DECRET 162/2003, de 8 de juliol, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyDecret

DECRET 162/2003, de 8 de juliol, pel qual s'aproven els Estatuts de l'AgËncia Catalana de Seguretat Aliment‡ria.

La Llei 20/2002, de 5 de juliol, de seguretat aliment‡ria, crea l'AgËncia Catalana de Seguretat Aliment‡ria, com a organisme autÚnom de car‡cter administratiu, amb la finalitat de constituir-se com el punt de referËncia a Catalunya pel que fa a la seguretat en els aliments.

L'AgËncia Catalana de Seguretat Aliment‡ria exerceix competËncies d'avaluaciÛ i de comunicaciÛ dels riscos per a la salut associats amb els aliments i tÈ com a objectiu general aconseguir el m‡xim grau de seguretat aliment‡ria a Catalunya mitjanÁant la planificaciÛ i la coordinaciÛ de les actuacions de control, amb la col∑laboraciÛ i la cooperaciÛ de les diferents administracions p˙bliques i dels sectors l'activitat dels quals incideix, directament o indirectament, en la seguretat aliment‡ria.

Aquest organisme gaudeix de plena autonomia administrativa i financera per poder dur a terme els seus objectius, amb el m‡xim rigor i d'acord amb els principis de transparËncia i de participaciÛ de les administracions p˙bliques amb competËncies en matËria de seguretat aliment‡ria i dels sectors l'activitat dels quals incideix directament o indirectament en la seguretat aliment‡ria.

Segons l'article 11 de la Llei esmentada, l'AgËncia Catalana de Seguretat Aliment‡ria es regeix, entre d'altres normes, pels seus estatuts. Correspon al Govern de la Generalitat aprovar aquests Estatuts com a desplegament de la seva estructura organitzativa i rËgim de funcionament.

Per tant, d'acord amb el dictamen de la ComissiÛ JurÌdica Assessora, a proposta del conseller de Sanitat i Seguretat Social, i amb la deliberaciÛ prËvia del Govern,

Decreto:

Article 1

S'aproven els Estatuts de l'AgËncia Catalana de Seguretat Aliment‡ria, que s'adjunten com a annex a aquest Decret.

Article 2

S'autoritza el conseller o la consellera de Sanitat i Seguretat Social perquË prengui les mesures necess‡ries per a l'entrada en funcionament de l'AgËncia Catalana de Seguretat Aliment‡ria.

DisposiciÛ final

⁄nica

Aquest Decret entrar‡ en vigor l'endem‡ de la seva publicaciÛ en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 8 de juliol de 2003

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Xavier PomÈs i Abella

Conseller de Sanitat i Seguretat Social

Annex

Estatuts de l'AgËncia Catalana de Seguretat Aliment‡ria

TÕTOL 1

Disposicions generals

Article 1

Naturalesa

L'AgËncia Catalana de Seguretat Aliment‡ria, creada per la Llei 20/2002, de 5 de juliol, de seguretat aliment‡ria, Ès un organisme autÚnom administratiu amb personalitat jurÌdica prÚpia i plena capacitat d'actuar per al compliment de les seves funcions, la qual ajusta la seva activitat al dret p˙blic, llevat dels casos en quË pugui actuar amb subjecciÛ al dret privat.

Article 2

RËgim jurÌdic

2.1††L'AgËncia es regeix per la seva Llei de creaciÛ, Llei 20/2002, de 5 de juliol, de seguretat aliment‡ria, i les disposicions que la despleguin, per aquests estatuts i per la resta de normativa vigent que li sigui d'aplicaciÛ.

2.2††En l'exercici de les seves funcions p˙bliques l'AgËncia Catalana de Seguretat Aliment‡ria ha d'actuar d'acord amb la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de rËgim jurÌdic de les administracions p˙bliques i del procediment administratiu com˙, i la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organitzaciÛ, procediment i rËgim jurÌdic de l'AdministraciÛ de la Generalitat, i llurs modificacions.

Article 3

AdscripciÛ

L'AgËncia Catalana de Seguretat Aliment‡ria s'adscriu al Departament de Sanitat i Seguretat Social.

Article 4

Domicili i ‡mbit territorial d'actuaciÛ

El domicili de l'AgËncia, per a qualsevol tipus d'efectes legals, radica a Barcelona.

TÕTOL 2

Objectius i funcions de l'AgËncia Catalana de Seguretat Aliment‡ria

Article 5

Objectius

5.1††L'AgËncia Catalana de Seguretat Aliment‡ria tÈ, de conformitat amb allÚ previst a l'article 12.1 de la Llei 20/2002, de 5 de juliol, de seguretat aliment‡ria, l'objectiu general d'aconseguir el m‡xim grau de seguretat aliment‡ria a Catalunya mitjanÁant la planificaciÛ i la coordinaciÛ de les actuacions de control, amb la col∑laboraciÛ i la cooperaciÛ de les diferents administracions p˙bliques i de les entitats que operen en els sectors l'activitat dels quals incideix, directament o indirectament, en la seguretat aliment‡ria.

5.2††Els objectius especÌfics i ‡mbits d'actuaciÛ d'aquest organisme autÚnom sÛn els establerts a l'article 12.2 de la Llei 20/2002.

Article 6

Funcions

6.1††L'AgËncia Catalana de Seguretat Aliment‡ria exerceix les funcions establertes en l'article 13 de la Llei 20/2002, de 5 de juliol, de seguretat aliment‡ria i les seg¸ents:

a)†Fer l'estudi i seguiment epidemiolÚgic de les malalties de transmissiÛ aliment‡ria, sens perjudici de les funcions de vigil‡ncia que, d'acord amb el Decret 262/2000, de 31 de juliol, de reestructuraciÛ del Departament de Sanitat i Seguretat Social (DOGC n˙m. 3200, 8.8.2000), duu a terme el Servei de Vigil‡ncia EpidemiolÚgica de la DirecciÛ General de Salut P˙blica.

b)†Avaluar els riscos dels nous aliments, ingredients i processos en l'‡mbit de l'actuaciÛ de l'AgËncia.

c)†Informar preceptivament sobre els projectes de disposicions generals relatives al control sanitari dels aliments, la sanitat animal, la sanitat vegetal, la nutriciÛ dels animals, els productes zoosanitaris i fitosanitaris i la contaminaciÛ ambiental, quan afectin directament a la seguretat aliment‡ria.

d)†…sser l'Úrgan de relaciÛ amb l'Autoritat Europea de Seguretat Aliment‡ria i amb les agËncies o organismes similars d'altres comunitats autÚnomes i paÔsos.

e)†Representar la Generalitat de Catalunya en els Úrgans de direcciÛ, d'assessorament i de participaciÛ de l'AgËncia Espanyola de Seguretat Aliment‡ria.

6.2††L'AgËncia exerceix la seva activitat tot garantint la m‡xima efic‡cia en el conjunt de les seves funcions i en la prestaciÛ dels serveis, d'acord amb el principi de participaciÛ de les persones usu‡ries i amb el ple respecte per les competËncies que corresponen a altres administracions i pels drets de la ciutadania.

TÕTOL 3

“rgans de l'AgËncia Catalana de Seguretat Aliment‡ria

CapÌtol 1

“rgans de direcciÛ

Article 7

“rgans de direcciÛ de l'AgËncia Catalana de Seguretat Aliment‡ria

Els Úrgans de direcciÛ de l'AgËncia Catalana de Seguretat Aliment‡ria sÛn els seg¸ents:

a)†El president o presidenta.

b)†El director o directora.

c)†El Consell de DirecciÛ.

Article 8

El president o presidenta

8.1††La PresidËncia de l'AgËncia Catalana de Seguretat Aliment‡ria correspon al conseller o consellera de Sanitat i Seguretat Social.

8.2††El president o presidenta de l'AgËncia tambÈ ho Ès del Consell de DirecciÛ.

Article 9

Funcions del president o presidenta

Corresponen al president o presidenta de l'AgËncia Catalana de Seguretat Aliment‡ria les funcions que li atribueix l'article 17.2 de la Llei 20/2002, de 5 de juliol, de seguretat aliment‡ria i les seg¸ents:

a)†Proposar al Govern i als departaments que tenen atribuÔdes competËncies directament relacionades amb la seguretat aliment‡ria l'elaboraciÛ de disposicions generals en aquesta matËria.

b)†Formular al Govern la proposta de nomenament del director o directora de l'AgËncia.

Article 10

El director o directora

10.1††La DirecciÛ Ès l'Úrgan, amb rang de direcciÛ general, que exerceix la direcciÛ executiva de l'AgËncia i la gestiÛ i l'administraciÛ ordin‡ries i li corresponen les funcions que li atribueix l'article 18.2 de la Llei 20/2002, de 5 de juliol, de seguretat aliment‡ria i les seg¸ents:

a)†Exercir la coordinaciÛ dels Úrgans de l'AgËncia, sens perjudici de les funcions del president o de la presidenta.

b)†Dirigir els comitËs de crisis i emergËncies.

c)†Dictar instruccions i ordres de serveis sobre les matËries que siguin competËncia de l'AgËncia Catalana de Seguretat Aliment‡ria.

10.2††El director o directora de l'AgËncia Ès nomenat o nomenada pel Govern, a proposta del president o presidenta de l'AgËncia Catalana de Seguretat Aliment‡ria, entre persones de reconeguda competËncia en matËria de seguretat aliment‡ria.

Article 11

El Consell de DirecciÛ

El Consell de DirecciÛ Ès l'Úrgan de govern en rËgim de participaciÛ de l'AgËncia Catalana de Seguretat Aliment‡ria i exerceix les funcions que li atribueixen els articles 19.2 i 26.2 de la Llei 20/2002, de 5 de juliol, de seguretat aliment‡ria i aquests estatuts.

Article 12

ComposiciÛ del Consell de DirecciÛ

12.1††El Consell de DirecciÛ de l'AgËncia Catalana de Seguretat Aliment‡ria es compon de:

a)†El president o presidenta.

b)†El director o directora de l'AgËncia Catalana de Seguretat Aliment‡ria, que n'Ès el vicepresident o la vicepresidenta.

c)†Tres vocals en representaciÛ del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, designats per la persona titular d'aquest Departament.

d)†Dos vocals en representaciÛ del Departament de Medi Ambient, designats per la persona titular d'aquest Departament.

e)†Dos vocals en representaciÛ del Departament de Treball, Ind˙stria, ComerÁ i Turisme designats per la persona titular d'aquest Departament.

f)†Tres vocals en representaciÛ del Departament de Sanitat i Seguretat Social...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR