ACORD GOV/156/2008, de 16 de setembre, pel qual s'aprova definitivament el Pla territorial parcial de les comarques centrals.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Politica Territorial i Obres Publiques
Rango de LeyAcord

ACORD

GOV/156/2008, de 16 de setembre, pel qual s'aprova definitivament el Pla territorial parcial de les comarques centrals.

La Llei 1/1995, de 16 de març, per la qual s'aprova el Pla territorial general de Catalunya, mitjançant la modificació operada per la Llei 24/2001, de 31 de desembre, de reconeixement de l'Alt Pirineu i Aran com a àrea funcional de planificació, preveu set àmbits d'aplicació dels plans territorials parcials de Catalunya, un dels quals és el de les comarques centrals, que comprèn les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona i el Solsonès.

Mitjançant l'Acord del Govern de 22 de gener de 2002, es va encarregar al Departament de Política Territorial i Obres Públiques, a través de la Secretaria per a la Planificació Territorial, l'elaboració del Pla territorial parcial de les comarques centrals.

En data 27 de febrer de 2006 la Comissió de Coordinació de Política Territorial va emetre informe favorable en relació amb l'avantprojecte de pla, amb caràcter previ a l'inici del procés de participació, segons disposa l'article 9.3 del Reglament pel qual es regula el procediment d'elaboració, tramitació i aprovació dels plans territorials parcials, aprovat pel Decret 142/2005, de 12 de juliol.

L'avantprojecte de Pla territorial parcial de les comarques centrals es va sotmetre al corresponent procés de participació, i un cop valorades les observacions, suggeriments i propostes presentats, es va elaborar el projecte de Pla, el qual va ser aprovat inicialment pel conseller de Política Territorial i Obres Públiques en data 31 de juliol de 2007.

Una vegada conclòs el període d'informació pública i el tràmit d'audiència previstos a l'article 13 del Reglament pel qual es regula el procediment d'elaboració, tramitació i aprovació dels plans territorials parcials, aprovat pel Decret 142/2005, de 12 de juliol, el Programa de Planejament Territorial del Departament de Política Territorial i Obres Públiques va elaborar un text refós amb la incorporació de les propostes i al·legacions acceptades.

En data 28 de juliol de 2008, la Comissió de Coordinació de Política Territorial ha informat favorablement el projecte amb caràcter previ a l'aprovació del Pla.

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques ha aprovat provisionalment el Pla per resolució de data 29 de juliol de 2008.

D'acord amb la disposició transitòria del Reglament pel qual es regula el procediment d'elaboració, tramitació i aprovació dels plans territorials parcials, aprovat pel Decret 142/2005, de 12 de juliol, l'avaluació ambiental del Pla s'ha efectuat a partir de l'informe mediambiental contingut en l'avantprojecte i s'ha mantingut al llarg de tota la tramitació. El Pla, en compliment de la normativa aplicable sobre avaluació ambiental de plans i programes, conté també una memòria ambiental sobre la qual ha atorgat la conformitat el Departament de Medi Ambient i Habitatge, amb una sèrie de condicions que han estat incorporades en el document objecte de l'aprovació provisional.

Per tot això, a proposta del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, vist el dictamen de la Comissió de Coordinació de Política Territorial i de conformitat amb l'article 15.1 del Reglament pel qual es regula el procediment d'elaboració, tramitació i aprovació dels plans territorials parcials, aprovat pel Decret 142/2005, de 12 de juliol, el Govern adopta el següent

Acord:

.1 Aprovar definitivament el Pla territorial parcial de les comarques centrals, elaborat per la Secretaria per a la Planificació Territorial a través del Programa de Planejament Territorial del Departament de Política Territorial i Obres Públiques.

.2 Disposar la publicació al DOGC d'aquest Acord i de la normativa del Pla territorial parcial de les comarques centrals, que consta com a annex, a l'efecte de la seva executivitat immediata.

L'expedient restarà, per a la consulta i la informació que preveu l'article 16.2 del Reglament pel qual es regula el procediment d'elaboració, tramitació i aprovació dels plans territorials parcials, aprovat pel Decret 142/2005, de 12 de juliol, a l'arxiu del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, avinguda Josep Tarradellas, 2-6, planta baixa, 08029 Barcelona, i a la pàgina web del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (http://www.gencat.cat/ptop).

Contra aquest Acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar recurs contenciós administratiu, de conformitat amb el que preveu l'article 107.3 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i l'article 25 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la seva notificació o publicació al DOGC, sens perjudici que es pugui interposar qualsevol altre recurs que es consideri procedent.

Barcelona, 16 de setembre de 2008

Laia Bonet Rull

Secretària del Govern

Annex

Normes d'ordenació territorial

Títol I

Disposicions de caràcter general

Article 1.1

Objecte i àmbit d'aplicació

El Pla territorial parcial de les comarques centrals (en endavant, el Pla) ordena el territori de les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona i el Solsonès, que integren l'àmbit funcional de planificació delimitat pel Pla territorial general de Catalunya, aprovat per la Llei 1/1995, de 16 de març, per la qual s'aprova el Pla territorial general de Catalunya, modificada per la Llei 24/2001, de 31 de desembre, de reconeixement de l'Alt Pirineu i Aran com a àrea funcional de planificació.

Per a aquest àmbit el Pla estableix determinacions que han de ser respectades i desenvolupades per les actuacions territorials, en especial les urbanístiques, les d'infraestructures de mobilitat, i les derivades de les polítiques de protecció del patrimoni ambiental, cultural, social i econòmic.

Article 1.2

Naturalesa jurídica

El Pla té naturalesa i contingut de pla territorial parcial d'acord amb el que estableix el capítol III de la Llei 23/1983, de 21 de novembre, de política territorial, modificada per la Llei 31/2002, de 30 de desembre, de mesures fiscals i administratives.

Article 1.3

Marc legal

El Pla, que desenvolupa el Pla territorial general de Catalunya, s'ha redactat d'acord amb la legislació territorial, sectorial i urbanística vigent, com també amb la resta de disposicions legals aplicables.

Per aquest motiu, les determinacions del Pla són sense perjudici de l'observança obligatòria de les lleis i reglaments de l'Estat i de la Generalitat de Catalunya relatives a qualsevol matèria de caràcter sectorial present en el territori, en especial totes les disposicions d'obligat compliment referents a les infraestructures viària, ferroviària, aeroportuària, portuària, de comunicacions i qualsevol altra, que per raó de les competències de creació, explotació i regulació sigui objecte de legislació i reglamentació sectorial.

Tota referència a la .legislació territorial, sectorial i urbanística vigent. s'ha d'entendre que remet a l'ordenament aplicable a Catalunya.

Article 1.4

Finalitat

El Pla té per finalitat ordenar el territori per tal de garantir el benestar de la població actual i futura. Per això el Pla estableix les pautes espacials per a un desenvolupament del territori que compleixi les següents condicions:

  1. Que doni cabuda a les previsions de nous habitatges i llocs de treball adoptades com a hipòtesis de futur per a l'àmbit del Pla, amb especial atenció a les necessitats de sòl per a habitatge assequible.

  2. Que contribueixi a la generació de riquesa a partir de l'aprofitament ordenat i sostenible dels recursos del territori i del desvetllament del seu potencial endogen.

  3. Que la distribució d'usos i la disposició de les xarxes d'infraestructures en el territori afavoreixin una eficiència econòmica creixent considerada en el conjunt de l'àmbit i en el conjunt de Catalunya.

  4. Que els ciutadans, amb independència del seu lloc de residència, disposin d'unes condicions raonablement equiparables en l'accés a la renda i els serveis.

  5. Que el desenvolupament sigui sostenible i que respongui als criteris del Programa de Planejament Territorial de Catalunya explicitats en la memòria del Pla i que tenen l'enunciat següent:

  1. Afavorir la diversitat del territori, mantenint la referència de la seva matriu biofísica.

  2. Protegir els espais naturals, agraris i no urbanitzables en general com a components de l'ordenació del territori.

  3. Preservar el paisatge com un valor social i un actiu econòmic del territori.

  4. Moderar el consum de sòl.

  5. Afavorir la cohesió social del territori i evitar la segregació espacial de les àrees urbanes.

  6. ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR