ORDRE PTO/401/2009, d'11 d'agost, per la qual s'actualitza la regulació dels fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionats per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Politica Territorial i Obres Publiques
Rango de LeyOrdre

ORDRE

PTO/401/2009, d'11 d'agost, per la qual s'actualitza la regulació dels fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionats per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

L'entitat Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, creada pel Decret de 5 de setembre de 1979, constitueix una entitat de dret públic, de les previstes a l'article 1.b.1 del Text refós de la Llei 4/1985, de 29 de març, de l'Estatut de l'empresa pública catalana, aprovat pel Decret legislatiu 2/2002, de 24 de desembre, de conformitat amb allò que estableix el Decret 287/2001, de 6 de novembre, pel qual s'aprova la modificació de determinats articles dels Estatuts de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i es disposa la publicació del text íntegre dels Estatuts.

Segons l'article 40 de la Llei 21/2001, de 28 de desembre, de mesures fiscals i administratives, el ventall d'activitats l'exercici de les quals Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya té atribuït és molt ampli, ja que inclou activitats relatives a l'explotació, la gestió i l'administració de línies de ferrocarrils, i també en altres àmbits del transport; la prestació de serveis de telecomunicació en l'àmbit de les infraestructures ferroviàries; la promoció urbanística i la gestió, i, en darrer terme, l'explotació i comercialització de serveis turístics, esportius, de lleure o d'oci.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya requereix, per a l'exercici de les funcions ressenyades i a fi de donar compliment a les seves obligacions legals, tractar dades de caràcter personal de les persones que s'hi relacionen.

A més, la darrera actualització de les dades es va produir mitjançant la publicació del Decret 326/1994, de 16 de novembre, anterior a l'entrada en vigor de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal.

De conformitat amb l'article 20 de La Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, la creació de fitxers de les administracions públiques només pot fer-se mitjançant disposició general publicada al diari oficial corresponent. Aquesta previsió ha estat confirmada per l'article 53 del Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de desenvolupament de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal.

Pel que fa a la regulació dels fitxers mitjançant una ordre departamental, la disposició addicional tercera de la Llei 5/2002, de 19 d'abril, de l'Agència Catalana de Protecció de Dades, habilita els consellers i les conselleres de la Generalitat, dins l'àmbit de les competències respectives, per a la creació, la modificació i la supressió, mitjançant ordre, dels fitxers que siguin pertinents.

Pel que fa a la seguretat de les dades personals, el Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de desenvolupament de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, preveu les mesures de seguretat en el tractament de les dades de caràcter personal i n'estableix tres nivells: bàsic, mitjà i alt.

L'article 156 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, aprovat mitjançant la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, disposa que correspon a la Generalitat la competència executiva en matèria de protecció de dades de caràcter personal respecte a les garanties dels drets fonamentals. Aquesta competència executiva s'exerceix respecte de la competència exclusiva que l'article 169 del mateix Estatut atribueix a la Generalitat sobre els transports per ferrocarril.

L'article 3 de la Llei 5/2002, de 19 d'abril, de l'Agència Catalana de Protecció de Dades, disposa que aquesta Agència exerceix les seves competències, entre d'altres, en relació amb els fitxers creats per administracions públiques quan siguin gestionats per les entitats públiques en la prestació de serveis públics.

Per tant, cal declarar i adequar els fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya al marc jurídic regulador de la protecció de dades personals de manera que es garanteixi la màxima transparència en el tractament de les dades de caràcter personal i es permeti a les persones titulars de dades personals l'exercici dels seus drets legítims.

En conseqüència, de conformitat amb el que disposa l'article 20 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, atesa la disposició addicional tercera de la Llei 5/2002, de 19 d'abril, de l'Agència Catalana de Protecció de Dades, i vist el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Article 1

Creació

1.1 Es creen els fitxers de dades de caràcter personal següents:

Fitxer d'enquestes de les estacions de muntanya.

Fitxer dels accidents a les pistes d'esquí.

Fitxer de clientela de les estacions de muntanya de la Vall de Núria i de la Molina.

Fitxer de gestió econòmica: persones proveïdores, usuàries i clientela.

Fitxer de gestió de persones usuàries de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

Fitxer de gestió d'expedients sancionadors.

Fitxer de gestió de recursos humans.

Fitxer de gestió d'expedients d'autoritzacions.

Fitxer de gestió de l'abonament escolar.

Fitxer de gestió de clientela d'aparcaments.

Fitxer de videovigilància.

1.2 Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya tracta les dades contingudes en els fitxers esmentats en els termes que s'indiquen a l'annex d'aquesta Ordre.

1.3 Aquests fitxers es regeixen per la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, la Llei 5/2002, de 19 d'abril, de l'Agència Catalana de Protecció de Dades, i la resta de normativa d'aplicació en matèria de protecció de dades de caràcter personal.

Article 2

Objecte

L'objecte dels fitxers és recollir, organitzar i tractar les dades de caràcter personal de les persones que intervenen en els diferents procediments gestionats per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, de les que s'hi relacionen o del seu mateix personal adscrit i que són necessàries per a l'exercici de les funcions de l'entitat.

Article 3

Contingut

Els fitxers, en compliment de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal i del Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de desenvolupament de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, inclouen la seva denominació, la finalitat i els usos previstos; les persones i els col·lectius afectats o obligats a subministrar les dades de caràcter personal; el procediment de recollida d'aquestes dades i la seva procedència; l'estructura bàsica del fitxer; la descripció del tipus de dades de caràcter personal que conté; l'organització de cada fitxer; les cessions de dades previstes i, si s'escau, les transferències de dades que es prevegin a països tercers; l'òrgan responsable del fitxer; els serveis o unitats administratives en les quals es poden exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició, així com les mesures de seguretat amb indicació del nivell de seguretat exigible: bàsic, mitjà o alt.

Article 4

Informació

Les persones interessades han de ser informades, en el moment de la recollida de les dades, en els termes que estableix l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre.

Article 5

Tractament de dades

El tractament de dades s'ha d'adequar a allò previst a la Llei 15/1999, de 13 de desembre, tant pel que fa a la qualitat de les dades que es recullen com pel que fa a les mesures tècniques i organitzatives que cal que adoptin les persones titulars dels òrgans responsables dels fitxers.

Article 6

Perspectiva de gènere

Els fitxers regulats per aquesta Ordre, si escau, han de disposar de les dades desagregades per sexes, per facilitar els estudis estadístics i els informes de gènere, d'acord amb la normativa vigent sobre la matèria i respectant, en tot cas, la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre.

Article 7

Supressió de fitxers

7.1 Queden suprimits els fitxers automatitzats que contenen dades de caràcter personal, creats pel Decret 326/1994, de 16 de novembre, pel qual es fan públics els fitxers automatitzats que contenen dades de caràcter personal gestionats pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques i organismes adscrits, que es detallen a l'annex 2 d'aquesta Ordre, per integració de la informació que contenen al fitxer de nova creació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya denominat Gestió de recursos humans.

7.2 Queden suprimits els fitxers automatitzats que contenen dades de caràcter personal inscrits com a fitxers de titularitat privada en el Registre General de la Protecció de Dades de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, que es detallen en l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Es deroga el Decret 326/1994, de 16 de novembre, pel qual es regulen els fitxers automatitzats que contenen dades de caràcter personal gestionats pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques, i organismes adscrits, en tot allò que faci referència als fitxers de titularitat de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb la disposició addicional tercera de la Llei 5/2002, de 19 d'abril, de l'Agència Catalana de Protecció de Dades, que habilita els consellers i conselleres de la Generalitat, dins l'àmbit de les competències respectives, per a la creació, la modificació i la supressió, mitjançant ordre, dels fitxers que siguin pertinents.

Disposició final

Aquesta ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 11 d'agost de 2009

Joaquim Nadal i Farreras

Conseller de Política Territorial

i Obres Públiques

Annex 1

Fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionats per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

Nom del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR