DECRET 294/1996, de 23 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de consultes populars municipals.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyDecret

L'article 41 de la Llei 8/1987, de 15 d'abril, municipal i de règim local de Catalunya, estableix el dret dels veïns a participar en la gestió municipal i a sol·licitar la consulta popular en els termes establerts per la Llei.

L'article 10.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya atorga a la Generalitat de Catalunya la competència per a procedir al desenvolupament legislatiu del sistema de consultes populars municipals en l'àmbit de Catalunya.

Així mateix, l'article 144 de la Llei 8/1987, en regular les consultes populars, estableix que per reglament s'han de determinar els requisits i les condicions per a l'exercici d'aquest dret.

Per tant, respectant el principi d'autonomia municipal, es fa necessari establir una regulació del procediment a seguir en aquest tipus de consultes que garanteixi la participació de tots els ciutadans en condicions d'igualtat.

A proposta del conseller de Governació, vist l'informe favorable de la Comissió de Govern Local de Catalunya, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article únic

S'aprova el Reglament de consultes populars municipals que figura com a annex d'aquest Decret.

Disposició final

Aquest Decret serà vigent des de l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 23 de juliol de 1996

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Xavier Pomés i Abella Conseller de Governació

Annex

Reglament de consultes populars municipals

Article 1

Assumptes objecte de consulta popular 1.1 Poden ser objecte de consulta popular els assumptes de competència pròpia municipal que tinguin caràcter local i a més que siguin d'especial importància per als interessos dels veïns, llevat dels relatius a les finances locals. 1.2 Als efectes que estableix l'apartat anterior, tenen caràcter local aquells assumptes en què no concorre un interès supramunicipal prevalent. En aquells assumptes en què sigui necessària l'aprovació o l'informe vinculant d'altres administracions públiques, la consulta ha de versar sobre aquells aspectes respecte dels quals correspon pronunciar-se exclusivament a l'ajuntament. 1.3 L'objecte de la consulta no pot ser contrari a l'ordenament jurídic estatal i autonòmic, ni pot suposar el menyscapte de les facultats de decisió que corresponen als òrgans representatius de la corporació en les matèries de la seva competència.

Article 2

Iniciativa 2.1 La iniciació del procediment pot efectuar-se per la mateixa corporació o per la sol·licitud d'una associació o grup de veïns que assoleixin un nombre de signatures que, com a mínim, sigui igual a:

  1. El 20% dels habitants, en poblacions de 5.000 habitants o menys. b) 1.000 més el 10% dels habitants que excedeixen els 5.000 habitants, en les poblacions de 100.000 habitants o menys. c) 10.500 més el 5% dels habitants que excedeixen els 100.000 habitants, en les poblacions de més de 100.000 habitants. 2.2 La sol·licitud ha de contenir la identificació dels veïns i la seva signatura formalitzada davant el secretari de la corporació o un altre fedatari públic. 2.3 Només poden subscriure la sol·licitud els veïns empadronats que reuneixin els requisits per ser electors segons la legislació electoral vigent. 2.4 Quan la iniciativa sigui d'una associació o d'un grup de veïns, en la sol·licitud s'ha de designar un representant.

Article 3

Verificació dels requisits Sens perjudici del que estableix l'article anterior, l'alcalde ha de disposar les mesures necessàries per a la comprovació dels requisits de la sol·licitud que estableixen els articles anteriors i l'ha de sotmetre al ple en el termini de 30 dies hàbils a comptar a partir de la recepció de la sol·licitud.

Article 4

Informació pública Acceptada, si s'escau, pel ple de la corporació la sol·licitud de consulta popular, o adoptat l'acord d'iniciació per la mateixa corporació, s'ha de sotmetre a informació pública, per un període no inferior a 20 dies hàbils, per tal que qualsevol persona física o jurídica pugui efectuar les al·legacions que consideri procedents i s'ha de comunicar a la delegació territorial del Govern de la Generalitat per tal que, en el termini de 15...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR