DECRET 203/1991, de 2 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament de l'Institut Català de Finances. (Correcció d'errades en el DOGC núm. 1540, pàg. 176, de 13.01.1992).

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament D'Economia i Finances
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest document s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

La disposició final 3 de la Llei 2/1985, de 14 de gener, de l'Institut Català de Finances, estableix que el Govern ha d'aprovar el Reglament de l'Institut Català de Finances, a proposta de la Junta de Govern.

Atès que la Junta de Govern esmentada ha redactat el projecte de Reglament encomanat, a proposta del conseller d'Economia i Finances, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

S'aprova el Reglament de l'Institut Català de Finances, el text del qual s'insereix annex.

Disposició final Aquest Decret entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 2 de setembre de 1991

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Macià Alavedra i Moner Conseller d'Economia i Finances

REGLAMENT de règim interior de l'Institut Català de Finances

Capítol 1 Naturalesa i règim jurídic

Article 1

1.1 L'Institut Català de Finances és una entitat autònoma de caràcter financer, amb personalitat jurídica pròpia i amb plena capacitat d'obrar pública i privada, i és adscrit al Departament d'Economia i Finances. Té com a finalitat contribuir a l'exercici de les competències executives que l'Estatut d'autonomia de Catalunya confereix a la Generalitat sobre el sistema financer i actuar com a instrument principal de la política de crèdit públic de la Generalitat. 1.2 Per complir les seves funcions pot utilitzar els instruments de dret públic i de dret privat adequats, i signar convenis i concerts amb institucions públiques i privades, un cop obtinguda l'autorització corresponent. 1.3 Les operacions de préstec i d'aval que l'Institut efectua amb persones físiques i amb entitats privades s'han de sotmetre a les normes del dret privat, en les condicions que estableix l'article 11 de la Llei 2/1985, de 14 de gener. 1.4 L'actuació de l'Institut s'ha de sotmetre a les bases de l'ordenació de l'activitat econòmica general i de l'ordenació del crèdit i la banca i a la política monetària de l'Estat, i ha de vetllar per la coordinació de la seva activitat amb la dels òrgans i les institucions estatals responsables de la política econòmica i monetària. 1.5 En l'exercici de les seves funcions, l'Institut s'ha d'ajustar a les disposicions de la Llei del pressupost i a les directrius que en relació amb la política econòmica general li assenyalarà el Govern. 1.6 El Departament d'Economia i Finances és l'òrgan de comunicació entre el Govern i l'Institut. L'activitat d'aquest s'ha de sotmetre a les directrius específiques que rebrà del dit Departament, al qual correspon d'aprovar les condicions generals a què s'han d'ajustar les operacions creditícies de l'Institut.

Capítol 2 Funcions

Article 2

2.1 En el terreny del crèdit públic, són funcions específiques de l'Institut Català de Finances concedir o instrumentar crèdits i avals a favor d'entitats autònomes, de corporacions públiques i d'empreses públiques i privades, sempre que la concessió no correspongui, per raó de la destinació del crèdit, a l'objecte i a les funcions d'una altra entitat financera de caràcter públic dependent de la Generalitat. 2.2 Aquestes operacions de crèdit i aval se sotmetran a les condicions següents:

  1. La concessió s'ha de fer dins els límits autoritzats per la Llei del pressupost.

  2. L'aval a favor d'empreses privades pot consistir en primer aval per a operacions de crèdit concertades amb entitats de crèdit legalment establertes, o en segon aval per a crèdits avalats per societats de garantia recíproca. L'aval pot prendre qualsevol de les formes previstes per les lleis.

  3. Els crèdits i els avals concedits a les empreses privades s'han de destinar a construir noves instal·lacions, a ampliar o a modificar les existents, a adquirir maquinària o altres mitjans de producció o de prestació de serveis o a construir obres públiques; en aquest darrer cas, han de tenir la garantia de les certificacions lliurades per l'Administració. Quan s'han de destinar a altres finalitats cal l'autorització del Govern.

  4. Cap aval individualitzat a favor d'empreses privades no pot ser d'una quantia superior al percentatge legalment establert de la quantia global autoritzada per avalar en cada exercici.

  5. L'Institut es pot reservar els beneficis d'excussió, d'ordre, de divisió i de termini respecte als avals que presta a favor d'entitats o d'empreses públiques o privades.

  6. Els crèdits i els avals són concedits per a activitats que s'han de realitzar a Catalunya.

  7. Els avals concedits a favor d'empreses privades s'han de referir a crèdits concedits en pessetes. Excepcionalment, un Decret del Govern ho pot acordar altrament, a proposta del conseller d'Economia i Finances. 2.3 Pertoca a l'Institut Català de Finances tramitar els expedients de sol·licituds de crèdit o aval, aprovar-los, si escau, i formalitzar-los. L'elegibilitat ve determinada per l'informe del Departament afectat i l'atorgament correspon a l'Institut, en funció de la viabilitat econòmico-financera del projecte i de les garanties que ofereix l'operació. 2.4 Es consideren entitats, corporacions i empreses agràries i agroalimentàries objecte específic de les funcions de l'Institut Català del Crèdit Agrari, totes aquelles sobre les quals té competències el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i les empreses dedicades a la pesca i a l'aqüicultura.

Article 3

3.1 En matèria financera i econòmica, són també funcions de l'Institut Català de Finances:

  1. Concedir a la Generalitat i a les seves entitats de caràcter públic bestretes de tresoreria per un termini no superior a un any. Els cabals anticipats no poden en cap cas excedir el 12% de les despeses anuals que autoritza la Llei del pressupost.

  2. Prendre participacions en entitats financeres públiques o privades, sempre que no superin el límit dels seus recursos propis, un cop obtinguda l'autorització del Govern i havent-ho fet avinent al Parlament.

  3. Constituir en el seu si un gabinet d'estudis econòmics i financers. 3.2 En aquest mateix terreny, i amb la demanda o l'encàrrec previs de l'òrgan pertinent:

  4. Prestar els serveis de tresoreria de la Generalitat que el Govern li encomani.

  5. Informar, si li ho demana el Govern, sobre l'oportunitat i les condicions de les emissions de deute públic o d'altres actius financers emesos per la Generalitat i per les seves entitats autònomes. L'informe esmentat no serà pas vinculant.

  6. Desenvolupar aquelles activitats financeres que li encomani el Govern en l'àmbit de les seves competències.

  7. Elaborar els estudis i els dictàmens que en matèria econòmica i financera li encomanin, mitjançant el Departament d'Economia i Finances, el Govern i els departaments. 3.3 Per delegació del Govern, l'Institut Català de Finances pot: Dur la gestió financera de les emissions de deute públic o de títols similars de la Generalitat i de les seves entitats autònomes.

Article 4

Respecte de les institucions públiques de crèdit dependents de la Generalitat, correspon a l'Institut Català de Finances l'exercici de les funcions següents:

  1. ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR