ORDRE BEF/342/2005, de 27 de juliol, de convocatòria per a l'any 2005 de subvencions adreçades a ens locals de Catalunya per al desenvolupament de programes i accions d'acollida i d'integració de persones estrangeres immigrades.

SecciónDisposicions Generals
EmisorPresidència de la Generalitat
Rango de LeyOrdre

ORDRE

BEF/342/2005, de 27 de juliol, de convocatòria per a l'any 2005 de subvencions adreçades a ens locals de Catalunya per al desenvolupament de programes i accions d'acollida i d'integració de persones estrangeres immigrades.

El canvi demogràfic dels darrers anys i, en particular, el fort i ràpid augment del nombre de persones estrangeres immigrades al territori català, ha fet que molts ens locals de Catalunya, i sobretot els municipis, promoguin activitats i prestin serveis públics necessaris per a la integració dels nouvinguts, activitats i serveis que es duen a terme directament per l'Administració local o bé en col·laboració amb d'altres administracions o persones jurídiques públiques, i amb entitats privades.

És necessari destacar que aquesta resposta necessària, que sovint va més enllà del nivell formal de competències, ha significat un augment de la despesa pública dels ens locals, i es per això que la Generalitat de Catalunya, i l'Estat, hi han de col·laborar, d'una banda perquè la Generalitat de Catalunya "...ha de facilitar la cooperació econòmica als ens locals..." (article 184 del Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya) i, per l'altra, perquè l'Estat té competència exclusiva en matèria d'estrangeria (article 1491.2 de la Constitució).

La Llei 2/2004, de 27 de desembre, de pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2005, va crear el Fons de Recolzament a l'Acollida i a la Integració d'Immigrants, així com el seu Reforç Educatiu, dotat enguany amb 120.000.000,00 euros. El Ple del Consell Superior de Política d'Immigració de 18 d'abril de 2005 va acordar els criteris de distribució d'aquesta partida i, finalment, el Consell de Ministres de 20 de maig de 2005 va ratificar els anteriors criteris i va aprovar l'assignació de 27.096.708,30 euros a la Generalitat de Catalunya.

Aquest fons representa la primera partida específica, amb càrrec als pressupostos generals de l'Estat, de cooperació econòmica amb les comunitats autònomes i els ens locals per desenvolupar programes d'acollida i integració, de reforç educatiu i per a adaptar les polítiques i els serveis públics a les demandes d'una societat més diversa. El paper dels ens locals, i en concret el dels ajuntaments, té una rellevància especial en la distribució del fons, ja que s'hi destinarà el 50% de la quantitat transferida, perquè és en l'entorn local on s'esdevenen els processos d'integració.

Per mitjà de la convocatòria que aquesta Ordre aprova i regula, es fixen el sistema de concurrència i l'objectiu del repartiment als ens locals de Catalunya del 50% de l'aportació estatal al fons.

La Generalitat de Catalunya ha de complementar el sistema propi de regulació amb el sistema determinat pel Ministeri de Treball i Afers Socials. És amb aquesta finalitat que el dia 7 de juliol de 2005 la Generalitat de Catalunya va signar amb el Ministeri esmentat un conveni. A més, la Generalitat de Catalunya, en salvaguarda del principi d'autonomia local, ha assegurat, per mitjà de l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, la conformitat dels ens locals amb el sistema de repartiment esmentat.

Vistos la Llei 11/2004, de 27 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2005; el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, que aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya; la Llei 25/2002, de 25 de novembre, de mesures de suport al retorn dels catalans emigrats i llurs descendents; i el Pla de Ciutadania i Immigració 2005-2008, aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya el 28 de juny de 2005;

En ús de les atribucions que atorga la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, a la persona titular d'aquest Departament,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Es fa pública la Convocatòria, i s'aproven les bases que figuren a l'annex 1 d'aquesta Ordre, per a l'atorgament de subvencions perquè els ajuntaments i els consells comarcals desenvolupin, durant l'any 2005, programes i accions d'acollida i d'integració de persones estrangeres immigrades al territori de Catalunya.

Article 2

Quantia, aplicació pressupostària i publicitat

Per atendre les sol·licituds de subvencions s'autoritzen despeses amb càrrec a la partida BE07D460000100/3132 dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2005. El crèdit inicial disponible és de 452.800,00 euros.

El crèdit inicial es pot ampliar d'acord amb la normativa vigent. La modificació del crèdit inicial ha de seguir les normes de publicitat que preveu el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre.

Article 3

Termini de presentació de sol·licituds

El termini de presentació de sol·licituds comença el dia 22 d'agost de 2005 i finalitza el 23 de setembre de 2005.

Article 4

Tramitació administrativa, resolució i notificació

4.1 La tramitació administrativa dels expedients de les sol·licituds correspon a la Secretaria per a la Immigració, sens perjudici de les funcions de la Junta d'avaluació (base 8), i la resolució correspon a la persona titular de la Secretaria per a la Immigració.

La resolució que posa fi als procediments ha de ser única per a tots els sol·licitants, sens perjudici de la notificació individual, la qual es trametrà pels mitjans telemàtics de l'extranet de les administracions catalanes (eaCat, adreça http://www.eacat.net).

4.2 La resolució s'ha d'adoptar i notificar en el termini màxim de tres mesos comptats a partir de l'endemà de la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds. Transcorregut el termini fixat sense que s'hagi notificat una resolució expressa, la sol·licitud s'ha d'entendre desestimada.

4.3 La resolució, que no exhaureix la via administrativa, es pot impugnar en alçada, en el termini d'un mes, davant la persona titular de la Secretaria per a la Immigració o davant la persona titular del Departament de Benestar i Família, en els termes que estableixen els articles 114 i següents de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú; sens perjudici de poder interposar qualsevol altre recurs que es consideri pertinent.

Disposicions addicionals

.1 Al final de l'exercici s'ha de donar publicitat a les subvencions atorgades mitjançant la seva exposició als taulers d'anuncis de la seu central del Departament de Benestar i Família i als dels serveis territorials, d'acord amb el que preveu l'article 94.6 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre.

.2 Els ens locals que per problemes tècnics no puguin tramitar les sol·licituds pels mitjans telemàtics de l'extranet de les administracions catalanes (eaCat) han de formular-les en impresos normalitzats, els quals es facilitaran a les dependències esmentades a l'annex 2 d'aquesta Ordre o per mitjà de la web del Departament de Benestar i Família (www.gencat.net/benestar).

Els impresos, degudament emplenats, han d'anar acompanyats dels documents que s'indiquen a la base 5.2 d'aquesta Ordre, i que també s'indiquen als impresos normalitzats. S'han de presentar, dins del termini que indica l'article 3, a alguna de les dependències esmentades a l'annex 2 d'aquesta Ordre, o també per qualsevol dels mitjans que preveu l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre.

.3 Els convenis previstos en el marc dels Plans Territorials de Ciutadania i Immigració i amb Pla d'Acció que, adreçats a la Secretaria per a la Immigració, s'hagin presentat per registre oficial com a molt tard en la data de publicació d'aquesta convocatòria, es consideraran com a sol·licituds presentades dins el termini, i s'han de resoldre segons el seu règim jurídic.

Els consells comarcals que vulguin optar a una quantia incrementada d'acord amb el que estableix la base 7.2, han de presentar, dins el termini que estableix l'article 3, les fitxes resum del programa o de les accions complementàries per a l'any 2005 (model I).

.4 Els consells comarcals que a l'entrada en vigor d'aquesta Ordre tinguin signat amb el Departament de Benestar i Família un conveni en el marc dels Plans Territorials de Ciutadania i Immigració, resten exclosos d'aquesta Convocatòria.

Disposicions finals

.1 Es faculta la persona titular de la Secretaria per a la Immigració per adoptar les mesures necessàries per a l'aplicació d'aquesta Ordre.

.2 Aquesta Ordre entrarà en vigor...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR