DECRET 205/2000, de 13 de juny, d'aprovació del programa de mesures agronòmiques aplicables a les zones vulnerables en relació amb la contaminació de nitrats procedents de fonts agràries.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

205/2000, de 13 de juny, d’aprovació del programa de mesures agronòmiques aplicables a les zones vulnerables en relació amb la contaminació de nitrats procedents de fonts agràries.

Mitjançant el Decret 283/1998, de 21 d’octubre, s’han designat les zones vulnerables de l’àmbit territorial de Catalunya en aplicació del que disposa la Directiva 91/976/CEE, de 12 de desembre, relativa a la protecció de les aigües contra la contaminació produïda per nitrats utilitzats en l’agricultura.

L’article 6 del Reial decret 261/1996, de 16 de febrer, de transposició de l’esmentada directiva, estableix que a les zones designades com a vulnerables els òrgans competents de les comunitats autònomes establiran programes amb l’objectiu de prevenir i reduir la contaminació causada per nitrats d’origen agrari.

D’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora;

En conseqüència, a proposta dels consellers d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, de Medi Ambient i de Sanitat i Seguretat Social,

Decreto:

Article únic

—1 Amb la finalitat de prevenir i reduir la contaminació de les aigües, s’aprova el programa de mesures agronòmiques aplicables a les zones vulnerables en relació amb la contaminació de nitrats procedents de fonts agràries, d’acord amb el que preveu la Directiva 91/976/CEE, de 12 de desembre, i el Reial decret 261/1996, de 16 de febrer, sobre protecció de les aigües contra la contaminació produïda pels nitrats procedents de fonts agràries, que figura a l’annex d’aquest Decret.

—2 La durada d’aquest programa és de 4 anys, comptats des de la data de publicació d’aquest Decret.

Barcelona, 13 de juny de 2000

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Josep Grau i Seris

Conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca

Felip Puig i Godes

Conseller de Medi Ambient

Eduard Rius i Pey

Conseller de Sanitat i Seguretat Social

Annex

Programa de mesures agronòmiques aplicables a les zones vulnerables

—1 Introducció

1.1 Per a cadascuna de les àrees definides pel Decret 283/1998, de 21 d’octubre, de designació de les zones vulnerables, s’estableixen mesures diferenciades atenent les seves especificitats agràries i edafoclimàtiques que es defineixen a continuació.

1.2 Són àrees territorials, a efectes d’aquesta normativa, les següents, integrades pels termes municipals que s’esmenten al Decret 283/1998:

Àrea 1. Alt Empordà, Baix Empordà, Pla de l’Estany i Gironès.

Àrea 2. Maresme.

Àrea 3. Osona.

Àrea 4. Alt Camp, Baix Camp i Tarragonès.

Àrea 5. Baix Penedès.

Àrea 6. Noguera, Segarra, Urgell, Pla d’Urgell i Segrià.

1.3 D’acord amb la definició que estableix l’Ordre de 22 d’octubre de 1998, del Codi de bones pràctiques agràries, són fems els excrements i residus excretats pel bestiar, sols o barrejats, encara que s’hagin transformat. A efectes del que preveu aquest Decret tenen la mateixa consideració que els fems altres materials orgànics com són els compostos, el fang de depuradora, les aigües residuals i els altres materials orgànics que es comporten de forma similar en el sòl.

La quantitat màxima de nitrogen procedent dels fems i altres materials orgànics a aplicar al final del programa és de 210 kg N/ha i any.

En tot cas, les quantitats màximes de nitrogen total procedent de fonts orgàniques, minerals i de l’aigua de reg son les que estableix l’apartat 4 d’aquest annex.

1.4 Igualment, segons preveu el Codi de bones pràctiques agràries, s’entén per fertilitzant qualsevol substància que contingui un o diversos compostos nitrogenats i s’apliqui sobre el terreny per augmentar el creixement de la vegetació, inclosos el fem, el compost, els residus de les piscifactories i els fangs de depuradora.

Els fertilitzants es classifiquen en els tipus següents:

a) Fertilitzants tipus 1: fems amb llit (per exemple: vaquí, compost, etc.)

b) Fertilitzants tipus 2: fem sense llit (per exemple: purí de porc i gallinassa, fang de depuradora, aigües residuals).

c) Fertilitzants tipus 3: fertilitzants minerals.

El càlcul de nitrogen aportat pels fems s’efectua d’acord amb el que estableix l’annex 1 del Codi de bones pràctiques agràries.

—2 Èpoques en què no es poden aplicar fertilitzants

2.1 Àrea 1

Secà

Cereals d’hivern

Tipus 1: gener-setembre.

Tipus 2: març-agost.

Tipus 3: juny-setembre.

Alfals

Tipus 1: març-octubre (només l’any d’implantació).

Tipus 2 i 3: setembre-desembre.

Gira-sol

Tipus 1, 2 i 3: agost-gener.

Colza, sembra d’hivern

Tipus 1: desembre-setembre.

Tipus 2: març-agost.

Tipus 3: maig-setembre.

Colza, sembra de primavera

Tipus 1: maig-novembre.

Tipus 2 i 3: maig-gener.

Oliveres

Tipus 1 i 2: maig-gener.

Tipus 3: novembre-febrer.

Vinya

Tipus 1 i 2: maig-setembre.

Tipus 3: agost-novembre.

Herbacis de retirada (cultius previstos als annexos 1 i 2 del Reglament CE 1586/97, de 29 de juliol, pel qual s’estableixen...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR