ORDRE ASC/55/2008, de 12 de febrer, per la qual s'estableixen els criteris per determinar les compatibilitats i les incompatibilitats entre les prestacions del Sistema Català d'Autonomia i Atenció a la Dependència (SCAAD) i les prestacions del Sistema Públic de Serveis Socials (SPSS) en l'àmbit territorial de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ASC/55/2008, de 12 de febrer, per la qual s'estableixen els criteris per determinar les compatibilitats i les incompatibilitats entre les prestacions del Sistema Català d'Autonomia i Atenció a la Dependència (SCAAD) i les prestacions del Sistema Públic de Serveis Socials (SPSS) en l'àmbit territorial de Catalunya.

El Sistema Públic de Serveis Socials de Catalunya (SPSS) disposa, des de fa anys, d'un conjunt de programes per atendre les persones en situació de dependència. El Govern de la Generalitat va convertir aquests ajuts, abans subvencions, en prestacions econòmiques de dret de concurrència per l'Acord GOV/31/2007, de 13 de febrer, en el marc del que estableix la Llei 13/2006, de 27 de juliol, de prestacions socials de caràcter econòmic.

En concret, les prestacions econòmiques del SPSS per atendre les situacions de dependència, encara vigents, són les següents:

  1. Programa d'ajuts d'atenció social a les persones amb discapacitat (Decret 24/1998, de 4 de febrer; Decret 261/2003, de 21 d'octubre; Ordre BES/225/2002, i Ordre ASC/131/2007, de 4 de maig)

  2. Programes per a la gent gran (Decret 393/1996, de 12 de desembre; Ordre BES/225/2002; Ordre BEF/468/2003, de 10 de novembre, i Ordre ASC/124/2007, de 23 d'abril).

  3. Programa d'ajuts per a l'accés als habitatges amb serveis comuns per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental (Decret 318/2006, de 25 de juliol; Ordre de 20.4.1998, i Ordre ASC/132/2007, de 3 de maig).

  4. Programa de suport a l'autonomia a la pròpia llar (Ordre BES/6/2002, de 10 de gener, i Ordre ASC/123/2007, de 30 d'abril).

La major part dels ajuts esmentats coincideixen, en el seu objecte, amb les noves prestacions de dret subjectiu creades per la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència. El principi general de la Llei (article 31) és la incompatibilitat entre les prestacions d'anàloga naturalesa i finalitat, sens perjudici del nivell de protecció vigent, per la qual cosa procedeix regular els supòsits d'incompatibilitat entre ambdós sistemes.

En el cas que ens ocupa, les prestacions de la Llei estatal suposen una millora sobre la situació vigent, no tan sols en el finançament, sinó també en la protecció jurídica, perquè tenen caràcter de dret subjectiu. Per aquesta raó, el règim d'incompatibilitats considera prioritària la conversió de les prestacions vigents de concurrència, de caràcter anual i limitades per la disponibilitat pressupostària, a les noves prestacions de dependència, garantint, si s'escau, l'import previ més favorable.

D'altra banda, la Generalitat de Catalunya ha de concretar la incompatibilitat interna de les noves prestacions de dependència derivades de la naturalesa i la finalitat de cadascuna d'elles (per exemple, la prestació de servei residencial exclou la prestació econòmica de cures en l'entorn familiar).

La normativa estatal només ha regulat la incompatibilitat entre el servei residencial i les altres prestacions de servei. La Generalitat de Catalunya ha de concretar els altres supòsits, d'acord amb l'article 11 del Reial decret 727/2007, de 8 de juny, sobre criteris per determinar la intensitat de protecció dels serveis i la quantia de les prestacions econòmiques de la Llei 39/2006, de 14 de desembre.

En tot cas, el règim d'incompatibilitats només afectarà les persones beneficiàries de les noves prestacions de dependència, de manera gradual, d'acord amb el calendari d'entrada en vigor de la Llei 39/2006, però no afectarà les prestacions del SPSS en vigor de la resta de persones depenents, sens perjudici de la limitació pressupostària pròpia de les prestacions de concurrència.

Finalment, l'Ordre adopta els canvis organitzatius previstos per la Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials, que va entrar en vigor l'1 de gener de 2008. En concret, la disposició introdueix la nova denominació de la xarxa d'atenció a la dependència, anomenada .Sistema Català d'Autonomia i Atenció a la Dependència., d'acord amb la disposició addicional 5 de la Llei. Igualment, l'Ordre empra el nom de Sistema Públic de Serveis Socials (títol II de la Llei).

En aquest àmbit material, el Govern de la Generalitat va aprovar el Decret 115/2007, de 22 de maig, pel qual es determinen els òrgans de la Generalitat de Catalunya competents per aplicar la Llei 39/2006, de 14 de desembre. L'article 3.2 del Decret atribueix, entre d'altres, al departament competent en serveis socials la resta de funcions derivades de l'aplicació de la Llei.

Per tot això exposat, vist l'informe del Consell General de Serveis Socials, i en ús de les facultats que m'atorguen l'article 12.d) de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de la Generalitat de Catalunya, i l'article 3.2 del Decret 115/2007, de 22 de maig,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 L'objecte d'aquesta Ordre és establir els criteris per determinar les compatibilitats i les incompatibilitats entre les prestacions del Sistema Català d'Autonomia i Atenció a la Dependència (SCAAD) i les prestacions del Sistema Públic de Serveis Socials (SPSS), en l'àmbit territorial de Catalunya.

1.2 Les prestacions de protecció de les situacions de dependència objecte d'aquesta disposició estan regulades en el capítol II del títol I de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, i són les següents:

  1. Prestació econòmica vinculada al servei.

  2. Prestació econòmica per a cures a l'entorn familiar i suport als vetlladors no professionals.

  3. Prestació econòmica d'assistència personal.

  4. Servei de teleassistència.

  5. Servei d'ajuda a domicili.

  6. Servei de centre de dia.

  7. Servei d'atenció residencial.

    La prestació de centre de nit formarà part del catàleg d'incompatibilitats i compatibilitats en el moment de la seva creació.

    1.3 Les prestacions del Sistema Públic de Serveis Socials objecte d'aquesta Ordre són les següents:

  8. Programa d'ajuts d'atenció social a les persones amb discapacitat (Decret 24/1998, de 4 de febrer; Decret 261/2003, de 21 d'octubre, i Ordre ASC/131/2007, de 4 de maig).

    Ajuts per a assistència personal...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR