DECRET 56/2014, de 22 d'abril, relatiu a l'homologació de mètodes de captura en viu d'espècies cinegètiques depredadores i d'espècies exòtiques invasores depredadores i l'acreditació de les persones que en són usuàries.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyDecret

L’activitat cinegètica és un aprofitament ordenat dels recursos naturals que es troba supeditat a la conservació de les poblacions de la fauna cinegètica. La reducció de l’efecte de la depredació sobre les espècies cinegètiques, entre d’altres mesures de gestió cinegètica, és una eina útil per garantir els aprofitaments sostenibles d’aquestes espècies. Una de les tècniques de reducció de la depredació consisteix en la captura en viu d’exemplars d’espècies depredadores i la seva extracció del medi natural, la qual ha de ser regulada per tal d’evitar desequilibris i alteracions dels ecosistemes naturals i en especial l’afectació de les espècies cinegètiques que no han de ser capturades.

Així mateix, les mesures de gestió, control i eradicació de les poblacions d’espècies exòtiques invasores establertes a la normativa vigent en matèria de biodiversitat per reduir l’impacte negatiu d’aquestes poblacions sobre els ecosistemes, els hàbitats i les espècies, es poden realitzar també mitjançant la captura en viu d’exemplars i la seva eliminació del medi natural.

L’homologació dels mètodes de captura en viu d’espècies cinegètiques depredadores i d’espècies exòtiques invasores depredadores i l’acreditació dels seus usuaris s’insereix en un context normatiu del qual cal destacar especialment el Conveni internacional relatiu a la conservació de la vida silvestre i del medi natural d’Europa aprovat per la Decisió 82/72/CEE, de 3 de desembre de 1981, i ratificat per Espanya l’any 1986, l’Acord entre la Unió Europea, el Canadà i la Federació Russa per a l’establiment dels estàndards humanitaris de captura d’animals salvatges, aprovat mitjançant la Decisió 1998/142/CE del Consell, de 26 de gener, l’Acord entre la Unió Europea i els Estats Units d’Amèrica en matèria de captures no cruels, aprovat per la Decisió 98/487/CE del Consell, de 13 de juliol de 1998, o el Conveni de Nacions Unides sobre la diversitat biològica, ratificat per Espanya l’any 1993.

En el marc dels convenis i acords internacionals subscrits i la normativa comunitària vigent aplicable, constituïda essencialment per la Directiva 92/43/CEE, de 21 de maig, relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i la flora silvestres, la Directiva 2009/147/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de novembre de 2009, relativa a la conservació de les aus silvestres, i el Reglament CEE 3254/1991 del Consell, de 4 de novembre de 1991, relatiu a l’ús de ceps a la Comunitat Europea i a la introducció de pells i altres productes manufacturats de certes espècies capturades en altres països mitjançant ceps o altres mètodes de captura que no compleixin els estàndards internacionals de captura no cruel, la normativa bàsica estatal sobre protecció del medi ambient ha previst determinades prohibicions i limitacions relacionades amb l‘activitat cinegètica.

L’article 62.3 g) de la Llei estatal 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat, estableix que els mètodes de captura de depredadors que siguin autoritzats per les comunitats autònomes hauran d’haver estat homologats d'acord amb els criteris de selectivitat i benestar animal fixats pels acords internacionals i que la utilització d’aquests mètodes només pot ser autoritzada mitjançant una acreditació individual atorgada per la comunitat autònoma. Aquest precepte ha estat objecte d’unes directrius específiques elaborades conjuntament per l’Estat i les comunitats autònomes en el si de la Comissió estatal per al patrimoni natural i la biodiversitat creada en aquesta llei, que varen ser acordades en la Conferència Sectorial de Medi Ambient de 13 de juny de 2011 i publicades al BOE.

Aquestes directrius, elaborades amb la participació d’experts científics internacionals, incorporen una descripció dels principals mètodes de captura d’espècies cinegètiques depredadores que han estat avaluats a Espanya d’acord amb procediments científics rigorosos, que s’han considerat suficients per declarar la seva homologació mitjançant aquest Decret sense necessitat de realitzar més assajos. Alhora, constitueixen un document orientador a efectes de l’homologació de mètodes de captura de les espècies exòtiques invasores quan aquestes esdevinguin un agent de canvi i amenaça per a la diversitat biològica nativa.

El present Decret es dicta a l’empara de l’article 144.1 de l’Estatut d’autonomia, que atribueix a la Generalitat de Catalunya, en matèria de medi ambient, la competència compartida i la competència per establir mesures addicionals de protecció, que inclou, en tot cas, la regulació de la flora i la fauna i de la biodiversitat i, també, de les mesures de protecció de les espècies.

En consonància amb el caràcter dinàmic de les directrius i la seva vinculació amb els coneixements científics, l’homologació dels mètodes que es du a terme en aquest Decret no exclou la possibilitat d’homologar en el futur, sigui d’ofici o a instància de les persones interessades, nous mètodes de captura d’espècies depredadores, siguin cinegètiques o exòtiques invasores, ni de modificar les homologacions declarades en funció dels avenços científics que es vagin produint en el decurs del temps.

La regulació del procediment d’homologació i d’acreditació de les persones usuàries de mètodes homologats que conté aquest Decret es complementa amb la previsió d’establiment del corresponent règim excepcional d’autoritzacions de captura d’espècies depredadores, que regularà el conseller o consellera del departament competent en matèria de medi natural.

D’acord amb el Text refós de la Llei de protecció dels animals, aprovat pel Decret legislatiu 2/2008, de 15 d’abril.

Des del punt de vista de la prestació de serveis i la simplificació de procediments s’ha tingut en compte la Directiva 2006/123/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de desembre de 2006, relativa als serveis en el mercat interior, i el Decret 106/2008, de 6 de maig, de mesures per a l’eliminació de tràmits i la simplificació de procediments per facilitar l’activitat econòmica. El règim de reciprocitat i la simplificació dels procediments establerts han considerat les previsions d’ambdues normes.

Vistos els informes del Consell de Caça de Catalunya, del Consell de Protecció de la Natura i de la Comissió de Govern Local;

D’acord amb el dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya;

Per tot això, a proposta del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, vist el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquest Decret té per objecte declarar els mètodes homologats de captura en viu d’espècies cinegètiques depredadores o d’espècies exòtiques invasores depredadores, establir el procediment per a l’homologació de nous mètodes que compleixin els requeriments de benestar i selectivitat per a la seva captura, regular l’acreditació dels usuaris de mètodes de captura homologats i establir l’excepcionalitat del règim de captura d’aquestes espècies.

Article 2

Definicions

Als efectes d’aplicació d’aquest Decret s’entén per:

  1. Espècie cinegètica depredadora: espècie animal objecte d’aprofitament cinegètic que mata o fereix altres espècies animals amb la intenció de consumir-les.

  2. Espècie exòtica invasora depredadora: espècie animal que s’introdueix o s’estableix en un ecosistema o hàbitat natural o seminatural i que és un agent de canvi i amenaça per a la diversitat biològica nativa, sigui pel seu comportament invasor o pel risc de contaminació genètica i que mata o fereix altres espècies animals amb la intenció de consumir-les.

  3. Espècie objectiu: espècie cinegètica depredadora o exòtica invasora depredadora per a la qual s’ha instal·lat un mètode de captura amb l’objectiu de capturar-la.

  4. Espècie no objectiu: espècie diferent de la que es vol capturar mitjançant un mètode de captura.

  5. Parany de retenció: dispositiu mecànic utilitzat per capturar i retenir viu un exemplar d’una espècie objectiu.

  6. Mètode de captura: parany de retenció dissenyat i instal·lat amb la intenció de retenir viu un exemplar de l’espècie objectiu fins que el personal acreditat pugui establir contacte amb ell. Inclou el parany de retenció i les condicions d’instal·lació, com serien els reclams o atraients, les particularitats específiques del lloc de la instal·lació i tots aquells altres requeriments especificats a les instruccions de la persona fabricant del parany.

  7. Mètode de captura homologat: parany que compleix amb els criteris de selectivitat i benestar animal establerts per la normativa i és considerat apte per ser utilitzat per part de l’autoritat competent.

Capítol 2

Mètodes de captura homologats i homologació de nous mètodes

Article 3

Mètodes de captura homologats

Es declaren homologats a Catalunya els mètodes de captura que s’estableixen a l’annex 1 d’aquest Decret, que caldrà utilitzar d’acord amb les condicions que s’hi estableixen.

Article 4

Homologació d’altres mètodes de captura

El departament competent en matèria de medi natural pot homologar altres mètodes de captura en viu avaluats conforme a les normes tècniques establertes a l’annex 2 d’aquest Decret, d’acord amb el procediment que es regula en els articles següents.

Article 5

Sol·licitud d’autorització per a la realització de proves d’avaluació de mètodes de captura

5.1 El procediment d’homologació es pot iniciar d’ofici o a instància de la persona que fabrica, distribueix o importa el parany de retenció, que ha de presentar la sol·licitud d’autorització per a la realització de les proves d’avaluació prèvies a l’homologació, davant el departament competent en matèria de medi natural, sens perjudici de fer ús de la resta de mitjans que estableix la Llei...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR