ORDRE CMC/495/2008, de 12 de novembre, de la Comissió Assessora del Projecte de Museu Nacional d'Història, Arqueologia i Etnologia de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura i Mitjans de Comunicacio
Rango de LeyOrdre

ORDRE

CMC/495/2008, de 12 de novembre, de la Comissió Assessora del Projecte de Museu Nacional d'Història, Arqueologia i Etnologia de Catalunya.

Amb l'objectiu d'articular el país des del punt de vista museístic i, alhora, promoure l'excel·lència i la qualitat dels seus museus, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat va presentar, el mes de desembre de 2007, el Pla de museus de Catalunya.

Seguint el full de ruta iniciat per la Resolució 102/VII del Parlament de Catalunya, aprovada en data 30 de setembre de 2004, que instava el Govern a .redefinir la funció del Museu d'Història de Catalunya, de manera que adopti la consideració de museu nacional i desenvolupi funcions de coordinació dels museus i els centres d'interpretació que hi ha a Catalunya sobre el mateix àmbit., el Pla de museus de Catalunya proposa la creació d'un nou museu nacional que, provisionalment, s'ha denominat .d'Història, Arqueologia i Etnologia de Catalunya..

En la seva formulació inicial, el nucli fundacional d'aquest nou equipament cultural d'àmbit i vocació nacional, que abastarà el coneixement de les diverses ciències socials i potenciarà el discurs transversal sobre el passat català, des de múltiples mirades, estarà integrat pels actuals museus d'Història de Catalunya i d'Arqueologia de Catalunya.

El nou museu, a més, disposarà d'un sistema de xarxes temàtiques formades per museus i jaciments arqueològics, museus d'història i monuments, i museus d'etnologia.

Tot i estar dedicat preferentment a conservar la memòria i la història del nostre país, i, en conseqüència, a promoure i enfortir els coneixements històrics de la ciutadania, el nou museu també ha de ser una finestra de Catalunya al món, des d'on projectar la seva cultura, història i imatge. I al mateix temps, ha de servir per presentar a casa nostra altres realitats històriques i culturals i promoure un fecund i necessari diàleg intercultural, que respongui als nous reptes que la globalització i els nous fluxos migratoris plantegen a la nostra societat.

La creació d'una institució d'aquestes característiques implica la consulta de nombrosos col·lectius i instàncies del país potencialment interessades. Els objectius d'excel·lència i qualitat que es volen aconseguir exigeixen i demanen la participació d'un nodrit grup d'especialistes, tant en l'àmbit nacional com internacional, en les diverses disciplines que han...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR