DECRET 354/1994, de 23 de desembre, pel qual s'aproven els Estatuts de la Universitat de Lleida.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

El 16 de maig de 1994, el Claustre constituent de la Universitat de Lleida va aprovar un primer text dels Estatuts d'aquesta Universitat, que va ésser modificat en posterioritat i sotmès a una nova aprovació pel Claustre constituent el 27 d'octubre de 1994.

D'acord amb el que estableix l'article 12.1 de la Llei orgànica 11/1983, de 25 d'agost, de reforma universitària, a proposta del titular del Departament de la Presidència, i amb l'acord previ del Govern,

Decreto:

Article 1

S'aproven els Estatuts de la Universitat de Lleida que figuren com a annex del present Decret.

Article 2

De conformitat amb l'article 12.3 de la Llei orgànica 11/1983, de 25 d'agost, de reforma universitària, els Estatuts aprovats entraran en vigor el mateix dia de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 23 de desembre de 1994

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Annex

Declaració inicial

La Universitat de Lleida, creada per la Llei del Parlament de Catalunya 34/1991, de 30 de desembre, representa la culminació dels esforços de la comunitat universitària i la societat lleidatana des de la recuperació dels estudis superiors l'any 1968. Des d'aquesta data, i al llarg de vint-i-cinc anys, s'ha anat desplegant un conjunt de centres dependents de les universitats catalanes que ara conflueixen en una voluntat comuna de revalidar l'antiga tradició universitària de l'Estudi General, creat l'any 1300, i de dur a terme un projecte de futur que respongui als reptes de la nostra societat de finals de segle XX.

La Universitat de Lleida ha de satisfer la necessitat d'oferir al país una política universitària adequada que ajudi a la desconcentració i el reequilibri universitari i territorial, i ha de satisfer també les demandes de l'entorn geogràfic i social que confien en la Universitat com un motor més de desenvolupament i un espai de contacte amb el saber universal.

Els membres claustrals reunits per dotar la Universitat de Lleida dels seus primers Estatuts són conscients que es tracta d'un servei públic que ha de respondre als interessos generals de tota la comunitat, expressats en primer lloc pels poders públics, però també pels corrents de l'opinió pública i de la mateixa comunitat universitària.

Aquest servei ha de contribuir al desenvolupament científic, tecnològic i artístic, a la formació de professionals i a l'extensió de la cultura en el marc d'un procés secular de democratització. Amb aquests objectius, la Universitat s'ha de dotar d'una organització eficaç i equilibrada, amb unes estratègies creatives i actualitzades de formació docent, investigadora i tecnològica dels seus membres.

En aquest marc, creiem que cal vetllar per la qualitat de la docència i la recerca i que cal potenciar, en particular, la relació interdisciplinària entre els departaments, la formació o la presència del professorat i el personal investigador en altres centres o institucions, l'acolliment de professorat forà i la participació de la comunitat universitària en programes europeus d'intercanvi i cooperació internacional per al desenvolupament.

La Universitat de Lleida ha d'esdevenir, d'aquesta manera, un espai de comunicació i cruïlla del saber i dels coneixements que es produeixen en qualsevol territori del món, i ha d'ajudar a enriquir les experiències de convivència i diàleg entre els membres de la comunitat universitària.

La Universitat de Lleida, per raó de la seva recerca, activitat docent i d'extensió universitària, ha de ser un factor de promoció humana dels seus membres i de dinamització social i territorial, i ha de cercar de promoure constantment una relació creativa i mútuament beneficiosa entre la Universitat i la societat, dotant-se dels instruments adequats per a aquesta finalitat, entre els quals ha de tenir un paper rellevant el Consell Social.

Per poder realitzar les seves funcions, la Universitat de Lleida haurà d'assolir una estructura de funcionament eficaç i haurà de ser dotada, per les diverses administracions que tenen responsabilitats en el camp educatiu o que desitgen una aportació de la nostra Universitat, d'una font de recursos adequada, alhora que les persones responsables de la Universitat impulsen una política activa de finançament extern.

Aquests Estatuts constitueixen una eina més en la concreció d'aquests objectius, però representarien ben poca cosa si no anessin acompanyats d'una voluntat del professorat, de l'estudiantat i del personal d'administració i serveis de protagonitzar la construcció d'una universitat del segle XXI que depèn tant dels recursos materials com del factor humà.

Títol preliminar

Article 1

La Universitat de Lleida és una institució de dret públic amb personalitat jurídica i patrimoni propis, i actua en règim d'autonomia d'acord amb aquests Estatuts i amb el marc de la legislació vigent.

Article 2

La seu de la Universitat de Lleida és la ciutat de Lleida, sens perjudici de l'extensió de les seves activitats a d'altres indrets.

Article 3

La Universitat de Lleida té com a missió la prestació del servei públic de l'educació superior mitjançant la dedicació a la docència, l'estudi i la recerca al servei del conjunt de la societat. Amb aquest objectiu cercarà la màxima qualitat en els seus serveis i establirà els incentius i els mecanismes d'avaluació adients. A més, assumeix com a finalitats pròpies la difusió de la cultura a través d'activitats d'extensió universitària, l'estímul del desenvolupament científic, la formació dels professionals, la consecució d'una societat més justa, el respecte als drets humans i la pau.

Article 4

En el desenvolupament de les seves activitats, la Universitat de Lleida se subjectarà tothora als principis de llibertat, democràcia, justícia i igualtat. D'acord amb aquests principis, serà garantida la llibertat de càtedra, de recerca i d'estudi, i també el dret de tots els membres de la comunitat universitària a la participació en les activitats tendents a l'assoliment de les finalitats de la Universitat a través de les vies previstes en aquests Estatuts.

Article 5

El català és la llengua pròpia i oficial de la Universitat de Lleida, sens perjudici dels drets que es derivin del que estableix l'Estatut d'autonomia de Catalunya. La Universitat de Lleida potenciarà l'ús de la llengua catalana en els diversos àmbits de l'activitat universitària i tindrà cura de preveure els mitjans adients per assegurar-ne la comprensió i l'ús per part del professorat, l'estudiantat i el personal d'administració i serveis. També promourà la col·laboració amb les altres universitats, especialment les de l'àmbit lingüístic català, i fomentarà la projecció exterior de la llengua i la cultura catalanes.

Article 6

Integren la comunitat universitària de la Universitat de Lleida el personal acadèmic, l'estudiantat i el personal d'administració i serveis, que hi realitzen les seves respectives funcions i cooperen en l'assoliment dels seus objectius.

Article 7

La Universitat de Lleida establirà acords amb altres universitats i institucions de qualsevol àmbit a fi de promoure el desenvolupament científic, artístic, tecnològic i cultural, la integració europea i la cooperació internacional.

Títol primer Estructura: departaments, centres i instituts

Article 8

La Universitat de Lleida, d'acord amb les seves finalitats, s'estructura en:

  1. Departaments, pel que fa a l'organització i el desenvolupament de la docència i la recerca en les respectives àrees.

  2. Facultats, escoles tècniques superiors i escoles universitàries, que reben la denominació genèrica de centres docents, pel que fa a l'ordenació, l'organització i la coordinació dels...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR