DECRET 139/2002, de 14 de maig, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 1/2001, de 15 de març, de mediació familiar de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyDecret

DECRET

139/2002, de 14 de maig, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 1/2001, de 15 de març, de mediació familiar de Catalunya.

El present Decret es dicta en desplegament de la Llei 1/2001, de 15 de març, de mediació familiar de Catalunya. La mediació familiar s'instrumenta com a mesura de suport a la família i com a mètode de resolució de conflictes en els supòsits que recull la Llei, per evitar l'obertura de procediments judicials de caràcter contenciós i posar fi als ja iniciats o reduir-ne l'abast.

Alguns articles de la Llei 1/2001 contenen manaments específics de desenvolupament reglamentari. D'altra banda, l'apartat 1 de la disposició final primera faculta el Govern de la Generalitat per desenvolupar les normes relatives a l'organització, el funcionament i la publicitat del Registre de persones mediadores, a la capacitació de les persones mediadores, al règim de tarifes, a l'establiment dels òrgans sancionadors i les altres normes de desplegament que siguin pertinents. En conseqüència, amb el present Reglament es compleixen els manaments legals amb l'exercici de les facultats que les disposicions esmentades atorguen al Govern.

El Reglament regula tots els aspectes que són necessaris per a la plena operativitat de la Llei, i són de destacar els preceptes dedicats als requisits que hauran de tenir les persones mediadores i a la seva formació específica, la qual serà impartida pels col·legis professionals o per centres docents universitaris, degudament homologada pel Centre de Mediació Familiar de Catalunya. D'altra banda, també s'han de remarcar els articles reguladors del desenvolupament de la mediació, amb l'establiment d'un nombre màxim de sis sessions si es tracta d'una mediació total o de tres si és parcial.

El Reglament consta de vint-i-tres articles, estructurats en set capítols. Va precedit per una disposició addicional, dues disposicions transitòries i una disposició final. El capítol I regula el Registre de persones mediadores del Centre de Mediació Familiar de Catalunya i els registres dels col·legis professionals; el capítol II tracta de les persones mediadores; el capítol III detalla les sol·licituds per accedir a la mediació; el capítol IV regula el desenvolupament de la mediació; el capítol V conté disposicions relatives a la retribució de les persones mediadores; el capítol VI conté les normes deontològiques que han de regir la conducta de les persones mediadores, i el capítol VII recull el Registre especial de queixes i denúncies.

Per tant, a proposta del conseller de Justícia, d'acord amb el dictamen emès per la Comissió Jurídica Assessora i d'acord amb el Govern de la Generalitat,

Decreto:

Article únic

S'aprova el Reglament de la Llei 1/2001, de 15 de març, de mediació familiar de Catalunya, el text del qual s'incorpora a l'annex d'aquest Decret.

Disposició addicional única

-1 El reconeixement del dret a l'assistència jurídica gratuïta regulat al Decret 252/1996, de 5 de juliol, de creació de les comissions d'assistència jurídica gratuïta, de regulació del procediment per al reconeixement del dret d'assistència jurídica gratuïta i de la subvenció per a les actuacions professionals dels advocats i procuradors, comporta el reconeixement del dret a mediació gratuïta.

-2 Els formularis de sol·licitud d'assistència jurídica gratuïta recolliran els epígrafs corresponents a la sol·licitud de mediació gratuïta i es podran recollir, a més dels llocs especificats a l'article 9 del Decret 252/1996, de 5 de juliol, als col·legis que actuen en l'àmbit de la mediació regulada a la Llei 1/2001, de 15 de març, de mediació familiar de Catalunya, i en tots aquests informaran del reconeixement del dret d'assistència jurídica gratuïta i del dret de mediació gratuïta i dels requisits necessaris per obtenir-lo i ajudaran els sol·licitants en la redacció dels impresos o formularis normalitzats que s'hagin establert.

-3 El Departament de Justícia subvencionarà mitjançant els consells de col·legis, si n'hi ha, o els col·legis, segons el cas, les actuacions corresponents a la mediació gratuïta. Aquesta subvenció comprendrà també una contribució a la despesa derivada de la gestió col·legial del servei de mediació gratuïta. A aquesta subvenció li és d'aplicació el que estableixen els articles 28, 29, 30, 31, 32, 33 i 34.1 del Decret 252/1996, de 5 de juliol, amb les modificacions que resulten del Reglament de mediació.

Disposicions transitòries

Primera

-1 Durant el primer any d'entrada en vigor del Reglament que s'aprova per aquest Decret, els col·legis d'advocats, el de psicòlegs, el de diplomats en treball social i assistents socials, el d'educadores i educadors socials i el de pedagogs poden habilitar per actuar com a persones mediadores les persones col·legiades que acreditin la seva experiència professional i la seva formació de la manera següent:

  1. Cinc anys d'exercici de la professió en el últims vuit anys, acreditant l'experiència professional, en el cas d'haver-la desenvolupat com a personal al servei d'administracions públiques, mitjançant un certificat d'aquestes d'haver exercit durant aquests anys funcions de les professions que són susceptibles d'habilitació.

  2. Acreditar una formació especialitzada amb un mínim de 80 hores acumulables. Les 80 hores de formació poden reduir-se a 50 hores acumulables en el cas que s'acrediti una experiència mínima d'un any d'actuació professional amb aplicació de les tècniques de la mediació.

  3. Realitzar un curs de formació organitzat pel Centre de Mediació Familiar de Catalunya o per algun del col·legis professionals esmentats a l'apartat 1 d'aquesta disposició, d'un mínim de 20 hores de durada amb un contingut mínim de coneixements de l'evolució de les tècniques de mediació, de la Llei 1/2001, de 15 de març, de mediació familiar de Catalunya, i del Reglament de mediació.

-2 S'habilita la persona titular del Departament de Justícia per prorrogar, si fos necessari aquest termini per un any més.

Segona

Mentre no entri en funcionament l'aplicació informàtica del Registre general de persones mediadores, el Centre de Mediació Familiar de Catalunya i els col·legis professionals acordaran la manera de transmetre per via electrònica les dades que necessitin per a la designació de persones mediadores i per a la gestió de les mediacions familiars que se sol·licitin. Durant el primer mes d'entrada en vigor del Reglament, per raó del major nombre de peticions d'inscripció que és d'esperar, es resoldrà l'ordre mitjançant un sistema aleatori.

Disposició final

Única

Aquest Decret entrarà en vigor als vint dies de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 14 de maig de 2002

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Josep-D. Guàrdia i Canela

Conseller de Justícia

Annex

Reglament de la Llei 1/2001, de 15 de març, de mediació familiar de Catalunya.

Capítol I

Del Registre de persones mediadores del Centre de Mediació Familiar de Catalunya i dels registres dels col·legis professionals

Article 1

El Centre de Mediació Familiar de Catalunya

  1. El Centre de Mediació Familiar de Catalunya, en endavant el Centre, adscrit a la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques del Departament de Justícia, té atribuït l'exercici de les competències sobre mediació familiar que li atorga la Llei 1/2001, de 15 de març, de mediació familiar de Catalunya, en endavant la Llei, que desenvolupa les previsions de l'article 79.2 i de la disposició final tercera de la Llei 9/1998, de 15 de juliol, del Codi de família.

  2. Al capdavant del Centre hi ha un/a director/a nomenat/ada per la persona titular del Departament de Justícia, que executa i dirigeix les actuacions que corresponen al Centre i al personal adscrit.

Article 2

Col·legis professionals amb funcions en la mediació

Els col·legis professionals que intervenen en la mediació familiar regulada en la Llei són els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR