ORDRE ARP/203/2005, de 27 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agrícoles i ramaders, i es convoquen els corresponents a l'any 2005.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE SLT/203/2005, de 27 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agrícoles i ramaders, i es convoquen els corresponents a l'any 2005.

El Reglament CEE 1257/1999, del Consell, de 17 de juny (DOCE núm. L160, de 26.6.1999), sobre l'ajut al desenvolupament rural a càrrec del Fons europeu d'orientació i garantia agrícola (FEOGA), estableix el marc dels ajuts comunitaris a favor d'un desenvolupament rural sostenible, i dedica el capítol 7 als ajuts per a la millora de la transformació i la comercialització de productes agrícoles.

En el marc d'aquest Reglament, el Programa de desenvolupament rural (PDR), aprovat per la Comissió europea, preveu, entre les mesures incloses al programa específic de Catalunya, ajuts destinats a fomentar les activitats esmentades.

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació va publicar el Reial decret 117/2001, de 9 de febrer (BOE núm. 36, de 10.2.2001), pel qual s'estableix la normativa bàsica de foment de les inversions per a la millora de les condicions de transformació i comercialització dels productes agraris, silvícoles i de l'alimentació, modificat posteriorment pel Reial decret 326/2003, de 14 de març (BOE núm. 80, de 3.4.2003).

Un cop valorada la necessitat de fomentar les inversions agroindustrials, les quals comporten un augment del valor afegit de les produccions agràries amb el consegüent benefici per al productor de base i la contribució positiva a l'equilibri territorial de Catalunya, el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca va aprovar les bases reguladores dels ajuts per a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agrícoles i ramaders, mitjançant l'Ordre ARP/48/2002, de 21 de febrer (DOGC núm. 3586, d'1.3.2002).

El sector agroalimentari està considerat com un dels sectors estratègics de la indústria catalana pel Govern de la Generalitat de Catalunya, per tal com mostra un elevat potencial de creixement i alts nivells de productivitat.

La innovació, tan tecnològica com no tecnològica, és imprescindible per tal de tenir, en un context de competència global, una millora sostenible en la productivitat i la competitivitat empresarial.

Atès que la innovació d'un territori està en funció dels esforços que es destinen a la creació de nous productes i processos, és de fonamental importància fomentar els projectes que impliquen inversions innovadores.

Atès que les bases establertes a l'Ordre ARP/48/2002, van ser modificades per l'Ordre ARP/98/2003, de 4 de març (DOGC núm. 3841, de 12.3.2003), per tal d'adaptar-la a les ordres reguladores del Proder i del Leader que creen una nova mesura g2 per a les inversions inferiors a 180.000 euros en els seus àmbits territorials, i per introduir altres modificacions, de la mateixa manera que també hi introdueix una modificació puntual l'Ordre ARP/338/2003, de 21 de juliol (DOGC núm. 3936, de 30.7.2003).

Per tot el que s'ha exposat anteriorment, es creu convenient aprovar una Ordre de bases que incorpori les referides noves prioritats i altres modificacions, al mateix temps que es racionalitza la concessió dels recursos disponibles fins al 2006 donat que els ajuts en el marc del PDR s'han concedit a un ritme molt per sobre del que s'havia programat.

D'altra banda, considerant que la indústria agroalimentària està en constant procés de renovació i d'adequació tant a les noves oportunitats de mercat, com als creixents requeriments per part dels consumidors que demanen productes més sans, equilibrats, més fàcils d'utilitzar i més segurs, entre d'altres necessitats. Que, al mateix temps, les empreses agroalimentàries estan sotmeses a exigències cada vegada més grans de la societat, la qual cosa queda reflectida en les normatives mediambientals, sanitàries i de benestar dels animals, que es tradueix en la necessitat d'una constant inversió a la que s'ha de fer front.

Atès que el Reglament CE 1/2004, de la Comissió, de 23 de desembre de 2003, sobre l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat CE als ajuts estatals per a les petites i mitjanes empreses dedicades a la producció, transformació i comercialització de productes agraris, admet ajuts estatals sempre que es compleixin un seguit de requisits reflectits en el Reglament.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca considera necessari destinar fons propis per crear un nou mecanisme de suport a les indústries agroalimentàries per tal de finançar les seves inversions i també que pugui ajudar a les que no es poden acollir als fons del PDR. Aquest ajut, en forma de bonificació d'interessos dels préstecs que subscriguin els beneficiaris amb les entitats creditores, ha de tenir, per tal de ser eficaç, un procediment de tramitació i resolució molt més àgil que les línies d'ajut pròpies del PDR.

En conseqüència, en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts per al foment de la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agrícoles i ramaders, les quals es publiquen als annexos d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar dues línies d'ajuts destinades a millorar les condicions de transformació i comercialització dels productes agraris, d'acord amb les bases reguladores que s'aproven a l'article 1 d'aquesta Ordre.

  1. Es convoca una línia d'ajut en forma de subvenció directa destinada a finançar els projectes d'inversió innovadors que realitzen les empreses agroalimentàries per a la millora de la transformació i comercialització dels productes agrícoles i ramaders, així com les que portin a terme les cooperatives acollides al Pla de concentració i modernització. Les bases reguladores es publiquen a l'annex 1 secció 1a i a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

  2. Es convoca una segona línia d'ajut a l'empara del Reglament CE 1/2004, destinada a finançar les inversions que hagin d'efectuar les persones físiques o jurídiques que siguin petites o mitjanes empreses d'acord amb el Reglament CE 70/2001, per a la millora de la transformació i comercialització dels productes agrícoles i ramaders. L'ajut consistirà en una bonificació d'interessos dels préstecs que formalitzin els beneficiaris amb les entitats financeres i sotmesos al conveni que establirà el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca amb aquestes entitats. Les bases reguladores d'aquesta línia es publiquen a l'annex 1 secció 2a i a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

    El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, l'Institut Català de Crèdit Agrari (ICCA) i les entitats financeres establiran, mitjançant l'oportú conveni, el procediment de gestió interna que regula la tramitació i el finançament d'aquests ajuts, així com les condicions dels préstecs que es formalitzin a l'empara d'aquest conveni.

    2.2 Els titulars dels projectes presentats a l'empara d'aquesta convocatòria d'ajuts hauran d'optar per una de les dues línies dels apartats a) i b) de l'article anterior, sempre que es compleixin els requisits establerts a les bases reguladores corresponents.

    En cas que un beneficiari presenti més d'un projecte que afecti un mateix establiment industrial, identificat pel número de Registre d'indústries agràries i alimentàries de Catalunya (RIAAC) o bé del Registre d'establiments industrials de Catalunya (REIC), aquests projectes s'acumularan en un sol expedient d'acord amb el que estableix la Llei 30/1992.

    2.3 Es constituirà una Comissió de Valoració que serà l'òrgan col·legiat encarregat d'avaluar les sol·licituds presentades, amb la documentació completa i valorades pels serveis territorials, i d'establir els expedients a resoldre en aquesta convocatòria per a cada línia d'ajut, atenent els seus requeriments específics i els criteris de prioritat que estableix l'annex 1.

    La comissió estarà formada per:

    El director general de Producció, Innovació i Indústries Agroalimentàries.

    Els cinc directors dels serveis territorials.

    El subdirector d'Ajuts per al Desenvolupament Rural, que actuarà com a secretari de la Comissió.

    Quan les sol·licituds auxiliables superin les disponibilitats pressupostàries, la Comissió de Valoració determinarà quina serà la puntuació mínima que han d'assolir els projectes per poder ser aprovats per a cada una de les línies d'ajut definides a l'article 2.1. També determinarà, si escau, el percentatge d'ajut.

    2.4 En cas d'exhaurir-se el pressupost disponible per a la línia d'ajut de subvenció directa, restant encara import disponible per a la línia d'ajut en forma de bonificació d'interessos, la Comissió de Valoració podrà proposar que la inversió sol·licitada s'auxiliï mitjançant bonificació d'interessos, la qual cosa caldrà que sigui acceptada pel beneficiari de l'ajut mitjançant la presentació de la declaració d'una entitat bancària, signant del conveni, manifestant la seva disponibilitat a formalitzar el préstec sol·licitat.

    2.5 El termini de presentació de les sol·licituds serà d'un mes comptat des de l'endemà de la data de publicació d'aquesta Ordre al DOGC.

    2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit al sol·licitant serà de sis mesos comptat a partir de la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa en el termini establert, la sol·licitud s'entén desestimada per silenci administratiu.

    2.7 Els ajuts destinats a subvenció directa establerts per aquesta Ordre, que tenen caràcter de cofinançats d'acord amb el que preveu el Pla de desenvolupament rural, aniran a càrrec:

    De l'aplicació pressupostària AG02 D/775170700/7142, del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, un import màxim de 2.552.250,27 euros.

    De l'aplicació pressupostària AG02 D/775170100/7142, del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, un import màxim de 23.754 euros per a l'any 2005.

    2.9 El finançament dels ajuts destinats a bonificació d'interessos establerts per aquesta Ordre, que tenen caràcter...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR