ACORD GOV/25/2015, de 24 de febrer, pel qual s'aprova el Codi d'ètica de la Policia de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior
Rango de LeyAcord

L’article 164 de l’Estatut d’autonomia estableix que correspon a la Generalitat, en matèria de seguretat pública, entre d’altres, la planificació i la regulació del sistema de seguretat pública de Catalunya i l’ordenació de les policies locals, com també la creació i l’organització de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra i la coordinació de l’actuació de les policies locals.

La Llei 10/1994, d’11 de juliol, de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, recull els principis bàsics d’actuació dels membres de les forces i cossos de seguretat concretats en la Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, la qual estableix l’aplicació directa d’aquests principis a la policia autònoma i als cossos de la policia local.

Pel que fa als cossos de policia local, la Llei 16/1991, de 10 de juliol, de les policies locals de Catalunya, d‘acord amb la competència de la Generalitat per a la coordinació de l’actuació de la policia local, n’estableix també, entre altres disposicions, els principis bàsics d’actuació.

Aquesta legislació, tant pel que fa a la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra com a les policies locals, recull i pren com a inspiració les resolucions de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa i de l'Assemblea General de les Nacions Unides, destacant la Recomanació REC (2001)10 del Comitè de Ministres del Consell d’Europa de 19 de setembre de 2001 als estats membres sobre el Codi europeu d'ètica de la policia. Per mitjà de la Resolució INT/1828/2004, de 14 de juny, es va aprovar la Instrucció per a la incorporació i aplicació del Codi europeu d'ètica de la policia en relació amb l'actuació i la intervenció de la Policia de la Generalitat – Mossos d'Esquadra.

Tenint en compte el marc jurídic exposat i els textos internacionals esmentats, és evident que la policia, en les seves actuacions, s’ha d’adequar, entre d’altres, a unes pautes de conducta que han d’estar integrades necessàriament pels principis que es desprenen d’aquesta normativa: actuació en el compliment de les seves funcions amb absoluta neutralitat política i imparcialitat i sense fer cap discriminació; actuació amb integritat i dignitat oposant-se a qualsevol acte de corrupció; actuació professional d’acord amb els principis de jerarquia i subordinació; i la col·laboració i auxili amb l’Administració de justícia en els termes establerts per la llei, tenint en compte el respecte que la policia deu a la societat, a què pertany i d’on prové el seu manament.

És manifest l’interès per part dels poders públics i les institucions competents en matèria de seguretat a Catalunya en promoure bones pràctiques i les actituds i activitats adequades a l’ètica i el tracte correcte a les persones en l’àmbit policial, i a aquests efectes l’any 2010 ja es va aprovar un primer Codi d’ètica adreçat a la policia de Catalunya mitjançant la Resolució IRP/3648/2010, de 12 de novembre.

Mitjançant el Decret 222/2013, de 3 de setembre, es va aprovar un nou Reglament d’organització i funcionament del Comitè d’Ètica de la Policia de Catalunya, on es redefineixen les funcions i la composició d’aquest Comitè creat l’any 2007, amb la voluntat que esdevingui una eina de recerca en matèria de deontologia policial i consulta i que dugui a terme de manera destacada una reflexió ètica sobre els problemes que afecten la pràctica policial i el servei que es presta en aquest àmbit.

Mitjançant la Resolució INT/322/2014, d’11 de febrer, es van nomenar les persones membres del Comitè d’Ètica de la Policia de Catalunya, que, d’acord amb les funcions que se li atribueixen a l’article 2.1.c) del Reglament d’organització i funcionament aprovat pel Decret 222/2013, de 3 de setembre, han elaborat una proposta de Codi d’ètica de la Policia de Catalunya.

Aquest nou Codi, pretén esdevenir una eina pedagògica i inspiradora, i té per objecte identificar els principis ètics, valors i competències compartits per tots els cossos de la policia de les institucions pròpies de Catalunya, alhora que s’exposen els deures i compromisos que assumeix el cos professional davant la ciutadania, però sense deixar de banda l’autonomia d’actuació. També profunditza en la relació entre els diferents membres de la Policia de Catalunya i la seva col·laboració amb l’Administració de justícia i la gestió de la informació que es deriva de les seves actuacions, i incideix en el caràcter d’una policia de proximitat, per a l’atenció a les persones i ple foment de la convivència i de la pràctica pedagògica. Així mateix, en el mateix Codi es destaca la necessitat que sigui modificat i actualitzat en virtut dels canvis que la societat catalana i la mateixa funció policial experimentin per tal que sigui un instrument permanent i útil per als objectius que pretén assolir.

Vistos els informes del Consell de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra i la Comissió de Policia de Catalunya

Per tot el que s’ha exposat, a proposta del conseller d’Interior, el Govern

Acorda:

  1. Aprovar el Codi d’ètica de la Policia de Catalunya, que s’adjunta en annex.

  2. Disposar la publicació d’aquest Acord i el seu annex en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

  3. Disposar la màxima difusió del Codi d’ètica de la Policia de Catalunya mitjançant els webs corporatius tant del Departament d’Interior com de tots els ajuntaments de Catalunya que disposen de cos policial.

    Barcelona, 24 de febrer de 2015

    Jordi Baiget i Cantons

    Secretari del Govern

    Annex

    Codi d’ètica de la Policia de Catalunya

    Índex

    Preàmbul

    1. Principis, valors i competències

    2. Una professió al servei de les persones

    3. Cossos policials. Principis rectors

    4. Actuació de la Policia. Àmbits d'aplicació

    5. Policia i Administració de justícia

    6. Gestió de la informació

      Epíleg

      Preàmbul

      La majoria dels països de llarga tradició democràtica de la Comunitat Europea i de la resta del món disposen de codis d'ètica per a les seves respectives policies. S’hi exposen els valors que inspiren la pràctica policial, els compromisos i els deures que els agents de policia assumeixen responsablement davant de la ciutadania. En aquest Codi s’entén per Policia de Catalunya tots els cossos de la policia de les institucions pròpies de Catalunya.

      Un país modern i de qualitat, que vetlla pel progrés econòmic, científic i pel benestar social, espera que la seva Policia sigui també un factor de qualitat, digna de confiança i de respecte. Aquesta confiança, però, només s'assoleix a partir de la competència i de la bona pràctica de les seves funcions. Aquest Codi d'ètica té com a objectiu identificar aquestes funcions i, a la vegada, subratllar tant els drets com els compromisos i deures que, com a cos professional, assumeix davant la societat.

      De la plena restauració de la democràcia i de les llibertats civils ençà, Catalunya ha vist com han crescut i s’han estès diversos cossos policials al llarg de tot el país. Cada cos té la seva idiosincràsia i desenvolupa la seva funció en el territori, però més enllà d'aquesta diversitat, hi ha un conjunt de principis i de valors que inspiren la funció policial, independentment del lloc on es realitzi. En aquest Codi d'ètica s’identifiquen aquests mínims ètics comuns, els principis compartits que la Policia de Catalunya assumeix com a propis.

      No és pertinent, en un codi d'ètica, entrar a dilucidar pràctiques concretes i específiques, tampoc reglamentar formes, processos i protocols. En tot cas, aquest Codi hauria de servir d’inspiració per a una tasca posterior d’elaboració de reglaments per a les respectives policies que integren la Policia de Catalunya. El Codi exposa deures i compromisos que assumeix el cos professional davant de la ciutadania, però preserva, en tot cas, l’autonomia professional i la seva responsabilitat individual. La seva funció és, doncs, essencialment pedagògica i inspiradora.

      La credibilitat de la Policia de Catalunya, com la de qualsevol altre cos professional, depèn de molts factors, però, substancialment, de la confiança que els seus agents siguin capaços de generar en la ciutadania. Aquesta confiança s’obté amb bones pràctiques, a través de l’exercici competent de les funcions que li són pròpies.

      La Policia de Catalunya ha de vetllar pels drets i la seguretat de les persones, ha de cercar, en tot moment, el bé comú, respectar la dignitat i l’autonomia de les persones i de les organitzacions de la societat civil i practicar l’equitat evitant sempre de caure en qualsevol forma de discriminació.

      Aquest Codi d'ètica descriu el que és exigible a la professió i al cos policial. Presenta un horitzó que ha de servir per millorar progressivament i adequar dia a dia les seves pràctiques.

      A diferència del que succeeix amb altres professions on la presa de decisions in extremis és una excepció, la realitat professional dels policies fa que aquestes situacions siguin molt habituals en l’exercici de les seves funcions, el que fa que aquesta realitat sempre sigui més complexa que qualsevol text normatiu. Per això un codi d'ètica de la Policia ha de tenir un valor orientador i s’ha de proposar interioritzar i estimular bones pràctiques, per enfortir, d’aquesta manera, la vida democràtica i prestigiar el compromís, la professionalitat i la vocació dels agents de la Policia de Catalunya.

      Aquest Codi d'ètica, que s’inspira en l’esperit i la lletra de la Declaració universal dels drets humans (10.12.1948), en el Conveni europeu de drets humans (1950), en el Pacte internacional de drets civils i polítics (16.12.1966) i en el Codi europeu d’ètica de la policia (2001) del Consell d’Europa, haurà de ser revisat periòdicament i modificat, si cal, per respondre a les necessitats de cada temps.

      La comissió que ha redactat aquest Codi d’ètica ha estat especialment atenta a la forma del text, per fer-lo el màxim d’intel·ligible, pedagògic i clar. S’ha elaborat d’una manera participativa, de tal forma que, abans de la seva aprovació final, ha estat obert a tota mena de consideracions i d’esmenes per part dels...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR