ORDRE AAM/218/2014, de 14 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a l'execució de programes de sanitat animal en els sectors porcí i cunícola, i es convoquen els corresponents a 2014.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

La Llei 18/2001, de 31 de desembre, d’orientació agrària, té com a objectiu consolidar l’activitat agrària a Catalunya i millorar les condicions en què s’exerceix per aconseguir, entre d’altres, un sector agrari competitiu i professional, respectuós amb el medi, amb unes produccions de qualitat al servei del consum i el manteniment de l’activitat agrària.

En relació amb l’àmbit de la producció i la sanitat ramadera, la Llei esmentada estableix una línia d’actuació per fomentar les agrupacions de persones ramaderes, així com acords amb l’Administració per contribuir a la gestió integrada de la producció ramadera, la millora de la sanitat i la prestació de serveis de gestió, assistència i la transferència tecnològica.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) considera necessari que es continuï fomentant que les agrupacions de defensa sanitària ramadera duguin a terme programes sanitaris destinats a prevenir determinades malalties en els sectors porcí i cunícola.

Per assegurar la màxima transparència de les mesures adoptades i un seguiment efectiu d’acord amb el marc jurídic actual, els ajuts en matèria de sanitat animal destinats al sector porcí es sotmeten al Reglament (CE) núm. 1857/2006 de la Comissió, de 15 de desembre de 2006, sobre aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts estatals per a les petites i mitjanes empreses dedicades a la producció de productes agrícoles i que modifica el Reglament (CE) 70/2001 (DOUE L-358, de 16.12.2006). Per aquest motiu, s’ha comunicat a la Comissió Europea aquest règim d’ajuts, d’acord amb el que preveu l’article 20.1 de l’esmentat Reglament de la Comissió, i li ha estat assignat el número d’ajut SA.38947 (2014/XA).Les bases reguladores d’aquest règim d’ajut, però, s’hauran d’adaptar a la nova regulació sobre ajuts d’exempció a aplicar a partir de 2014 i que ha d’aprovar la Comissió Europea.

Els ajuts destinats al sector cunícola s’acullen al règim jurídic que estableix el Reglament (UE) 1408/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, sobre l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis en el sector agrícola (DOUE L- 352, de 24.12.2013).

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport a aquest sector ramader mitjançant un ajut econòmic, d’acord amb l’article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a l’execució de programes de sanitat animal, les quals es publiquen a l’annex 1 d’aquesta Ordre.

Els programes sanitaris i actuacions que poden ser objecte de subvenció es detallen a l’annex 2 d’aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats a l’execució de programes de sanitat animal per a 2014 d’acord amb les bases reguladores aprovades a l’article 1 precedent.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà d’un mes a comptar de l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre al DOGC.

2.3 Els ajuts d’aquesta Ordre aniran a càrrec de la partida pressupostària AG03/D/482000100/6110/0000 dels pressupostos del DAAM per a l’any 2014, dotada amb un import màxim de 530.000,00 euros.

2.4 El pressupost establert a l’apartat 2.3 es distribuirà per espècies conforme als percentatges següents:

75% per al sector porcí.

25% per al sector cunícola.

2.5. Els sol·licitants han de realitzar les actuacions objecte dels ajuts entre el 2 de setembre de 2013 i l’1 de setembre de 2014 i justificar-les com a molt tard el 3 d’octubre del 2014.

2.6 L’òrgan instructor dels expedients d’ajut és el Servei d’Ordenació Ramadera.

2.7 L’òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és la persona titular de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia. A aquests efectes es nomena una Comissió de valoració que serà l’òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d’ajuts, formada pel/per la subdirector/a general de Ramaderia, el/la cap de Servei de Prevenció en Salut Animal i el/la cap de Servei d’Ordenació Ramadera.

2.8 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant és el 31 de desembre de 2014. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.9 Contra la resolució del director o la directora general d’Agricultura i Ramaderia, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d’alçada davant el conseller o consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini d’un mes a comptar a partir de l’endemà de la notificació de la resolució, sense perjudici que se'n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu el recurs d’alçada davant el conseller o la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s’exhaureixi el termini per resoldre i notificar tal com estableix l’apartat anterior.

2.10 Els ajuts concedits es faran públics en la seu electrònica de la Generalitat http://seu.gencat.cat i al web http://www.gencat.cat/agricultura/ajuts/, fent ús dels mitjans electrònics establerts. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Disposició addicional

Els ajuts destinats al sector porcí estan sotmesos al Reglament (CE) 1857/2006 de la Comissió, de 15 de desembre de 2006, i tenen naturalesa d’ajut d’estat, per la qual cosa la Comissió Europea pot emetre una decisió per la qual tant les bases reguladores i la convocatòria, com les resolucions de concessió, es podran veure modificades, si escau, per adaptar-se als termes del pronunciament esmentat.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació en el DOGC.

Barcelona, 14 de juliol de 2014

Josep Maria Pelegrí i Aixut

Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Annex 1

Bases reguladores

–1 Objecte dels ajuts

L’objecte dels ajuts que estableix l’Ordre és compensar els ramaders pels costos derivats de l’execució de programes i actuacions sanitàries adreçats al control i la prevenció de malalties dels animals de conformitat amb l’article 10.1) del Reglament (CE) 1857/2006.

–2 Entitats sol·licitants perceptores dels ajuts i beneficiaris

2.1 Poden ser entitats sol·licitants i perceptores de l’ajut les agrupacions de defensa sanitària que estiguin reconegudes com a tals, o que estiguin en tràmit de reconeixement, que duguin a terme algun dels programes sanitaris detallats a l’annex 2 als quals fa referència l’article 1 de l’Ordre i que tinguin els seus estatuts adaptats a la Llei 5/2011, de 19 de juliol, de modificació de la Llei 4/2008, de 24 d’abril, del llibre tercer del Codi Civil de Catalunya relatiu a les persones jurídiques, abans del 31 de desembre de 2012.

2.2 Les entitats sol·licitants perceptores de l’ajut han de dur a terme les actuacions que estableix l’apartat 3 d’aquestes bases, en les explotacions ramaderes que en formen part, beneficiàries últimes dels ajuts, les quals han de reunir els requisits següents:

  1. Ser una petita o mitjana empresa d’acord amb el que estableix l’annex I del Reglament (CE) 800/2008 de la Comissió, de 6 d’agost (DO L-214, de 9.8.2008), sobre la definició de PIME.

  2. Estar integrades en una única agrupació de defensa sanitària encarregada de la prestació dels serveis per al compliment del programa sanitari. A aquests efectes, es tindran en compte les explotacions ramaderes respecte a les quals l’ADS, juntament amb el titular de l’explotació, hagi notificat a l’Administració la seva vinculació.

  3. Estar inscrites en el Registre d’explotacions ramaderes que preveu el Decret 40/2014, de 25 de març, d’ordenació d’explotacions ramaderes.

  4. Complir els programes sanitaris oficials obligatoris establerts per la normativa vigent.

  5. Complir els requisits vigents en matèria de benestar animal.

    –3 Activitats i despeses...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR