ACORD GOV/43/2012, de 29 de maig, pel qual s'aprova la modificació dels Estatuts de la Universitat Politècnica de Catalunya i es disposa la publicació del seu text íntegre.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'ECONOMIA I CONEIXEMENT
Rango de LeyAcord

L’article 172.1.c) de l’Estatut d’autonomia de Catalunya estableix que correspon a la Generalitat, en matèria d’ensenyament universitari, sense perjudici de l’autonomia universitària, la competència exclusiva sobre l’aprovació dels estatuts de les universitats públiques i de les normes d’organització i funcionament de les universitats privades.

Les universitats públiques elaboren i aproven els seus estatuts en virtut de llur autonomia universitària, els quals són aprovats pel Govern de la Generalitat, amb control previ de la seva legalitat, d’acord amb el que estableix l’article 103.2 de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d’universitats de Catalunya.

En compliment de la disposició addicional vuitena de la Llei orgànica 4/2007, de 12 d’abril, per la qual es modifica la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d’universitats, el Claustre Universitari de la Universitat Politècnica de Catalunya, en la sessió extraordinària que va tenir lloc el dia 21 de desembre de 2011, ha aprovat la modificació dels Estatuts de la Universitat, aprovats mitjançant el Decret 225/2003, de 23 de setembre, per tal d’adaptar-los al nou marc jurídic vigent.

Un cop analitzada l’adequació a la legalitat vigent de la modificació dels Estatuts de la Universitat Politècnica de Catalunya, i atès el que estableix la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern;

Per tot això, a proposta del conseller d’Economia i Coneixement, el Govern

Acorda:

—1 Aprovar la modificació dels Estatuts de la Universitat Politècnica de Catalunya, adoptada pel Claustre Universitari de la Universitat el dia 21 de desembre de 2011.

—2 Disposar la publicació del text íntegre dels Estatuts de la Universitat Politècnica de Catalunya, que figura a l’annex, resultant de la modificació aprovada per aquest Acord i del text dels Estatuts aprovats pel Decret 225/2003, de 23 de setembre.

—3 De conformitat amb l’article 6.2 de la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d’universitats, la modificació dels Estatuts de la Universitat Politècnica de Catalunya entra en vigor el mateix dia de la publicació en el DOGC.

—4 Disposar la publicació d’aquest Acord en el DOGC.

Barcelona, 29 de maig de 2012

Germà Gordó i Aubarell

Secretari del Govern

Annex

Estatuts de la Universitat Politècnica de Catalunya

Títol I

Naturalesa i finalitats

Article 1

Naturalesa

La Universitat Politècnica de Catalunya és una institució de dret públic, amb personalitat jurídica i patrimoni propis, que du a terme el servei públic de l’educació superior a través de la recerca, la docència i l’estudi, prioritàriament en els àmbits de l’enginyeria, l’arquitectura i la ciència.

Article 2

Autonomia universitària

2.1 La Universitat Politècnica de Catalunya té plena autonomia quant a recerca, docència, organització, govern, administració i finançament, en el marc de la Constitució espanyola, de l’Estatut d’autonomia de Catalunya i d’aquests Estatuts, sense cap altra limitació que les normes que dicten l’Estat i la Generalitat de Catalunya en l’exercici de les competències respectives.

2.2 El Consell Social, el Consell de Govern, el Claustre Universitari i el rector o rectora han de vetllar pel manteniment i per la defensa jurídica de les competències de la Universitat en l’àmbit de la seva autonomia.

2.3 L’exercici de l’autonomia universitària correspon a la Universitat com a institució, sense perjudici de la desconcentració de competències i funcions en el seu si.

Article 3

Sistema universitari i Espai Europeu d’Educació Superior

La Universitat Politècnica de Catalunya forma part del sistema universitari de Catalunya i s’integra plenament en el marc de l’Espai Europeu d’Educació Superior.

Article 4

Objectius de la Universitat

4.1 La Universitat Politècnica de Catalunya és un centre creador i difusor de cultura i de coneixements científics, humanístics, artístics, tècnics i professionals, en l’esperit d’universalitat consubstancial al concepte d’universitat.

4.2 Des del rigor intel·lectual, l’esperit crític, la interdisciplinarietat, la innovació i l’emprenedoria, la Universitat Politècnica de Catalunya forma persones amb els coneixements, competències professionals, capacitats, habilitats i valors perquè, al llarg de la seva vida, facin front als reptes presents i futurs de la nostra societat cercant la consecució d’una societat més justa.

4.3 Ha de posar una atenció especial en el foment de la cultura i la llengua catalanes, i en la incorporació de la llengua catalana als àmbits de coneixement que són propis de la Universitat, per a la qual cosa estableix relacions amb les universitats de l’àrea lingüística catalana i amb les institucions de difusió de la cultura catalana.

4.4 Tenint en compte el caràcter universal del coneixement i la seva difusió en un món sense fronteres, la Universitat Politècnica de Catalunya promou la seva presència internacional i col·labora amb universitats i altres institucions culturals i científiques de la Unió Europea i d’arreu del món.

Article 5

Principis informadors

5.1 La Universitat Politècnica de Catalunya és una institució d’àmbit interdisciplinari concebuda per al foment i l’exercici de l’estudi, de la recerca científica, tècnica, artística i humanística, i del desenvolupament tècnic i cultural, per a la formació, per a la preparació que capaciti per a l’exercici d’activitats professionals i per donar suport científic i tècnic al progrés social, cultural i econòmic de la societat, en especial de la catalana, i al desenvolupament personal dels membres de la comunitat universitària.

5.2 La Universitat Politècnica de Catalunya ha de fomentar la seva projecció en la societat i s’ha d’encarregar de les tasques d’extensió universitària i formació permanent. També ha de promoure les activitats que ajudin a la formació i al desenvolupament cultural dels membres de la seva comunitat universitària.

5.3 La Universitat Politècnica de Catalunya, com a entitat generadora i transmissora de coneixements, ha de promoure el desenvolupament sostenible, així com l’eradicació de la pobresa, la reducció de les desigualtats entre els pobles i la protecció del medi ambient, tant pel que fa a les activitats de formació i recerca com a les institucionals.

5.4 La Universitat Politècnica de Catalunya ha de cultivar l’esperit crític de la ciència i de l’art i els principis de la llibertat de docència i de recerca, i ha de fomentar l’ús pacífic i respectuós amb els drets humans dels coneixements científics, tècnics, artístics i humanístics, i els ha de posar al servei de la construcció d’una cultura de pau.

La Universitat Politècnica de Catalunya propugna que el coneixement ha de ser accessible i compartible, com a bé comú que ha de beneficiar la societat i ha de facilitar el desenvolupament humà.

5.5 El desenvolupament de la vida universitària de la Universitat Politècnica de Catalunya s’inspira en els principis de llibertat, democràcia, justícia...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR