ACORD GOV/59/2015, de 28 d'abril, pel qual s'aproven els nous Estatuts de l'empresa pública Institut d'Assistència Sanitària (IAS).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyAcord

L’article 7.2.4 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d’ordenació sanitària de Catalunya, disposa que el Servei Català de la Salut pot desenvolupar la gestió i l’administració dels centres, els serveis i els establiments de protecció de la salut i d’atenció sanitària i sociosanitària que s’hi integren, com també dels programes institucionals en matèria de promoció i protecció de la salut, prevenció de la malaltia, assistència sanitària i sociosanitària i rehabilitació, i la gestió dels serveis i les prestacions del sistema sanitari públic mitjançant la creació o participació en qualssevol entitats admeses en dret, quan així convingui a la gestió i l’execució dels serveis o les actuacions.

El Govern, mitjançant l’Acord de 20 de juliol de 1992, al qual va donar publicitat la Resolució del conseller de Sanitat i Seguretat Social de 31 d’agost de 1992 (DOGC núm. 1644, de 14.9.1992), va autoritzar el Servei Català de la Salut per crear l’empresa pública Institut d’Assistència Sanitària, amb els objectius de gestionar i administrar els serveis de la Diputació de Girona traspassats pel Decret 167/1992, de 20 de juliol, de traspàs dels serveis, mitjans i recursos de les diputacions de Girona, Lleida i Tarragona a l’Administració de la Generalitat en matèria sanitària (DOGC núm. 1629, de 7.8.1992).

Aquests Estatuts han estat objecte de successives modificacions mitjançant l’Acord del Govern de 28 de setembre de 1999, l’Acord del Govern de 14 de juny de 2005 i l’Acord de Govern GOV/157/2006, de 24 d’octubre.

El Consell d’Administració de l’Institut d’Assistència Sanitària ha aprovat una proposta de modificació dels Estatuts que afecta els objectius, funcions, domicili i òrgans de govern, la figura del o la gerent, el règim de contractació, la modificació d’Estatuts, la transformació, fusió, dissolució i liquidació, proposta que ha estat aprovada pel Consell de Direcció del Servei Català de la Salut.

Atès que l’article 26.o) de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, estableix que correspon al Govern crear, modificar, dividir o extingir entitats i organismes públics o privats que depenguin de la Generalitat o que hi estiguin vinculats, i aprovar-ne els estatuts, si els acords esmentats no requereixen una llei del Parlament;

Atesos l'Acord del Govern de 2 d'agost de 2011, sobre mesures de racionalització i simplificació de l'estructura del sector públic, i l'Acord del Govern de 10 de juliol de 2012, pel qual s'aproven els criteris per a la creació, la modificació i la supressió d'entitats participades per la Generalitat, per a la presa de participació i la desvinculació d'entitats existents i per a la tramitació de determinades propostes d'acord del Govern relatives a fundacions, l’apartat 6.3 de l’annex del qual inclou les propostes de modificació d’entitats incloses en el seu àmbit d’aplicació;

De conformitat amb el que preveu l’article 9.f), en relació amb l’article 7.2.4, de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d’ordenació sanitària de Catalunya;

Per tot això, a proposta del conseller de Salut, el Govern

Acorda:

--1 Aprovar els nous Estatuts de l’empresa pública Institut d’Assistència Sanitària (IAS), que es publiquen a l’annex d’aquest Acord.

--2 Disposar la publicació d’aquest Acord en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 28 d’abril de 2015

Jordi Baiget i Cantons

Secretari del Govern

Annex

Estatuts de l’empresa pública Institut d’Assistència Sanitària

Capítol I

Naturalesa i objectius

Article 1

Naturalesa

1.1 L’empresa pública Institut d’Assistència Sanitària té naturalesa d’entitat de dret públic amb personalitat jurídica pròpia, sotmesa a la Generalitat, l’actuació de la qual s’ha d’ajustar al dret privat. En el compliment de les seves funcions, l’Institut té plena capacitat d'actuar i, per tant, pot realitzar actes d'administració i disposició de béns, formalitzar contractes, assumir obligacions, interposar recursos i, en general, dur a terme tots els actes adequats per tal d’aconseguir els seus objectius, d'acord amb la legislació aplicable en cada cas.

1.2 L’empresa pública Institut d’Assistència Sanitària exerceix les seves funcions atenent criteris de descentralització i autonomia funcional i de gestió, sota els principis d'eficàcia, eficiència, qualitat i satisfacció per als ciutadans; de planificació, coordinació i cooperació, i de participació i reconeixement de la posició que han de desenvolupar els professionals que hi prestin serveis.

1.3 L’empresa pública Institut d’Assistència Sanitària, en la qualitat d’entitat vinculada a l’àmbit de la salut, s’integra dins el sector públic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i resta adscrita al Servei Català de la Salut.

Article 2

Objectius

Són objectius d’aquesta empresa pública la direcció, gestió i administració dels centres, els serveis i els establiments de protecció de la salut i prevenció de la malaltia, d’atenció especialitzada, d’atenció primària, d’atenció sociosanitària, d’atenció a la salut mental i a les drogodependències i d’assistència social, i la prestació integral d’aquests serveis en l’àmbit de la salut, els serveis socials, la docència i la recerca, tant en règim domiciliari com ambulatori o d’internament, ja sigui directament, mitjançant aliances, donant suport a altres institucions o dispositius o mitjançant la gestió i administració de programes institucionals.

Capítol II

Funcions i principis d’actuació

Article 3

Funcions

3.1 Són funcions de l’empresa pública Institut d’Assistència Sanitària les següents:

  1. Prestar serveis d’atenció sanitària i de salut mental, com també de promoció de la salut, prevenció de la malaltia i atenció sociosanitària i social a la ciutadania.

  2. Executar programes institucionals en matèria de protecció de la salut, prevenció de la malaltia, assistència sanitària, sociosanitària, social i de rehabilitació.

  3. Prestar els serveis de suport a altres serveis assistencials o, si és procedent, gestionar-los.

  4. Participar en els programes de formació del personal sanitari i també promoure i impartir la formació continuada al personal assistencial i paraassistencial vinculat al seu objecte social.

  5. Desenvolupar programes d’investigació en l’àmbit de la salut i l’atenció social.

  6. Desenvolupar les tasques d’investigació pròpies de les funcions encomanades i col·laborar amb la universitat i la resta d’institucions competents en matèria de docència i recerca.

  7. Coadjuvar a la consecució dels objectius fixats en el Pla de salut de Catalunya en l’àmbit territorial d’actuació de l’empresa pública.

  8. Desenvolupar totes les actuacions que siguin necessàries per al compliment dels seus objectius, com també les actuacions en relació amb les funcions esmentades anteriorment que li siguin encomanades.

3.2 En l’exercici d’aquestes funcions, l’empresa pública pot gestionar els recursos físics que posseeixi per qualsevol títol, i pot autoritzar-ne l’ús, total o parcial, a favor d’entitats públiques o privades per al desenvolupament de les activitats assistencials convingudes.

Article 4

Principis d’actuació

4.1 L’empresa pública Institut d’Assistència Sanitària exerceix les seves funcions amb subjecció als criteris de descentralització i autonomia per a l’assoliment de les finalitat que li són pròpies; i es regeix pels principis d’eficàcia, eficiència, qualitat i satisfacció per als ciutadans, participació social i professional, gestió transparent per objectius, planificació, coordinació i cooperació, avaluació, responsabilització en la gestió per objectius, control dels resultats, rendibilitat, economia i productivitat, aplicats d’acord amb els objectius que en cada cas estableixin els òrgans de govern de l’empresa pública.

4.2 El principi fonamental que regeix l’exercici de les funcions de l’empresa pública Institut d’Assistència Sanitària és l’atenció de les necessitats de salut de la població beneficiària de les prestacions establertes a càrrec de l’Administració sanitària.

4.3 Així mateix, són principis bàsics de l’empresa pública:

  1. Impulsar la qualitat de servei i coneixement com un element per garantir la millora continua.

  2. Promoure la igualtat en l’accés als serveis i a l’assistència prestats.

  3. Potenciar la recerca i la innovació mitjançant el treball interdisciplinari i la cooperació amb els dispositius sanitaris.

  4. Ser una institució compromesa amb les persones i el medi ambient.

Capítol III

Seu corporativa

Article 5

Domicili

El domicili de l’empresa pública Institut d’Assistència Sanitària s’ubica al Parc Hospitalari Martí Julià, al carrer Dr. Castany, s/n, 17190 Salt (Girona), per bé que el Consell d’Administració pot decidir-ne el canvi.

Capítol IV

Òrgans de govern

Article 6

Òrgans de govern i gestió executiva

Els òrgans de govern i de gestió executiva de l’empresa pública Institut d’Assistència Sanitària són el Consell d’Administració i la gerència.

Article 7

Naturalesa i composició del Consell d’Administració

7.1 El Consell d’Administració és l’òrgan superior de direcció i control de l’empresa pública.

7.2 El Consell d’Administració té la composició següent:

  1. La presidència.

  2. Les vocalies, amb un nombre màxim de sis.

Aquests càrrecs són nomenats pel Govern de la Generalitat, a proposta de la persona titular del departament competent en matèria de salut.

7.3 El Consell d’Administració ha de designar un secretari o secretària, que pot ser-ne o no membre. En aquest darrer supòsit, intervé en les reunions del Consell amb veu però sense vot.

7.4 El nomenament de totes les persones que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR