ORDRE AAR/414/2008, de 12 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a les explotacions ramaderes, les indústries agroalimentàries i els establiments de gestió de subproductes per a la millora de la capacitat tècnica de gestió de subproductes animals no destinats al consum humà, i es convoquen els corresponents a l'any 2008.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/414/2008, de 12 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a les explotacions ramaderes, les indústries agroalimentàries i els establiments de gestió de subproductes per a la millora de la capacitat tècnica de gestió de subproductes animals no destinats al consum humà, i es convoquen els corresponents a l'any 2008.

El Reglament CE 1774/2002, del Parlament Europeu i del Consell, de 3 d'octubre de 2002, pel qual s'estableixen les normes sanitàries aplicables als subproductes animals no destinats al consum humà (SANDACH) va suposar un canvi en la gestió tradicional d'aquests subproductes a Europa. Les noves exigències i el canvi en els circuits de gestió va comportar un repte d'adaptació per a tots els nivells de la cadena de producció i comercialització de productes d'origen animal.

Per tal de millorar la capacitat estructural i la sostenibilitat econòmica del sistema general de gestió d'aquests materials, el Reial decret 1178/2008, d'11 de juliol, ha habilitat quatre línies d'ajut específiques que engloben les baules de la cadena de gestió de SANDACH, i estableix les bases reguladores dels ajuts destinats a les explotacions ramaderes, les indústries agroalimentàries i les plantes intermèdies i de transformació de subproductes per a la millora de la capacitat tècnica de gestió de SANDACH.

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural considera necessari aplicar aquests ajuts a les explotacions agràries, indústries agroalimentàries i establiments de gestió de subproductes de Catalunya.

D'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a les explotacions ramaderes, les indústries agroalimentàries i els establiments de gestió de subproductes per a la millora de la capacitat tècnica de gestió de subproductes animals no destinats al consum humà, que es publiquen a l'annex d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats a la millora de la capacitat tècnica de gestió de subproductes animals no destinats al consum humà a les explotacions ramaderes, les indústries agroalimentàries i els establiments de gestió de subproductes, corresponents a l'any 2008, d'acord amb les bases reguladores aprovades a l'article 1 d'aquesta Ordre.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC fins al 30 de setembre de 2008, inclòs.

2.3 Els ajuts que estableix aquesta Ordre seran finançats pel Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí, per un import màxim de 7.000.000 d'euros, que seran repartits entre les comunitats autònomes que hagin publicat l'ordre de convocatòria corresponent mitjançant acord de conferència sectorial durant l'últim trimestre de 2008. Aniran a càrrec de la partida pressupostària AG03 D/770000116/6121 dels pressupostos del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) per a l'any 2008, per un import de 100.000 euros.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients d'ajut és la Subdirecció General de Ramaderia.

2.5 L'òrgan competent per resoldre les sol·licituds és el director o la directora general d'Agricultura i Ramaderia, i a aquest efecte es nomena una Comissió de valoració, que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajuts, formada pel subdirector o la subdirectora general de Ramaderia, per una persona representant de l'Agència de Residus de Catalunya i per una persona tècnic de la Subdirecció General de Ramaderia.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà de dos mesos, comptat a partir de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa, la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució del director o la directora general d'Agricultura i Ramaderia, que no exhaureix la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en el termini d'un mes, comptat a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que se'n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient. En cas de silenci administratiu es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en el termini de tres mesos, comptat a partir de la data en què s'exhaureixi el termini per resoldre i notificar que estableix l'apartat 2.6 anterior.

2.8 Els ajuts atorgats es publicaran al web http://www.gencat.cat/darp/ajuts.htm, fent ús dels mitjans electrònics establerts, i s'exposaran al tauler d'anuncis de les dependències del DAR. En el supòsit d'ajuts d'un import superior a 3.000 euros es publicaran, a més, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Disposició addicional

D'acord amb la disposició final segona del Reial decret 1178/2008, d'11 de juliol, l'atorgament dels ajuts a les petites i mitjanes empreses agràries queda condicionat a la publicació del número de registre de la sol·licitud d'exempció a la pàgina web de la Direcció General d'Agricultura i Desenvolupament Rural de la Comissió Europea, i no serà aplicable abans de la data de la publicació esmentada.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 12 de setembre de 2008

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex

Bases reguladores

.1 Objecte dels ajuts

1.1 S'estableixen quatre línies d'ajuts, en règim de concurrència competitiva, per tal de millorar la capacitat tècnica de gestió de subproductes animals no destinats al consum humà:

1.1.1 A petites i mitjanes empreses agràries: amb l'objecte de millorar la capacitat de gestió de subproductes i de la classificació adequada en origen dels diferents subproductes generats a les explotacions ramaderes, per millorar les condicions de gestió, i garantir la protecció de la sanitat animal i del medi ambient mitjançant la seva valorització, amb la finalitat de subvencionar les despeses derivades de:

  1. Construcció, adquisició o arrendament amb opció de compra de dispositius d'emmagatzematge i categorització de subproductes animals no destinats al consum humà generats a l'explotació, diferents dels animals morts a l'explotació ramadera, i que es trobin en l'àmbit d'aplicació del Reglament CE 1774/2002, del Parlament Europeu i el Consell, de 3 d'octubre.

  2. Construcció, adquisició i millora d'equipaments per a la millora de les condicions ambientals o de bioseguretat en relació amb l'emmagatzematge i categorització de subproductes animals no destinats al consum humà, així com els costos indirectes relacionats amb aquestes inversions, amb inclusió de la modificació de les estructures ja existents mitjançant el canvi d'ubicació, tancat o aplicació de dispositius que permetin la manipulació des de l'exterior de l'explotació.

  3. Primera adquisició de contenidors o dispositius equivalents per a l'emmagatzematge previ a la retirada de cadàvers d'animals morts a l'explotació ramadera.

  4. Modernització dels sistemes d'emmagatzematge de cadàvers preexistents, inclosa l'adquisició de nous contenidors o dotar-los amb dispositius de refrigeració.

  5. Construcció de canyets, d'acord amb els requisits d'emplaçament i autorització que preveu el Reial decret 664/2007, de 25 de maig, pel qual es regula l'alimentació d'ocells carronyaires amb subproductes animals no destinats al consum humà.

    Els ajuts que preveu aquest apartat s'ajustaran al Reglament CE 1857/2006, de la Comissió, de 15 de desembre, sobre aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts estatals per a les petites i mitjanes empreses dedicades a la producció de productes agrícoles i que modifica el Reglament CE 70/2001 i en particular el seu article 4.

    1.1.2 A indústries agroalimentàries: amb l'objecte de fomentar la separació correcta i categorització de subproductes a les indústries agroalimentàries, i fomentar l'adopció de sistemes de gestió de subproductes en què s'hagin constatat dificultats tècniques de valorització, amb la finalitat de subvencionar les despeses derivades de:

  6. Construcció, adquisició i millora d'equipaments per a la millora de les condicions ambientals i/o de bioseguretat amb relació a la separació, l'emmagatzematge i la categorització de subproductes animals no destinats al consum humà, així com els costos indirectes relacionats amb aquestes inversions.

  7. Realització de projectes innovadors per a la implantació de sistemes de gestió de subproductes que:

    1r Compleixin els requisits establerts a l'article 3 del Reglament CE 1774/2002, de 3 d'octubre.

    2n Estiguin destinats específicament a la gestió de subproductes amb dificultats específiques de gestió.

  8. Adopció de sistemes d'aprofitament energètic basat en la utilització de subproductes, mitjançant l'aprofitament directe en la indústria agroalimentària mateixa.

    Els ajuts previstos en aquest apartat s'ajustaran al Reglament CE 1998/2006, de la Comissió, de 15 de desembre, relatiu a l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts de minimis.

    1.1.3 A l'emmagatzematge i processament intermedi de subproductes: amb l'objecte de promocionar l'existència d'establiments SANDACH per a la recollida i l'emmagatzematge de cadàvers que racionalitzin i optimitzin els sistemes actuals de recollida, i de centres d'emmagatzematge o processament intermedi d'altres subproductes animals no destinats al consum humà que suposin una millora de la gestió d'aquests subproductes en una regió determinada, amb la finalitat de subvencionar les despeses derivades de:

  9. Construcció de plantes intermèdies que compleixin els requisits establerts a l'article 10 del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR