DECRET 265/1995, de 28 de setembre, pel qual s'aproven els Estatuts de la Universitat de Girona. (Correcció d'errades en el DOGC núm. 2176, pàg. 1998, d'1.3.1996).

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

Els dies 21 i 22 de març de 1995, el Claustre constituent de la Universitat de Girona va aprovar un primer text dels Estatuts d'aquesta Universitat, que va ésser parcialment modificat en posterioritat i sotmès a una nova votació pel Claustre constituent el 12 de juliol de 1995.

D'acord amb el que estableix l'article 12.1 de la Llei orgànica 11/1983, de 25 d'agost, de reforma universitària, a proposta del titular del Departament de la Presidència, i amb l'acord previ del Govern,

Decreto:

Article 1

S'aproven els Estatuts de la Universitat de Girona que figuren com annex del present Decret.

Article 2

De conformitat amb l'article 12.3 de la Llei orgànica 11/1983, de 25 d'agost, de reforma universitària, els Estatuts aprovats entraran en vigor el mateix dia de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 28 de setembre de 1995

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Índex

Preàmbul

Títol I Naturalesa, principis, fins i competències de la Universitat de Girona.

Títol II Organització acadèmica.

Capítol I Disposicions generals.

Capítol II Departaments.

Capítol III Centres docents i estudis.

Capítol IV Instituts de recerca.

Capítol V Institut de Ciències de l'Educació.

Capítol VI Adscripció d'institucions docents, de recerca o de creació artística.

Títol III Òrgans de govern i administració de la Universitat de Girona.

Capítol I Disposicions generals.

Capítol II Òrgans col·legiats d'àmbit general. Secció primera. Claustre universitari. Secció segona. Consell Social. Secció tercera. Junta de Govern.

Capítol III Òrgans col·legiats d'àmbit particular. Secció primera. Consell de departament. Secció segona. Junta de centre docent. Secció tercera. Comissió de govern de centre docent. Secció quarta. Consell d'estudi. Secció cinquena. Consell d'institut de recerca.

Capítol IV Òrgans unipersonals d'àmbit general. Secció primera. Rector. Secció segona. Vice-rectors, secretari general i gerent.

Capítol V Òrgans unipersonals d'àmbit particular. Secció primera. Director de departament. Secció segona. Degà i director de centre docent o estudi. Secció tercera. Director d'institut de recerca.

Capítol VI El síndic.

Títol IV Personal acadèmic.

Capítol I Disposicions generals.

Capítol II Professorat dels cossos docents.

Capítol III Professors contractats.

Capítol IV Personal acadèmic en formació.

Capítol V Estatut del professorat. Secció primera. Plantilla. Secció segona. Dedicació docent i investigadora. Secció tercera. Llicències i permisos per a estudi. Secció quarta. Activitat del professorat.

Títol V Estudiants.

Capítol I Generalitats.

Capítol II Consell d'estudiants.

Capítol III Accés i permanència.

Títol VI Personal d'administració i serveis.

Títol VII L'estudi i la recerca.

Capítol I L'estudi. Secció primera. Règim general dels ensenyaments. Secció segona. Ordenació acadèmica. Secció tercera. Doctorat Secció quarta. Docència.

Capítol II Extensió universitària.

Capítol III Recerca i cooperació.

Títol VIII Serveis universitaris.

Títol IX Règim econòmic i patrimonial.

Capítol I Finançament i pressupost de la Universitat.

Capítol II Contractació i patrimoni de la Universitat.

Títol X Règim jurídic de la Universitat de Girona.

Títol XI Règim electoral.

Títol XII Mocions de censura i qüestions de confiança als òrgans unipersonals de govern.

Títol XIII Reforma dels Estatuts.

Disposicions addicionals

Disposicions transitòries

Disposició final

Preàmbul

La Universitat de Girona, creada per la Llei del Parlament de Catalunya 35/1991, el 30 de desembre de 1991, vol expressar la seva condició d'hereva de l'Estudi General, creat el segle XV per Alfons el Magnànim. Alhora es reconeix com el fruit dels esforços que, des de diferents tradicions i òptiques socials i científiques, ha esmerçat tota la societat gironina amb la finalitat d'aconseguir per a Girona el ple restabliment dels estudis superiors.

La Universitat de Girona proclama la seva plena catalanitat com a única manera d'obrir-se a totes les tradicions, avenços i cultures. La Universitat de Girona se sent arrelada al país i, des de la perspectiva de la tolerància i l'universalisme, manifesta la ferma voluntat de promoure la llengua i cultura catalanes, de ser eina d'equilibri territorial i motor de progrés al servei de la societat gironina i d'impulsar la justícia i la solidaritat.

La Universitat de Girona vol manifestar un compromís actiu en la lluita contra la discriminació per raó de gènere, en l'assoliment de més alts nivells d'igualtat efectiva, respecte i dignitat per a les dones. Això es concreta en l'impuls i el suport a la recerca i la renovació de la docència orientats a aconseguir que sigui més visible la realitat de les dones, i en la promoció d'aquestes a funcions i càrrecs en els quals no es trobin prou representades.

Els membres claustrals són conscients que la universitat és un servei públic que ha de respondre als interessos generals de tota la comunitat. Per això ha d'oferir la màxima transparència en la seva gestió i ha de procurar esmerçar els recursos necessaris per a l'activitat investigadora i per a una docència de qualitat que formi professionals i ciutadans fidels als valors democràtics. En aquest sentit, es considera imprescindible la col·laboració conjunta del professorat, del personal d'administració i serveis i dels estudiants, supeditada sempre als interessos col·lectius que s'expressen, en primer lloc, en els poders públics i, en segon lloc, en el Consell Social.

En el període constituent, la Universitat de Girona ha assumit explícitament la garantia dels drets dels estudiants, amb la creació del síndic dels estudiants. Per l'experiència positiva que ha significat, aquests Estatuts assumeixen aquesta figura, consoliden el síndic de la Universitat i l'estenen a tota la comunitat universitària.

Així mateix, la Universitat de Girona manifesta el seu interès a desenvolupar al màxim les seves facultats per tal que el progrés, la cultura i el respecte als drets de les persones i els pobles siguin l'eix del seu programa educatiu.

La Universitat de Girona assumeix la seva responsabilitat en tot allò que signifiqui denúncia de les desigualtats i de les injustícies i vol, a través de la seva vocació estrictament universitària, incidir en el compromís social dels programes i projectes d'ajuda al desenvolupament i cooperació amb els països menys privilegiats. També proclama, finalment, la condemna a qualsevol forma d'agressió física o moral i expressa la seva voluntat de fer prevaldre la solidaritat i la tolerància per damunt de qualsevol consideració mercantilista o depredadora envers el medi ambient, la cultura i els drets humans.

TÍTOL I Naturalesa, principis, fins i competències de la Universitat de Girona

Article 1

Naturalesa La Universitat de Girona és una institució de dret públic amb personalitat jurídica i patrimoni propis que, d'acord amb l'article 27.10 de la Constitució, actua en règim d'autonomia i es regeix per la Llei orgànica 11/1983, de reforma universitària, la Llei de Catalunya 26/1984, de coordinació universitària i de creació dels consells socials, la Llei de Catalunya 35/1991, de creació de la Universitat de Girona, i la resta de la normativa aplicable.

Article 2

Principis La Universitat de Girona s'inspira en els principis bàsics de llibertat, justícia i solidaritat, es compromet en la promoció de la igualtat d'oportunitats i en la lluita contra la discriminació per raons de gènere, classe, ètnia, raça, religió o qualsevol...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR