DECRET 222/2008, d'11 de novembre, pel qual s'aprova el Pla rector d'ús i gestió de l'àrea protegida de les illes Medes.

Fecha de Entrada en Vigor15 de Noviembre de 2008
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyDecret

DECRET

222/2008, d'11 de novembre, pel qual s'aprova el Pla rector d'ús i gestió de l'àrea protegida de les illes Medes.

Exposició de motius

L'article 144, apartat 2, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que correspon a la Generalitat, en matèria d'espais naturals, la competència exclusiva que, respectant allò que disposa l'article 149.1.23 de la Constitució, inclou, en tot cas, la regulació i la declaració de les figures de protecció, delimitació, planificació i gestió d'espais naturals i d'hàbitats protegits situats a Catalunya.

La Llei 19/1990, de 10 de desembre, de conservació de la flora i la fauna del fons marí de les illes Medes, té per objecte l'establiment d'un règim específic per conservar i protegir la flora i la fauna del medi marí de les illes Medes i de llur entorn, i per evitar-ne la destrucció, el deteriorament o la desfiguració de l'hàbitat natural.

La Llei 19/1990, en el seu article 5, determina la necessitat d'aprovar un pla que garanteixi l'equilibri ecològic de les àrees protegides de les illes Medes. Aquest Pla ha de regular l'activitat pesquera professional i les característiques dels usos turístics i esportius, i a més ha de concretar les mesures de protecció i les dotacions econòmiques que han de garantir el compliment dels seus objectius.

El Decret 215/1999, de 27 de juliol, va aprovar les normes generals del Pla per a la conservació de les àrees protegides de les illes Medes per al període 1999-2002. La vigència d'aquestes normes ha estat prorrogada en dues ocasions pel Decret 59/2003 i pel Decret 234/2004.

Aquest marc normatiu es limita a establir el cens de les embarcacions de pesca professional i a regular les activitats econòmiques que tenen com a escenari la zona estrictament protegida de les illes Medes.

Històricament, els plans d'ús han deixat de banda tot allò que fa referència a la gestió d'aquest espai, a la recerca i a la difusió dels innombrables valors del seu patrimoni natural, i també la importància d'una gestió sostenible que permeti la conservació i/o recuperació dels seus sistemes naturals.

A més, el Conveni per a la protecció de la mar Mediterrània envers la contaminació, adoptat a Barcelona el 16 de febrer de 1975, i posteriorment el Conveni per la protecció del medi marí i la regió costanera de la Mediterrània, adoptat a Barcelona el mes de juny de 1996, i les seves esmenes, i també el Protocol sobre les zones especialment protegides i la diversitat biològica en la Mediterrània, obliguen a protegir, preservar i gestionar, entre d'altres objectius, les zones que siguin incloses en aquest marc de protecció.

L'àrea protegida de les illes Medes forma part dels llocs inclosos en la llista de zones especialment protegides d'importància per a la Mediterrània (ZEPIM), des de desembre de 2001.

Aquesta pertinença determina, entre d'altres obligacions, establir mesures de conservació i millora del patrimoni natural d'aquestes zones, i també adoptar mesures de planificació, ordenació, supervisió i vigilància, i aprovar un pla de gestió en un termini de tres anys des de la seva inclusió en la llista.

L'actual àrea protegida de les illes Medes forma part de l'espai de la xarxa Natura 2000 anomenat el Montgrí-illes Medes, amb codi ES5120016, d'acord amb la Directiva d'hàbitats (Directiva 92/43/CEE), i està inclosa al Pla d'espais d'interès natural.

Atès que la Llei 19/1990 fixa en el seu article 5 la necessitat d'aprovar un pla que garanteixi l'equilibri ecològic de l'àrea protegida, es considera que l'instrument de planificació que dóna resposta a aquesta necessitat és el pla rector d'ús i gestió.

Per tant, és en aquest marc normatiu en el que s'ha redactat el Pla rector d'ús i gestió de l'àrea protegida de les illes Medes per un període de quatre anys a partir de la seva aprovació.

El Pla rector d'ús i gestió de l'àrea protegida de les illes Medes, ha estat informat favorablement per Acord del Consell Assessor de l'àrea protegida de les illes Medes en la sessió de data 16 de febrer de 2006.

En la tramitació del Decret s'ha donat audiència als ens locals afectats, s'ha sotmès la proposta a informació pública i s'han sol·licitat, d'acord amb el que estableix la legislació vigent, els informes preceptius, inclosos els del Consell Assessor de l'àrea protegida i el Consell de Protecció de la Natura.

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Medi Ambient i Habitatge i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Aprovació

S'aprova el Pla rector d'ús i gestió de l'àrea protegida de les illes Medes.

Article 2

Contingut del Pla

El Pla rector d'ús i gestió de l'àrea protegida de les illes Medes està integrat per: a) la memòria justificativa, b) la memòria econòmica, c) l'annex cartogràfic de les memòries i d) el document normatiu que s'incorpora com annex d'aquest Decret. La resta de documentació que forma part d'aquest Pla rector es podran consultar a través de la pàgina web del Departament de Medi Ambient i Habitatge: www.gencat.cat/mediamb.

Article 3

Consell Assessor

3.1 L'àrea protegida de les illes Medes té un Consell Assessor amb la composició següent:

  1. Per l'Administració de la Generalitat:

    La persona titular de la direcció general competent en matèria de medi natural, que actuarà com a president/a.

    Dos representants del departament competent en matèria de medi ambient.

    Un representant del departament competent en matèria de pesca marítima.

    Un representant del departament competent en matèria de ports i costes.

    Un representant del departament competent en matèria de turisme.

    Un representant del departament competent en matèria de cultura.

    Un representant del departament competent en matèria d'esports.

  2. Per l'Administració local:

    Dos representants de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí.

    Un representant de la Diputació de Girona.

    Un representant del Consell Comarcal del Baix Empordà.

  3. Pel sector de la pesca professional:

    Un representant de la Confraria de Pescadors de l'Estartit.

  4. Pel sector turístic:

    Un representant dels creuers marítims amb presència a les illes Medes.

    Un representant dels centres turístics de submarinisme amb seu a l'Estartit.

    Un representant del Club Nàutic de l'Estartit.

  5. Pel sector esportiu:

    Un representant de la Federació Catalana de Pesca Esportiva.

    Un representant de la Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques.

  6. Pels experts en ciències marítimes:

    Un representant de la comunitat universitària i els centres de recerca.

    Un representant de l'Institut d'Estudis Catalans.

    Un representant dels grups conservacionistes i de defensa de la natura.

    Dues personalitats que, per la seva activitat professional, científica o cultural, s'hagin distingit per la defensa de les illes Medes.

    3.2 Corresponen al Consell Assessor les funcions següents:

  7. Emetre informes sobre els projectes de plans i de normes que afectin les àrees protegides; aquests informes són preceptius.

  8. Elaborar propostes d'actuació per a les àrees protegides.

  9. Assessorar el departament competent en matèria de medi ambient sobre les qüestions que aquest li sotmeti relatives a les àrees protegides.

    3.3 El Consell Assessor compta amb una Comissió Permanent presidida per un representant del departament de la Generalitat de Catalunya competent en matèria de medi ambient i integrada per:

    Un representant del departament de la Generalitat de Catalunya competent en matèria de pesca marítima.

    Un representant del departament de la Generalitat de Catalunya competent en matèria de costes.

    Un representant de l'Administració Local.

    Un representant del sector de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR