ORDRE ARP/53/2005, de 14 de febrer, per la qual s'estableixen les mesures per al foment de l'ús de les assegurances agràries, i s'estableixen les disponibilitats pressupostàries per a l'any 2005.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ARP/53/2005, de 14 de febrer, per la qual s'estableixen les mesures per al foment de l'ús de les assegurances agràries, i s'estableixen les disponibilitats pressupostàries per a l'any 2005.

L'Ordre ARP/347/2002, de 14 d'octubre (DOGC núm . 3743, de 18.10.2002), va revisar i adaptar les mesures per al foment de l'ús de les assegurances agràries que ja existien des de l'any 1989 i que estaven regulades pel Decret 347/1989, de 19 de desembre (DOGC núm. 1246, de 19.12.1989), als canvis que s'havien produït al llarg d'aquells anys.

Passats dos anys des de la publicació de l'Ordre esmentada, es creu convenient modificar-ne alguns aspectes per tal d'incentivar la contractació i adaptar-la a l'actual política agrària del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, i prioritzar i primar el recolzament als col·lectius que tenen en el sector agrari la seva activitat principal: agricultors professionals, joves explotacions prioritàries, socis d'organitzacions de productors i als productors que any rera any renoven la contractació de la seva pòlissa. A més, com que en aquests dos anys hi ha hagut canvis substancials s'ha cregut convenient agrupar tota la legislació en una única Ordre.

D'acord amb el que estableix el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Establir el marc normatiu regulador de les mesures per al foment de l'ús de les assegurances agràries a Catalunya, que s'aplicaran d'acord amb els plans d'assegurances agràries combinades anuals aprovats per l'Administració central.

Article 2

Elements bàsics del Pla d'assegurances agràries

D'acord amb el Pla d'assegurances agràries combinades, els elements bàsics del funcionament del sistema d'assegurances agràries combinades són els següents:

2.1 Tenen la consideració de riscos assegurables tots els fenòmens de la natura susceptibles de produir danys sobre les produccions agràries i que compleixin els requisits tècnics necessaris per al seu assegurament.

2.2 L'assegurança s'aplicarà als sectors agrícola, ramader i forestal.

2.3 La subscripció de l'assegurança és voluntària per partdels agricultors i els ramaders.

2.4 Les pòlisses seran subscrites de manera individual o de manera col·lectiva.

Article 3

Cobertura i subscripció

3.1 La cobertura dels riscos emparats per les assegurances agràries que preveuen els plans anuals, la realitzaran les entitats asseguradores i el Consorci de Compensació d'Assegurances que s'enquadren a l'Agrupación Española de Entidades Aseguradoras de los Seguros Agrarios Combinados, SA (Agroseguro).

3.2 La subscripció de l'assegurança la realitzaran exclusivament les entitats asseguradores i els agents d'assegurances autoritzats, de la manera que s'estableix legalment.

Article 4

Destinataris

Els titulars d'explotacions agràries i les entitats cooperatives i associatives agràries que subscriguin pòlisses d'assegurances individuals o col·lectives incloses al Pla anual d'assegurances agràries combinades tindran dret a una reducció del cost de l'assegurança que hagin de satisfer.

L'aplicació de la reducció del cost de l'assegurança en el cas de produccions agrícoles resta condicionada a la presentació de la DUN 2005 de les explotacions assegurades.

Article 5

Contractació

5.1 La formalització de la pòlissa de contracte de l'assegurança corresponent dóna dret a la reduccióen la prima, sempre que s'hagi realitzat correctament i dins el període de subscripció que estableix el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, excepte en el cas de la línia d'assegurança per a les estructures, cobertures i instal·lacions d'hivernacles, umbracles o túnels, independents de les pòlisses subscrites per a l'assegurament de la producció que protegeixen, per a la qual caldrà presentar una instància oficial de sol·licitud de reducció al Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.

En aquest últim cas, la pòlissa subscrita haurà d'especificar el cost de la part objecte de reducció de la pòlissa, si és que aquesta pòlissa inclou altres conceptes objecte de cobertura diferents a l'assegurança de danys per a estructura, cobertura i instal·lacions d'hivernacles, umbracles o túnels.

5.2 La documentació que han d'aportar els que contracten la pòlissa d'assegurança per obtenir la rebaixa del cost de la prima, és la que determina la normativa del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació a l'ordre anual de concessió de subvencions de l'Administració General de l'Estat a la subscripció de les assegurances agràries incloses al Pla d'assegurances combinades, excepte en el cas de la línia d'assegurança per a les estructures, cobertures i instal·lacions d'hivernacles, umbracles o túnels, per a la qual caldrà presentar al Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca la documentació següent:

a) Instància oficial de sol·licitud de reducció.

b) Fotocòpia del NIF o CIF del sol·licitant.

c) Fotocòpia de la pòlissa subscrita.

d) Fotocòpia del rebut de pagament de l'assegurança.

e) Full de transferència bancària.

f) Acreditació de la titularitat de l'explotació o autorització del titular en cas que no ho sigui el que sol·licita.

En cas que el sol·licitant sigui una persona jurídica a més a més haurà de presentar:

g) Fotocòpia del NIF del representant de la societat.

h) Estatuts de constitució de la societat o la seva modificació, segons procedeixi.

i) Qualsevol document vàlid en dret que demostri que la persona física firmant de la sol·licitud actua en nom i representació de l'empresa sol·licitant.

El termini per presentar la sol·licitud de reducció de la pòlissa d'assegurança per a les estructures, les cobertures i les instal·lacions d'hivernacles, umbracles o túnels, independents de les pòlisses subscrites per a l'assegurament de la producció que protegeixen, serà d'un mes, comptat a partir de la data de la subscripció de la pòlissa. Si la subscripció de la pòlissa és anterior a la publicació de les disponibilitats pressupostàries anuals al DOGC, el termini d'un mes per presentar la documentació comptarà a partir de la data de publicació d'aquesta Ordre.

En cas de pòlisses amb pagament fraccionat, el termini per justificar els successius pagaments serà d'un mes comptat a partir de la data de realització del pagament. Si s'han realitzat pagaments amb anterioritat a la publicació de les disponibilitats pressupostàries anuals al DOGC, el termini d'un mes per...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR