ACORD GOV/172/2013, de 3 de desembre, de creació del Programa Catalunya Clústers.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyAcord

L’economia mundial es troba davant dos grans desafiaments, el canvi tecnològic i la globalització, i per afrontar-los els països més avançats desenvolupen polítiques de reforçament de la competitivitat que giren al voltant de dos eixos, la innovació i la internacionalització.

En aquest context apareix un nou model industrial d’àmbit internacional que es manifesta en la pèrdua de diferenciació entre l’activitat manufacturera i el sector serveis, i que provoca que els models de negoci i les estratègies que eren útils per competir en el passat hagin quedat desfasats. És per això que la política pública dissenya i implementa línies de treball orientades a acompanyar les empreses en aquest procés de transformació econòmica, entre les quals ocupa un paper destacat la política de clústers, entesa com aquell conjunt d’iniciatives de política industrial i empresarial dirigides a millorar l’eficiència competitiva de les empreses per mitjà del replantejament de la seva estratègia i la seva contínua adaptació als desafiaments del mercat global.

Els models de política de desenvolupament econòmic basats en els clústers consideren que la competitivitat de l’empresa depèn, bàsicament, tant de la seva estratègia com de la qualitat de l’entorn en el qual treballa (condicions de la demanda, indústries relacionades i de suport, dotació de factors de producció i estructura del teixit econòmic, entre d’altres). Les polítiques de clústers, per tant, posen l’èmfasi en la generació de projectes transformadors fonamentats en la diferenciació estratègica.

Catalunya va ser pionera en el desenvolupament d’iniciatives de reforçament de la competitivitat basades en la potenciació dels clústers presents en el seu territori, i a principis de la dècada dels noranta va començar a implementar polítiques inspirades en la comprensió dels desafiaments estratègics de les empreses i en l’execució d’actuacions tendents a adaptar el teixit industrial a les noves maneres de competir. Gràcies a aquesta llarga experiència, Catalunya ha desenvolupat capacitats diferencials en l’àmbit de la política de clústers que s’expressen en la presència al seu territori d’organismes internacionals de referència, escoles de negoci amb reputació en la formació de personal especialitzat en aquesta disciplina, consultores de prestigi internacional, i una Administració fortament implicada en acompanyar les empreses en el camí de la transformació econòmica.

En poc més de dues dècades el concepte de clúster ha assolit una gran difusió i ha estat adoptat per un gran nombre...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR