ORDRE AAM/387/2012, de 23 de novembre, relativa a l'alimentació d'espècies necròfagues d'interès comunitari.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

El Reglament (CE) 1069/2009, del Parlament Europeu i del Consell, de 21 d’octubre, pel qual s’estableixen les normes sanitàries aplicables als subproductes animals i productes derivats no destinats al consum humà i pel qual es deroga el Reglament (CE) 1774/2002, de 3 d’octubre, estableix que l’òrgan competent pot autoritzar l’alimentació dels animals salvatges amb subproductes animals no destinats a consum humà de categoria 2 i 3. Així mateix, aquest Reglament estableix que l’òrgan competent pot autoritzar l’ús de determinats materials de categoria 1, en concret els cossos sencers o parts d’animals morts que continguin material especificat de risc, per tal d’alimentar espècies en perill o protegides d’ocells necròfags i altres espècies que viuen en el seu hàbitat natural, amb l’objecte de fomentar la biodiversitat.

Amb posterioritat a l’adopció del Reglament (UE) 142/2011, de 25 de febrer, pel qual s’estableixen les disposicions d’aplicació del Reglament (CE) 1069/2009, i en el marc del règim intern establert pel Reial decret 1632/2011, de 14 de novembre, pel qual es regula l’alimentació de determinades espècies de fauna silvestre amb subproductes animals no destinats a consum humà, esdevé necessari establir el règim aplicable per permetre la realització d’aquestes activitats a Catalunya. A aquests efectes, cal que es delimitin les zones de protecció per a l’alimentació d’espècies d’ocells necròfags d’interès comunitari, els requisits i les obligacions que han de complir les explotacions ramaderes ubicades en aquestes zones per alimentar ocells necròfags mitjançant la no-retirada dels animals morts de l’explotació, així com la creació de canyets o punts d’alimentació suplementària per a l’alimentació d’aquestes espècies d’ocells i el règim d’autorització corresponent.

Per tot això, a proposta de les direccions generals d’Agricultura i Ramaderia i de Medi Natural i Biodiversitat, d’acord amb el Decret 336/2011, de 10 de maig, de reestructuració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

La present Ordre té per objecte establir el règim d’autorització aplicable a:

  1. Les explotacions ramaderes d’animals domèstics de les espècies bovina, ovina, caprina i equina que no siguin objecte d’aprofitament intensiu ubicades en zones de protecció per a l’alimentació d’espècies d’ocells necròfags d’interès comunitari, amb la finalitat d’efectuar l’alimentació d’aquestes espècies mitjançant la no-recollida dels animals morts de les explotacions.

  2. La creació de canyets o punts d’alimentació suplementària per a l’alimentació d’espècies d’ocells necròfags d’interès comunitari, en els quals s’hi podran dipositar materials de categoria 2 i 3 com també materials de categoria 1 d’animals domèstics de les espècies ovina, caprina i equina.

Article 2

Delimitació de les zones de protecció per a l’alimentació d’espècies d’ocells necròfags d’interès comunitari

2.1 Les zones on es pot efectuar l’alimentació d’espècies d’ocells necròfags d’interès comunitari mitjançant cossos sencers o part d’animals morts domèstics de les espècies bovina, ovina, caprina i equina d’explotacions ramaderes són delimitades mitjançant resolució de la persona titular de la direcció general competent en matèria de medi natural, previ informe del Conselh Generau d’Aran quan s’incloguin zones ubicades al territori de la Vall d’Aran, la qual s’ha de publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Aquestes zones estan situades en forests públiques, comunals o no, o en altres terrenys d’altitud superior a 1.400 metres, en els municipis relacionats a l’annex d’aquesta Ordre.

2.2 La delimitació de les zones de protecció per a l’alimentació d’espècies d’ocells necròfags d’interès comunitari es pot consultar al web de la Generalitat de Catalunya.

Article 3

Requisits per a l’autorització de les explotacions ramaderes

Les explotacions ramaderes ubicades en zones de protecció poden ser autoritzades per tal de no recollir els animals morts de les espècies referides a la lletra a) de l’article anterior, quan compleixin els requisits següents:

  1. No desenvolupar un aprofitament ramader intensiu.

  2. Estar qualificades sanitàriament de les malalties amb programes de lluita i eradicació vigents, si bé l’òrgan competent per concedir l’autorització pot exceptuar el compliment d’aquest requisit en funció de la valoració de la corresponent anàlisi de risc, i no haver estat objecte de confirmació de la presència real o sospitada d’una malaltia transmissible als éssers humans o als animals.

  3. Complir el programa de vigilància de les encefalopaties espongiformes transmissibles aplicable d’acord amb el Reglament (CE) 999/2001, de 22 de maig, pel qual s’estableixen disposicions per a la prevenció, el control i l’eradicació de determinades encefalopaties espongiformes transmissibles.

Article 4

Obligacions dels titulars d’explotacions autoritzades referides al trasllat i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR