DECRET 40/2001, de 6 de febrer, pel qual s'estableixen mesures addicionals, a Catalunya, de control de l'encefalopatia espongiforme bovina.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

40/2001, de 6 de febrer, pel qual s’estableixen mesures addicionals, a Catalunya, de control de l’encefalopatia espongiforme bovina.

Des de l’any 1996 s’ha portat a terme als escorxadors de Catalunya un programa de vigilància i control de l’encefalopatia espongiforme bovina (EEB) consistent en la retirada dels materials específics de risc dels animals originaris o procedents dels països amb casos autòctons d’EEB i en l’anàlisi histològica dels encèfals dels animals bovins que presentaven simptomatologia neurològica i d’altres animals bovins de més de quatre anys escollits de forma aleatòria.

Els informes científics conclouen que la retirada dels materials específics de risc (MER) és la principal mesura per evitar la transmissió de la malaltia dels animals a les persones. Per aquest motiu la Comissió Europea va establir, per a l’1 d’octubre de 2000, mitjançant la Decisió comunitària 2000/418/CE, l’obligatorietat de retirar, en tot el territori de la Unió, els MER dels animals bovins amb independència del seu país d’origen o de procedència.

D’altra banda, el Reial decret 3454/2000, de 22 de desembre, pel qual s’estableix i es regula el Programa integral coordinat de vigilància i control de les encefalopaties espongiformes transmissibles dels animals (BOE núm. 307, de 23.12.2000), disposa que s’analitzaran mitjançant els tests ràpids post mortem, autoritzats per la normativa comunitària, a partir de l’1 de gener de 2001 (Fase I) diverses subpoblacions o categories d’animals considerats de més gran risc i, a tot tardar l’1 de juliol de 2001 (Fase II), tots els animals bovins de més de 30 mesos objecte de sacrifici normal que siguin destinats al consum humà.

El Reial decret esmentat també estableix, a l’annex II A, que les comunitats autònomes podran fer les anàlisis en animals d’una edat menor.

A Catalunya ja es porten a terme, actualment, la presa de mostres i l’anàlisi de tots els animals de les subpoblacions previstes a les fases I i II del dit Reial decret 3454/2000, de 22 de desembre, que arriben als escorxadors de Catalunya per sacrificar-los amb destinació al consum humà.

El Comitè Científic Director que assessora la Comissió Europea considera que l’anàlisi dels animals de més de 30 mesos proporciona un nivell molt elevat de seguretat, d’acord amb les dades epidemiològiques disponibles a partir de l’estudi de l’epizoòtia al Regne Unit.

Analitzada la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR