DECRET 49/1982, de 22 de febrer, aprovant el Reglament dels Cossos de Bombers Voluntaris del Servei d'Extinció d'Incendis i de Salvaments de Catalunya.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les modificacions que estableix el Decret 169/1989.

L'estructuració dels Parcs de Bombers de Catalunya, amb una quantitat important de bombers voluntaris com a dotació única de molts parcs, o com a complement o reforç d'altres Parcs atesos bàsicament per bombers professionals, fa necessària la regulació de les prestacions personals dels membres dels Cossos de Bombers Voluntaris adscrits al Servei d'Extinció d'Incendis i de Salvaments de la Generalitat de Catalunya.

Vistos els antecedents de regulacions de bombers voluntaris municipals i provincials existents, a proposta del Conseller de Governació i d'acord amb el Consell Executiu en sessió de 22 de febrer de 1982,

Decreto:

Article únic

- S'aprova el Reglament dels Cossos de Bombers

Voluntaris del Servei d'Extinció d'Incendis i de Salvaments de Catalunya que figura en l'annex.

Disposicions finals Primera.

- Es faculta els Consellers de Governació i d'Economia i Finances a desplegar la disposició precedent en llurs respectius àmbits.

Segona.

- Aquest Decret entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat.

Barcelona, 22 de febrer de 1982

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Joan Vidal i Gayolà Conseller de Governació

REGLAMENT dels Cossos de Bombers Voluntaris del Servei d'Extinció d'Incendis i de Salvaments de Catalunya

Capítol I. Disposicions generals

Objecte.

Article primer

- És objecte d'aquest reglament establir les

normes que regularan els Cossos de Bombers Voluntaris en el si del Servei d'Extinció d'Incendis i de Salvaments de Catalunya.

Àmbit territorial.

Article segon

- L'actuació dels Cossos de Bombers

Voluntaris s'estendrà a tot el territori del seu sector d'actuació, definit pel Parc Principal al qual estan adscrits. En cas necessari podran actuar fora de l'àmbit territorial indicat.

Constitució.

Article tercer

- Els Cossos de Bombers Voluntaris

constitueixen la unió de persones agrupades per la seva inclinació vocacional, amb motivacions benèfico-socials. Els Cossos de Bombers Voluntaris es formaran amb totes aquelles persones que, individualment o constituint un equip o brigada contra incendis d'una empresa, passin a col·laborar regularment amb el Servei, d'acord amb les prescripcions del present Reglament.

Capítol II

Finalitat.

Article quart

- Els bombers voluntaris prestaran la seva

col·laboració personal als Serveis per al salvament de persones i béns afectats per qualsevol tipus de sinistre o calamitat pública, així com per a la seva prevenció.

Capítol III. Organització

Estructura.

Article cinquè

- Els Cossos de Bombers Voluntaris

s'establiran a tots els llocs de Catalunya on es consideri necessari. Els bombers voluntaris comptaran amb una dotació de material d'extinció i de salvaments adequada, per intervenir immediatament en els sinistres.

Article sisè

- Sota la dependència del corresponent Cap de

Brigada del Servei s'organitzaran els Cossos de Bombers Voluntaris que podran adscriure's a un Parc de Bombers o constituir un grup de primers socors. En els Parcs amb personal professional, els bombers voluntaris col·laboraran amb els bombers professionals del Servei. A la resta dels Parcs i a les localitats en les quals només hi hagi un grup de primers socors, prestaran els serveis els bombers voluntaris, distribuïts en equips de guàrdia.

Funcionament.

Article setè

- S'entén per primera sortida, als efectes

d'aquestes normes, el conjunt de bombers i de mitjans materials que tenen el primer contacte amb el sinistre. El nombre de primeres sortides a cadascun dels parcs serà en funció de les característiques del seu sector d'actuació; i, en aquestes, dos bombers, almenys, hauran de tenir el carnet de conduir de la classe que permeti la conducció dels vehicles del parc.

Característiques de les prestacions.

Article vuitè

- Tenint en compte el caràcter altruista i

desinteressat de les funcions dels bombers voluntaris, no els serà d'aplicació la legislació laboral, d'acord amb el que disposa l'article 1, d) de l'Estatut del Treballador. Tanmateix no els serà d'aplicació l'ordenament jurídic estatutari dels funcionaris públics. Tots els bombers voluntaris signaran, abans d'iniciar llurs comeses, un document de reconeixement, explícit...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR