vigents d'aquests programes i convocar aquests ajuts pel 2008.

Títol 1

Bases reguladores dels ajuts per a la realització d'accions per a l'ocupació amb entitats sense ànim de lucre i amb les organitzacions sindicals i empresarials

Article 2

Tipus d'accions per a l'ocupació

Les accions per a l'ocupació que regula aquesta Ordre són aquelles adreçades al desenvolupament de polítiques actives d'ocupació, que podran sol·licitar els beneficiaris previstos a l'article 11 d'aquesta Ordre.

Article 3

Línies estratègiques de les accions

Les accions hauran d'incidir en alguna de les línies estratègiques següents:

Igualtat d'oportunitats dona/home.

Accions en l'àmbit de la transició escola/treball, per tal d'incidir en un major èxit escolar i professional.

Millora de l'ocupabilitat de persones amb especials dificultats d'inserció laboral o en risc d'exclusió i aconseguir una inserció de qualitat al mercat de treball.

Orientació professional com a acompanyament permanent i amb especial incidència en les situacions d'atur de llarga durada.

Impuls a la concertació territorial.

Article 4

Durada de les accions per l'ocupació

4.1 La durada de les accions estarà en funció del que determina la normativa específica de cadascú dels programes previstos als articles 8, 9 i 10 d'aquesta Ordre.

4.2 Totes les accions aprovades s'hauran d'iniciar dins de l'exercici pressupostari de la seva aprovació, i hauran de finalitzar en els terminis màxims establerts a la normativa reguladora específica de cada programa.

Article 5

Col·lectius prioritaris

Tindran caràcter prioritari per a la participació a les accions el col·lectiu de dones, dones que han patit situacions de violència de gènere, persones amb discapacitats i persones perceptores de la Renda Activa d'Inserció o de la Renda Mínima d'Inserció. Així mateix, i sempre que portin més de 6 mesos en situació d'atur, tindran caràcter preferent per a la seva participació els col·lectius de joves amb dificultat d'inserció, aturats/des majors de 45 anys, perceptors/es del subsidi d'atur i les dones per reduir desequilibris en ocupacions on es troben subrepresentades i persones en situació de risc d'exclusió social o altres col·lectius que es fixin en les corresponents convocatòries.

En qualsevol cas, es vetllarà perquè totes les actuacions garanteixin l'equilibri de gènere.

Article 6

Sectors prioritaris

Es prioritzaran les accions que tinguin impacte sobre aquells sectors considerats emergents en un determinat territori, així com sobre aquells sectors que concentrin ocupacions de difícil cobertura a Catalunya.

En les respectives convocatòries es fixaran els sectors que han de tenir la consideració de prioritaris, així com l'ordre de prelació dels mateixos.

Article 7

Contingut de les accions per l'ocupació

Les accions per a l'ocupació podran contenir diferents actuacions d'acord amb els programes compresos en els articles 8, 9 i 10 d'aquesta Ordre i adreçats a:

La informació i orientació professional.

L'articulació de programes mixtes de formació i treball que indueixin a una millora de la qualificació provisional dels beneficiaris.

La promoció activa de l'ocupació.

Article 8

Programes d.informació i orientació professional

Els programes d.informació i orientació professional, regulats a l'article 2.1.a) de l'Ordre TRI/213/2006, de 13 de març, reguladora dels programes d'informació i orientació professional (DOGC núm. 4627, de 5.5.2006) i per la Resolució TRI/2499/2007, de 30 de juilol (DOGC núm. 4943, de 8.8.2007) que la desplega, tenen per objecte l'orientació professional per a l'ocupació i l'assistència per a l'autoocupació, articulades de forma personalitzada en itineraris personals d'inserció, amb l'objectiu d'incrementar o millorar les possibilitats d'ocupació dels treballadors no ocupats inscrits en el Servei d'Ocupació de Catalunya.

Aquests programes formaran part de la nova Xarxa de Suport Especialitzat a l'Orientació Professional que coordinarà el Servei d'Ocupació de Catalunya. El Servei d'Ocupació de Catalunya determinarà les metodologies d'orientació.

Quan la derivació d'usuaris a les entitats beneficiàries es faci des de les Oficines de Treball, aquestes determinaran els destinataris/àries finals de les accions i garantiran el seguiment personalitzat dels destinataris/àries al llarg de la participació en el programa. En aquest sentit es derivaran per participar en accions d'informació i orientació professional preferentment els col·lectius recollits a l'article 5 d'aquesta Ordre.

Dins d'aquestes actuacions es prioritzaran:

Accions d'informació, orientació i acompanyament a la inserció.

Creació i/o millora de metodologies i/o instruments d'intermediació laboral.

Les entitats beneficiàries d'accions d'orientació professional estaran autoritzades per utilitzar només les fonts de derivació d'usuaris que s'especifiqui a la resolució d'atorgament.

Article 9

Programes mixtes de formació i treball adreçats a la millora de la qualificació professional

Els programes mixtes de formació i treball adreçats a la millora de la qualificació professional, regulats per l'Ordre TRI/212/2005, de 27 d'abril, reguladora dels programes de millora de la qualificació professional (DOGC núm. 4384, de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR