ACORD GOV/41/2019, d'11 de març, pel qual es declara d'interès públic el desenvolupament per part del personal investigador amb funcions de direcció d'equips humans, instal·lacions i programes i projectes científics i tecnològics en l'àmbit de coneixement dels centres de recerca de Catalunya (centres CERCA) i de la fundació Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) d'una segona activitat docent, investigadora o de direcció científica en un altre centre o estructura de recerca i s'autoritza la superació dels límits retributius.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Empresa i Coneixement
Rango de LeyAcord

La Llei 7/2011, del 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres regula, en el capítol IV del Títol II, el règim jurídic dels centres de recerca de Catalunya (centres CERCA) i de la fundació Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) amb la finalitat, tal i com posa de manifest la seva exposició de motius, de potenciar la recerca, el desenvolupament i la innovació com a elements clau del nou model de transformació i cohesió econòmica i amb la voluntat de consolidar Catalunya com a referent en l'avenç del coneixement.

L'article 64.1 de la Llei 7/2011, del 27 de juliol, estableix que els centres CERCA han de ser entitats amb personalitat jurídica pròpia, sense ànim de lucre i amb seu a Catalunya, que tenen per objecte principal la recerca en la frontera del coneixement; han de ser creats o participats per l'Administració de la Generalitat i, si escau, juntament amb una o més universitats o amb altres entitats públiques i privades. La major part dels centres CERCA han adoptat la figura jurídica de fundació i, en menor part, la de consorci.

L'article 65 de la Llei 7/2011, del 27 de juliol, defineix la ICREA com una estructura de recerca impulsada pel Govern de la Generalitat que té per objectiu principal contribuir a la captació i retenció de talent internacional, mitjançant un procés de selecció basat en el mèrit científic, i contribuir significativament a l'excel·lència en la recerca.

L'article 66 de la Llei 7/2011, del 27 de juliol, estableix que els centres CERCA i la ICREA gaudeixen de plena autonomia en el desenvolupament de llurs activitats fundacionals i estatutàries. El règim d'autonomia inclou, entre d'altres, la política de recursos humans, que comprèn la selecció, la contractació, el règim retributiu, la determinació de les compatibilitats del personal i també les condicions en què han de desenvolupar llurs activitats. Així mateix, l'article 67.1 de la Llei 7/2011, del 27 de juliol, estableix que no són aplicables als centres CERCA ni a la ICREA del sector públic les normes sobre despeses de personal, les restriccions a la contractació, ni altres mesures limitatives, destinades específicament al conjunt del sector públic de la Generalitat, sens perjudici del compliment de la legislació bàsica.

Amb la voluntat de contribuir a consolidar a Catalunya un model econòmic basat en el coneixement, el legislador català ha potenciat la capacitat dels centres CERCA per a competir internacionalment, els quals han demostrat fins ara el seu enorme potencial en l'obtenció de fons en les convocatòries competitives de l'European Research Council (ERC). Aquest èxit en bona part és el resultat d'un model organitzatiu, autònom i competitiu, que ha quedat consolidat amb el règim d'autonomia reconegut pel Parlament de Catalunya a aquestes entitats.

L'article 2.1.g) de la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques, que té el caràcter de bases del règim estatutari de la funció pública, disposa que és aplicable al personal al servei d'entitats, corporacions de dret públic...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR