DECRET 172/1999, de 29 de juny, sobre canalitzacions i infraestructures de radiodifusió sonora, televisió, telefonia bàsica i altres serveis per cable en els edificis.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

DECRET

172/1999, de 29 de juny, sobre canalitzacions i infraestructures de radiodifusió sonora, televisió, telefonia bàsica i altres serveis per cable en els edificis.

La Generalitat de Catalunya va preveure l’any 1991 la necessitat de dotar els edificis de nova construcció de les canalitzacions necessàries que permetessin l’accés als serveis de telefonia i altres serveis per cable. A aquest efecte va adoptar dues disposicions reglamentàries: el Decret 274/1991, de 14 d’octubre, sobre canalitzacions de telefonia i altres serveis per cable en els edificis de nova construcció, i l’Ordre del titular del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de 12 de novembre de 1991, d’aprovació de la norma reglamentària d’edificació NRE-CXT/91, sobre canalitzacions per a la xarxa de telefonia i altres serveis per cable en els edificis de nova construcció.

La primera d’aquestes disposicions contenia l’obligatorietat de fer aquestes canalitzacions en els edificis de nova construcció i en els edificis resultants de les obres de gran rehabilitació, com també el deure de les companyies subministradores dels serveis d’utilitzar aquestes canalitzacions. Per la seva part, l’Ordre definia les dimensions i el disseny que obligatòriament havia de tenir la canalització, com a suport físic on s’han de situar els elements de la xarxa.

D’ençà de la publicació d’aquestes normes, les tecnologies disponibles actualment han permès la creació de nous serveis de telecomunicacions i de radiodifusió i de televisió, l’ús i l’accés als quals han esdevingut encara més generalitzats i més imprescindibles en els diferents àmbits de la vida humana, tant laboral com domèstica. També, en un altre àmbit, s’ha de remarcar la liberalització dels serveis de telecomunicació amb l’aparició de nous operadors. Per aquestes raons, es considera necessària l’adaptació del Decret 274/1991, de 14 d’octubre, i la seva normativa de desplegament. Amb la nova regulació es permetrà una millor adaptació a les necessitats actuals, l’establiment de mesures que permetin gaudir d’aquests serveis a tots els edificis existents, així com el fet de poder recollir les exigències contingudes en determinades normes que s’han promulgat sobre el tema.

Entre aquestes disposicions es poden esmentar la Llei 11/1998, de 24 d’abril, general de telecomunicacions, i el Reial decret llei 1/1998, de 27 de febrer, sobre infraestructures comunes en els edificis per a l’accés a serveis de telecomunicació. No obstant l’existència d’aquestes disposicions sobre les telecomunicacions, les prescripcions contingudes en les normes a adoptar pel Govern de la Generalitat de Catalunya tenen el caràcter de norma de l’edificiació i, per tant, es poden incardinar dins de la competència exclusiva de la Generalitat recollida en l’article 9.9 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya.

En conseqüència, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Política Territorial i Obres Públiques i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

En els projectes d’edificació d’immobles i en els edificis resultants de les obres de gran rehabilitació s’han de preveure les canalitzacions i infraestructures necessàries per a la incorporació de les xarxes destinades als serveis de radiodifusió sonora, de televisió, de telefonia bàsica i d’altres serveis per cable que s’estableixen a l’annex d’aquesta norma.

Les canalitzacions i infraestructures han de permetre l’accés de l’usuari a aquests serveis sigui quin sigui el mitjà emprat per al seu transport: cable, sistemes terrestres via ràdio o satèl·lit.

Article 2

En el cas d’edificis existents, on es facin obres de rehabilitació en els seus elements comuns amb càrrec a fons públics, que disposin de xarxes de telefonia, de radiodifusió sonora i de televisió, i en la rehabilitació dels quals no s’hagi previst...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR