DECRET 87/2003, de 18 de març, sobre autoritzacions de transport públic de mercaderies per carretera d'àmbit limitat a Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Politica Territorial i Obres Publiques
Rango de LeyDecret

DECRET 87/2003, de 18 de març, sobre autoritzacions de transport públic de mercaderies per carretera d'àmbit limitat a Catalunya.

L'article 9.15 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya atribueix a la Generalitat la competència exclusiva sobre els transports per carretera que transcorren íntegrament pel territori de Catalunya. Aquesta competència permet regular el sector del transport de mercaderies per carretera a Catalunya en funció de les necessitats que es puguin detectar per al seu correcte desenvolupament.

A nivell comunitari, l'accés a la professió de transportista de mercaderies i de viatgers per carretera es conté en la Directiva 96/26/CE del Consell, de 29 d'abril, modificada per la Directiva 98/76/CE del Consell, d'1 d'octubre. De conformitat amb aquesta Directiva, les empreses que decideixin exercir la professió de transportista per carretera han de ser honorables, posseir la capacitat financera apropiada i satisfer el requisit de competència professional.

Tanmateix, la Directiva esmentada estableix de forma expressa que no serà d'aplicació a les empreses que realitzin activitats de transport de mercaderies per carretera mitjançant vehicles de motor o de conjunts de vehicles el pes màxim autoritzat dels quals no superi les 3,5 tones. Aquest límit pot ser rebaixat pels estats membres per a la totalitat o per a una part de les categories de transport.

En coherència amb la línia traçada per la Unió Europea de donar un tractament més flexible a l'activitat de transport de mercaderies per carretera amb vehicles de motor de menys de 3,5 tones de massa màxima autoritzada, per mitjà d'aquest Decret es crea una nova autorització administrativa per a l'exercici d'aquesta activitat en l'àmbit territorial de Catalunya, amb la determinació d'uns requeriments específics quant al nivell de qualificació professional exigit per al seu atorgament, que serà acreditat mitjançant la superació d'unes proves específiques de capacitació professional. Aquest règim específic es justifica en la seva escassa repercussió sobre el mercat dels transports, en tractar-se d'una activitat limitada, per la capacitat de càrrega dels vehicles.

Per tot això, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Política Territorial i Obres Publiques i de conformitat amb el Govern,

Decreto:

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Autorització administrativa

1.1 Per realitzar l'activitat de transport públic de mercaderies per carretera amb vehicles de motor d'entre 2 i 3,5 tones de massa màxima autoritzada es requereix l'obtenció prèvia, en la forma i les condicions previstes en aquest Decret, de la corresponent autorització administrativa que habilita per fer transport que transcorri íntegrament pel territori de Catalunya.

1.2 Aquesta autorització faculta per a la prestació de serveis de transport de mercaderies amb un vehicle concret, la matrícula del qual ha de constar en l'autorització corresponent.

1.3 En tot cas, no es requereix autorització administrativa per a la prestació de serveis de transport públic de mercaderies en vehicles amb una massa màxima autoritzada de fins a 2 tones.

Article 2

Documentació de l'autorització

2.1 Aquesta autorització administrativa es documenta per mitjà de l'expedició de la targeta de transport de la classe MDL-autonòmica, en la qual s'ha d'especificar el número de l'autorització, la identificació de la persona titular, el seu domicili, el vehicle al qual està referida l'autorització i la resta de circumstàncies de l'activitat que determini la direcció general competent en matèria de transports.

2.2 La variació de les dades que han de constar en la targeta de transport ha de donar lloc a la substitució per una altra, les especificacions de la qual s'han d'ajustar a la modificació autoritzada.

2.3 La realització del visat de l'autorització de transport comporta l'expedició d'una nova targeta, que substituirà la corresponent al període immediatament anterior.

Capítol II

Règim de l'autorització i procediments

Secció I

Requisits d'obtenció de l'autorització

Article 3

Òrgan competent

La tramitació i resolució dels procediments previstos en aquest capítol correspon a la direcció general competent en matèria de transports, a través del servei territorial que sigui competent en funció del lloc on s'hagi de domiciliar l'autorització.

Article 4

Requisits per obtenir l'autorització

La persona titular de l'autorització ha de complir en tot moment els requisits següents:

  1. Ser persona física, sense que es pugui atorgar l'autorització de forma conjunta a més d'una persona ni a comunitats de béns, o persona jurídica, cas en què ha de revestir la forma de societat mercantil, societat laboral o cooperativa de treball associat.

    Aquest requisit s'ha d'acreditar, en el cas de persones físiques, mitjançant la presentació del document nacional d'identitat o document equivalent en el cas d'estrangers, i el corresponent número d'identificació fiscal. En el cas de persones jurídiques, s'ha de presentar el document de constitució i la targeta d'identificació fiscal, i acreditar la inscripció al Registre mercantil o al que correspongui.

  2. Tenir la nacionalitat d'un estat membre de la Unió Europea o d'un estat no membre amb el qual, en virtut del que preveuen tractats o convenis internacionals subscrits per Espanya, no sigui exigible el requisit de la nacionalitat.

  3. Complir el requisit de capacitació professional en els termes que preveu l'article 5.

  4. Complir el requisit d'honorabilitat. S'entén que es compleix aquest requisit quan no hi concorren cap de les circumstàncies següents:

    Haver estat condemnades, per sentència ferma, por delictes dolosos amb pena igual o superior a sis mesos, mentre no se n'hagi extingit la responsabilitat penal.

    Haver estat condemnades, per sentència ferma, a les penes d'inhabilitació o suspensió, llevat que s'haguessin imposat com a accessòries i la professió de transportista no tingués relació directa amb el delicte comès, durant el temps pel qual s'hagués imposat la pena.

    Haver estat sancionades de forma reiterada, mitjançant resolució ferma en via administrativa, per infraccions molt greus en matèria de transport.

    Haver estat sancionades de forma reiterada, mitjançant resolució ferma en via administrativa, per infraccions molt greus en matèria fiscal, laboral o de la Seguretat Social, de seguretat viària o de medi ambient.

    El compliment d'aquest requisit s'ha d'acreditar mitjançant declaració responsable de la persona titular de l'autorització, o en el cas de persona jurídica de les persones que de manera efectiva i permanent dirigeixen l'empresa, conforme no hi concorren cap de les circumstàncies abans esmentades.

    Excepcionalment, l'òrgan administratiu competent pot exigir a més de la declaració responsable la presentació d'una certificació expedida pel Registre general de penats i rebels en aquells casos en què sorgeixin dubtes raonables i degudament motivats quant a la veracitat d'aquella declaració.

    Quan la titular de l'autorització sigui una persona jurídica, el compliment del requisit d'honorabilitat s'ha d'acreditar en relació amb cadascuna de les persones que, de forma efectiva i permanent, dirigeixen l'empresa.

  5. Disposar d'una capacitat econòmica d'almenys 3.000 euros per vehicle. El compliment d'aquest requisit s'ha d'acreditar, en el cas de persones físiques, amb la darrera declaració o document d'ingrés de l'impost sobre el patrimoni de les persones físiques, o amb una certificació expedida per una entitat financera legalment reconeguda, acreditativa de la suficiència de la seva capacitat econòmica, o amb una declaració responsable de la persona sol-licitant de complir el requisit, amb la qual s'hauran acompanyar altres documents comptables, comercials o financers justificatius de posseir actius disponibles, propietats incloses, que la persona pugui utilitzar com a garantia i que confirmin la declaració.

    En el cas de persones jurídiques s'ha de presentar algun dels documents següents:

    Llibre d'inventaris i comptes anuals de l'empresa.

    Còpia del balanç del darrer exercici recollit al llibre d'inventaris i comptes anuals de l'empresa.

    Certificació expedida pel secretari del Consell d'Administració o òrgan equivalent de l'empresa, amb el vistiplau del president, acreditativa del contingut de les anotacions relatives al capital social i reserves que figurin al balanç recollit en el llibre d'inventaris i comptes anuals de l'empresa, referit al darrer exercici.

  6. Complir les obligacions de caràcter fiscal, laboral i social previstes a la legislació vigent, segons el que preveuen els articles 6 i 7.

  7. Disposar almenys d'un vehicle que tingui capacitat de tracció pròpia, matriculat i habilitat per circular, i que tingui vigent la darrera inspecció tècnica corresponent. El vehicle al qual inicialment s'hagi d'adscriure l'autorització prevista en aquest Decret no pot superar, en el moment de l'adscripció, l'antiguitat de sis anys, comptats des de la seva primera matriculació.

    La persona interessada ha de disposar del vehicle en règim de propietat o usdefruit, arrendament financer tipus lísing o similar, o arrendament ordinari.

    El compliment del previst en aquesta lletra s'ha d'acreditar amb la presentació del permís de circulació i de la fitxa d'inspecció tècnica. En el cas de l'arrendament ordinari s'ha de presentar el contracte d'arrendament del vehicle, en el qual ha de figurar el termini de duració, la identificació de l'empresa de lloguer i les dades del vehicle i de l'autorització de lloguer.

  8. Disposar d'un nombre de conductors i conductores, proveïts de permís de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR