DECRET 93/2003, d'1 d'abril, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Universitats, Recerca i Societat de la Informació
Rango de LeyDecret

DECRET

93/2003, d'1 d'abril, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya.

L'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, configurada per la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya, com a entitat de dret públic de la Generalitat de Catalunya que ajusta la seva activitat al dret privat, té com a objectiu l'avaluació, l'acreditació i la certificació de la qualitat en l'àmbit de les universitats i dels centres d'ensenyament superior de Catalunya.

L'Agència és fruit de la transformació del consorci Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari a Catalunya, creat pel Decret 355/1996, de 29 d'octubre, i participat per la Generalitat de Catalunya i per les universitats públiques catalanes. El consorci ha estat un instrument útil no només per impulsar i implementar mesures de qualitat i avaluació a les universitats, sinó també per canalitzar informació entre la universitat i els seus usuaris.

La nova agència és hereva de l'experiència adquirida durant més de sis anys d'activitats desenvolupades en el marc de l'antic consorci pel que fa a l'avaluació institucional, al desenvolupament de models i mètodes d'avaluació de la qualitat universitària, a la promoció d'activitats de formació i de debat en el si de la comunitat universitària, al foment d'una cooperació mútuament beneficiosa amb les universitats catalanes, a la cooperació i bescanvi de experiències amb els experts que hanparticipat en les activitats promogudes des de l'agència, així com a la projecció externa de l'agència catalana i a la participació en esdeveniments relatius a la qualitat universitària, especialment en l'àmbit europeu.

D'acord amb el que preveu l'article 150 de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, correspon al Govern de la Generalitat aprovar per Decret els Estatuts de l'Agència, a proposta de la persona titular del departament competent en matèria d'universitats i a iniciativa del Consell de Direcció.

En virtut d'això, a proposta del conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació i previ acord del Govern,

Decreto:

Article únic

S'aproven els Estatuts de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, que s'adjunten a l'annex d'aquest Decret.

Disposició derogatòria

En el moment d'entrar en vigor aquest Decret queda expressament derogat el Decret 355/1996, de 29 d'octubre, de constitució del consorci Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari a Catalunya.

Disposicions finals

.1 S'autoritza la persona titular del Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació perquè prengui les mesures necessàries per a l'entrada en funcionament de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya.

.2 Aquest Decret entra en vigor l'endemà de la seva publicació en el DOGC.

Barcelona, 1 d'abril de 2003

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Andreu Mas-Colell

Conseller d'Universitats, Recerca

i Societat de la Informació

Annex

Estatuts de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya

Capítol 1

Naturalesa i domicili

Article 1

Naturalesa

1.1 L'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, creada per la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya, és una entitat de dret públic de la Generalitat que ajusta la seva activitat al dret privat, amb personalitat jurídica pròpia, plena capacitat d'obrar i patrimoni propi per al compliment de les funcions que li atribueixen la seva Llei de creació, el Decret legislatiu 2/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei 4/1985, de 29 de març, de l'Estatut de l'empresa pública catalana, aquests Estatuts i la restade la normativa vigent.

1.2 L'Agència pot adquirir com a beneficiària, fins i tot per expropiació forçosa, i pot posseir, reivindicar, permutar, gravar o alienar tota classe de béns; també pot concertar crèdits, establir contractes, formalitzar convenis, executar, contractar i explotar obres i serveis, atorgar beques i subvencions, obligar-se, interposar recursos i exercir totes les accions que siguin necessàries per al desenvolupament de les seves funcions.

Article 2

Domicili

2.1 L'Agència té la seu a la ciutat de Barcelona, sens perjudici de l'establiment de dependències en els àmbits territorials que determini el Consell de Direcció.

2.2 El domicili social de l'Agència s'estableix a Barcelona, Via Laietana, núm. 28.

Capítol 2

Objectiu, funcions i activitat

Article 3

Objectiu

L'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya té com a objectiu l'avaluació, l'acreditació i la certificació de la qualitat en l'àmbit de les universitats i dels centres d'ensenyament superior de Catalunya, d'acord amb el que estableix l'article 140.1 de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya.

Article 4

Funcions

4.1 D'acord amb l'article 140.2 de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya, corresponen a l'Agència les funcions següents:

a) L'avaluació dels ensenyaments conduents a l'obtenció dels títols oficials i propis que imparteixen les universitats i els centres docents d'ensenyament superior.

b) La certificació dela qualitat dels ensenyaments, de la gestió i de les activitats de les universitats.

c) L'acreditació dels ensenyaments en el marc de l'espai europeu de la qualitat.

d) L'avaluació dels centres docents establerts a Catalunya que imparteixen ensenyaments conduents a l'obtenció de títols estrangers d'educació superior universitària.

e) L'acreditació dels sistemes i els procediments d'avaluació de la qualitat de les universitats, inclosos els que es refereixen a la funció docent del professorat.

f) L'emissió dels informes pertinents per a la contractació de professorat lector i professorat col·laborador.

g) L'emissió de les acreditacions de recerca i de recerca avançada.

h) L'avaluació de l'activitat desenvolupada pels investigadors, i la valoració dels mèrits individuals de recerca del personal docent i investigador, funcionari i contractat, per a l'assignació de complements retributius, d'acord amb els articles 55 i 69 de la Llei orgànica 6/2001, del 21 de desembre, d'universitats.

i) L'avaluació de l'activitat investigadora del personal docent i investigador de les universitats privades.

j) La valoració dels mèrits individuals docents i de gestió del personal docent i investigador funcionari i contractat, per a l'assignació de complements retributius d'acord amb els articles 55 i 69 de la Llei orgànica 6/2001, del 21 de desembre, d'universitats, i l'avaluació de l'activitat docent del personal docent i investigador de les universitats privades.

k) L'avaluació de lesactivitats, els programes, els serveis i la gestió de les universitats i dels centres d'ensenyament superior.

l) La promoció de l'avaluació i de la comparació de criteris de qualitat en el marc europeu i internacional.

m) L'elaboració d'estudis per a la millora i la innovació dels models d'avaluació, certificació i acreditació.

n) L'emissió d'informes d'avaluació adreçats a les universitats, l'administració educativa, els agents socials i la societat en general.

o) L'assessorament de l'administració educativa, les universitats i altres institucions en l'àmbit propi de les seves funcions.

p) L'establiment de vincles de cooperació i col·laboració amb altres agències estatals, autonòmiques i internacionals que tinguin atribuïdes funcions d'avaluació, acreditació i certificació.

q) Les tasques que li siguin encarregades pel departament competent en matèria d'universitats i per les universitats, mitjançant conveni.

r) La resta de funcions que li atribueixin la Llei 1/2003, de 19 defebrer, d'universitats de Catalunya, aquests Estatuts i la resta de la normativa vigent.

4.2 Les funcions descrites a les lletres m), o) i p) de l'apartat 1 d'aquest article, atès el seu caràcter institucional, poden ser encomanades a qualsevol òrgan de l'Agència.

Article 5

Activitat de l'Agència

5.1 L'Agència actua en execució del programa d'activitats aprovat, i també per encàrrec del departament competent en matèria d'universitats, mitjançant conveni.

5.2 Les actuacions de l'Agènciaes poden fer extensives a l'anàlisi o avaluació de les necessitats o demandes de determinats sectors, si així ho acorda el Consell de Direcció, i sempre que les avaluacions sol·licitades estiguin relacionades amb la qualitat i, especialment, quan siguin d'interès per adaptar l'oferta d'estudis d'ensenyament superior i el contingut dels plans d'estudis a les necessitats canviants, amb càrrec a l'entitat pública o privada que en sol·liciti els serveis.

5.3 El Consell de Direcció ha d'aprovar un sistema de qualitat intern i un codi ètic de l'Agència, com a instruments per al millor desenvolupament de les seves funcions. Aquests documents interns, que han de ser oberts i que s'han de revisar periòdicament, contindran els principis generals que garanteixin la independència tècnica i de funcionament de les comissions establertes a l'article 13 d'aquests Estatuts. Les actuacions de les persones que prestin els seus serveis o col·laborin amb l'Agència han de respectar el sistema de qualitat intern i els principis establerts al codi ètic.

5.4 L'Agència ha d'actuar amb rigor, qualitat i objectivitat en els seus processos, i d'acord amb els principis d'eficiència i eficàcia en la seva gestió. Les activitats de l'Agència es regiran pelprincipi de transparència pel que fa a mètodes, criteris i resultats referits a les seves actuacions de rendiment de comptes a la societat, tot duent a terme una política de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR