DECRET 24/2013, de 8 de gener, sobre l'acreditació de la venda de proximitat de productes agroalimentaris.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

El marc competencial en matèria d’agricultura, ramaderia i pesca derivat de l’article 116, en concordança amb l’article 110 de l’Estatut, atribueix a la Generalitat, en l’àmbit de les seves competències exclusives i d’una manera íntegra, la potestat legislativa, la reglamentària i la funció executiva mitjançant les quals pot establir polítiques pròpies.

Aquest Decret comporta un desenvolupament de la Llei 18/2001, de 31 de desembre, d’orientació agrària, que assenyala com a línies d’actuació de les polítiques agràries la priorització d’iniciatives de foment de la transformació agroindustrial que comporti més participació dels productors en els valors afegits dels productes i el foment de la millora de les condicions en què es fa la transformació i la comercialització de la producció agroalimentària.

El règim d’acreditació de la venda de proximitat de productes agroalimentaris que regula el present Decret respon a la creixent demanda del sector productor agrari de Catalunya d’obtenir un reconeixement específic per part de l’Administració de la realització de la venda de proximitat dels productes agroalimentaris als consumidors finals. Aquest règim complementa el marc normatiu vigent en matèria de modernització de les explotacions agràries, que considera com a activitat agrària la venda directa de la producció pròpia dels agricultors ja sigui en la seva explotació, en mercats municipals o en llocs que no siguin establiments comercials permanents. Aquest sistema d’acreditació voluntària té per finalitat la promoció de la venda de proximitat, que no ha d’impedir seguir amb la venda de proximitat a aquells subjectes que no s’hi adhereixin.

En el mateix sentit, el Parlament de Catalunya en la sessió plenària del dia 14 d’abril de 2010 va adoptar la Resolució 671/VIII sobre el món agrari, la qual en el seu apartat V relatiu a l’alimentació, l’agroindústria i els mercats insta el Govern, entre altres coses, a persistir en la promoció i la diferenciació dels productes agroalimentaris catalans amb distintius d’origen i qualitat; a intensificar les campanyes d’informació als consumidors per afavorir el comerç de proximitat i el de productes amb distintiu de qualitat, creant estructures i associacions de comercialització que concentrin i donin més força a l’oferta; a fomentar l’impuls de sistemes i canals de venda que permetin escurçar la distància entre productors i consumidors, prioritzant la venda directa als consumidors, i a promoure el consum d’aliments frescos i la identificació de produccions alimentàries artesanals, potenciant i evidenciant els conceptes de proximitat i sostenibilitat.

La diversificació de les fonts d’ingressos de les explotacions agrícoles i ramaderes pot suposar un increment de la renda de les seves explotacions donant viabilitat al sector i fomentant la seva competitivitat. La venda directa dels productes agroalimentaris o amb la intervenció limitada a una persona intermediària és una forma d’aquesta diversificació que pot fer més rendible l’activitat de les explotacions agràries en oferir als consumidors productes amb un valor de proximitat i d’informació sobre la seva procedència i elaboració.

Aquesta activitat de venda de proximitat també pot donar lloc a la creació d’una venda de mercat cada vegada més apreciada pels consumidors. Així mateix, pot afavorir el consum dels productes de temporada de l’àmbit territorial de Catalunya.

Des del punt de vista dels consumidors, aquests cada cop estan més interessats en conèixer l’origen, els sistemes de producció dels aliments i la seva sostenibilitat. La identificació de les empreses que es dediquen a la venda de proximitat de productes agroalimentaris de producció o producció i elaboració pròpia dóna resposta a aquesta demanda.

El present Decret s’insereix en un marc normatiu del qual formen part, entre d’altres, el Reglament (CE) 178/2002, de 28 de gener, pel qual s’estableixen els principis i els requisits generals de la legislació alimentària, es crea l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària i es fixen procediments relatius a la seguretat alimentària, el qual estableix els requisits generals en matèria de legislació alimentària, entre ells el de la traçabilitat dels productes alimentaris; el Reglament (CE) 852/2004, de 29 d’abril, relatiu a la higiene dels productes alimentaris; el Reglament (CE) 853/2004, de 29 d’abril, pel qual s’estableixen normes específiques d’higiene dels aliments d’origen animal; el Reial decret 640/2006, de 26 de maig, pel qual es regulen determinades condicions d’aplicació de les disposicions comunitàries en matèria d’higiene, de la producció i comercialització dels productes alimentaris, així com les lleis 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, i 18/2009, de 22 d’octubre, de salut pública, inspirades en els mateixos principis informadors, entre els quals destaca el principi d’autocontrol i d’anàlisi del risc, i la Llei 13/2002, de 21 de juny, de turisme de Catalunya.

En aquest sentit, el Reglament (CE) 852/2004, de 29 d’abril, relatiu a la higiene dels productes alimentaris, possibilita que els operadors alimentaris puguin aplicar els procediments d’autocontrol establerts per aquest Reglament amb criteris de flexibilitat, per tal que es puguin aplicar en totes les situacions, mitjançant la utilització de guies de pràctiques correctes d’higiene (GBPH). En aquesta línia, el Decret 20/2007, de 23 de gener, pel qual es dicten normes específiques en matèria de seguretat i qualitat agroalimentària per als petits establiments en un entorn rural, estableix mesures per facilitar el compliment dels requisits higienicosanitaris en petits establiments de l’entorn rural.

A més de l’esmentada normativa, s’ha tingut en compte la Directiva 2006/123/CE del Parlament europeu i del Consell, de 12 de desembre de 2006, relativa als serveis en el mercat interior, i el Decret 106/2008, de 6 de maig, de mesures per a l’eliminació de tràmits i la simplificació de procediments per facilitar l’activitat econòmica.

D’acord amb el dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya;

Per tot això a proposta dels consellers d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, d’Empresa i Ocupació i de Salut, de acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquest Decret té per objecte regular l’acreditació voluntària dels productors o agrupacions de productors agraris que venen la producció pròpia o els seus productes d’elaboració pròpia directament als consumidors o a establiments minoristes i de restauració.

Article 2

Definicions

Als efectes d’aquest Decret s’entén per:

  1. Venda de proximitat: venda de productes agroalimentaris, procedents de la terra o de la ramaderia i/o resultat d’un procés d’elaboració o de transformació que es realitza en favor del consumidor o consumidora final, directament o mitjançant la intervenció d’una persona intermediària, per part dels productors o agrupacions de productors agraris. La venda de proximitat inclou la venda directa i la venda en circuit curt.

  2. Venda directa: la realitzada directament pels productors o agrupacions de productors agraris en favor del consumidor o consumidora final, sense la intervenció de cap persona intermediària.

  3. Venda en circuit curt: la realitzada pels productors o agrupacions de productors agraris en favor del consumidor o consumidora final, amb la intervenció d’una persona intermediària.

  4. Agrupació de productors agraris: qualsevol tipus d’entitat associativa reconeguda en dret de productors agraris, que ven tant els productes de producció o producció i elaboració dels seus associats productors, com els productes produïts i elaborats per l’agrupació amb els productes aportats pels seus associats productors, sempre que els associats productors siguin titulars d’una explotació les dades de la qual constin en el sistema integrat de dades d’explotacions agràries de Catalunya que gestiona el departament competent en matèria d’agricultura i alimentació. A aquests efectes també es consideren com a agrupació de productors agraris les cooperatives agràries i les societats agràries de transformació.

  5. Producció pròpia de productes agroalimentaris: aquella producció obtinguda per la persona productora o per l’agrupació de productors agraris, ja procedeixi de la terra o de la ramaderia de l’explotació de la qual són titulars.

  6. Elaboració pròpia: el procés d’elaboració o de transformació que du a terme la persona productora o l’agrupació de productors agraris amb les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR