RESOLUCIÓ de 21 de maig de 1999, per la qual, havent-ne comprovat prèviament l'adequació a la legalitat, s'inscriuen al Registre de col·legis professionals de la Generalitat de Catalunya els Estatuts del Col·legi de Biòlegs de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

de 21 de maig de 1999, per la qual, havent-ne comprovat prèviament l’adequació a la legalitat, s’inscriuen al Registre de col·legis professionals de la Generalitat de Catalunya els Estatuts del Col·legi de Biòlegs de Catalunya.

Vistos els Estatuts del Col·legi de Biòlegs de Catalunya aprovats en Assemblea General Extraordinària de 19 de febrer de 1999;

Vistos la Llei 13/1982, de 17 de desembre, i el Reglament de col·legis professionals de Catalunya, aprovat pel Decret 329/1983, de 7 de juliol; el Decret 213/1983, de 31 de maig, pel qual es deleguen en el conseller de Justícia funcions atribuïdes al Departament de la Presidència; la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya; el Decret 184/1994, de 26 de juliol, i el Decret 345/1997, de 23 de desembre (DOGC núm. 2547, de 30 de desembre), pel qual es constitueix el Col·legi de Biòlegs de Catalunya per aplicació de l’apartat 2 de la disposició transitòria de la Llei 13/1982, de 17 de desembre.

Atès que el text dels Estatuts regula les determinacions prescrites a l’article 11.3 de la Llei de col·legis professionals, i s’adequa a la legalitat vigent;

Atès que del contingut dels Estatuts esmentats es desprèn l’estructura interna i el funcionament democràtics del Col·legi;

Atès que el present expedient ha estat promogut per persona legitimada, que s’han aportat els documents essencials i que s’han complert tots els tràmits establerts;

A proposta de la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques,

Resolc:

—1 Declarar l’adequació a la legalitat dels Estatuts del Col·legi de Biòlegs de Catalunya i disposar-ne la inscripció al Registre de col·legis professionals de la Generalitat de Catalunya.

—2 Disposar que es publiquin els Estatuts esmentats al DOGC, annexos a aquesta Resolució.

Barcelona, 21 de maig de 1999

Núria de Gispert i Català

Consellera de Justícia

Annex

Estatuts

del Col·legi de Biòlegs de Catalunya

Capítol 1

De la naturalesa, fins i funcions del Col·legi

Article 1

Naturalesa jurídica

1.1 El Col·legi de Biòlegs de Catalunya és una corporació de dret públic que es constitueix sota l’empara de l’article 36 de la Constitució espanyola, l’article 9.23 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, de la Llei 1371982, de 17 de desembre, de col·legis professionals de Catalunya i el Decret 329/1983, de 7 de juliol, del Reglament de col·legis professionals de la Generalitat de Catalunya, amb estructura interna democràtica, independent de l’Administració, de la qual no en forma part, sens perjudici de les relacions de dret públic que amb aquesta legalment li corresponen.

1.2 El Col·legi de Biòlegs de Catalunya té personalitat jurídica pròpia i plena capacitat pel compliment dels seus fins. En conseqüència, i d’acord amb la legalitat vigent, el Col·legi de Biòlegs de Catalunya pot adquirir, vendre, alienar, posseir, reivindicar, permutar, gravar tota classe de béns i drets, celebrar contractes, obligar-se i exercitar accions i interposar recursos en totes les vies i jurisdiccions pel compliment dels seus fins.

1.3 Les seves competències i activitat no limitaran l’activitat sindical.

Article 2

Relacions amb l’Administració

2.1 El Col·legi de Biòlegs de Catalunya es relacionarà amb l’Administració catalana en tot el que fa referència als aspectes institucionals i corporatius a través del Departament de Presidència del Govern de la Generalitat i en tot el que fa referència als continguts de la professió amb els departaments amb què tinguin relació.

Article 3

Àmbit territorial

3.1 El seu àmbit territorial és Catalunya.

3.2 El Col·legi de Biòlegs de Catalunya tindrà la seu central al carrer Bailèn, 20, 5è 1a, 08010 Barcelona.

Article 4

Fins

4.1 Són fins essencials i fonamentals del Col·legi:

4.1.1 Ordenar, dins el marc de les lleis, i vigilar l’exercici de la professió de biòleg.

4.1.2 Representar els interessos generals de la professió, especialment en les relacions amb l’Administració.

4.1.3 Defensar els interessos professionals dels col·legiats.

4.1.4 Vetllar perquè l’activitat professional s’adeqüi als interessos dels ciutadans.

4.1.5 Informar de totes les normes que prepari el Govern de la Generalitat sobre les condicions generals de l’exercici professional i sobre les funcions, els àmbits, els honoraris, quan es fixin per tarifa o aranzel, i el règim d’incompatibilitats de la professió de biòleg.

4.2 El compliment d’aquests fins es desenvoluparà en l’àmbit estrictament professional, i resten excloses aquelles activitats que la Constitució espanyola i l’Estatut d’autonomia de Catalunya atribueixen específicament als partits polítics, als sindicats i a altres associacions.

Article 5

Funcions

5.1 Pel compliment dels seus fins, el Col·legi de Biòlegs de Catalunya exercirà les següents funcions:

5.1.1 Facilitar als seus col·legiats l’exercici de la professió.

5.1.2 Ostentar la representació i defensa de la professió de biòleg i dels col·legiats davant les administracions públiques, institucions, tribunals o entitats i particulars amb la legitimació per ser part en tots aquells litigis que afectin els interessos professionals, en defensa dels seus drets i honoraris produïts pels seus treballs, així com exercitar el dret de petició conforme a la llei.

5.1.3 Participar en els consells o organismes consultius de les diferents administracions públiques en matèria de la seva competència professional, quan les seves normes reguladores ho permetin, així com estar representat en els òrgans de participació social existents.

5.1.4 Participar, quan sigui requerit per l’òrgan administratiu competent, en l’elaboració dels plans d’estudi i informar les normes d’organització dels centres docents corresponents a la professió, mantenint contacte amb aquests, així com preparant la informació necessària per facilitar l’accés a la vida professional dels nous professionals.

5.1.5 Estar representant en els consells socials d’universitats quan sigui designat per això per l’òrgan competent.

5.1.6 Facilitar als tribunals de justícia la relació dels col·legiats que poguessin ser requerits per intervenir com a perits en assumptes judicials.

5.1.7 Portar a terme les funcions que li siguin encomanades per les administracions públiques, així com la col·laboració amb aquestes mitjançant la realització d’estudis, emissió d’informes, elaboració d’estadístiques i altres activitats relacionades amb els seus fins, que li siguin sol·licitades o acordi formular per pròpia iniciativa.

5.1.8 Ordenar, en l’àmbit de la seva competència, i d’acord amb el que es preveu a les lleis, l’activitat professional dels col·legiats, vetllant per l’ètica i dignitat professionals pel respecte als drets dels particulars, exercint, si s’escau, la facultat disciplinària en els ordres professionals i col·legial.

5.1.9 El Col·legi podrà establir barems d’honoraris amb caràcter orientatiu.

5.1.10 Realitzar els reconeixements de signatura i el visat de projectes, informes, dictàmens, valoracions, peritatges i altres treballs realitzats per biòlegs en l’exercici de la seva professió, així com editar i distribuir impresos dels certificats oficials que per aquesta funció aprovin els òrgans de govern col·legials.

5.1.11 Intervenir, per la via de la conciliació o arbitratge, en les qüestions que, per motius professionals, se suscitin entre els col·legiats i, en general, procurar l’harmonia, la col·laboració i la solidaritat entre ells, impedint la competència deslleial en l’exercici de la professió de biòleg.

5.1.12 Resoldre, per laude, a instància de les parts interessades, les discrepàncies que puguin sorgir sobre el compliment de les obligacions provinents dels treballs realitzats pels col·legiats en l’exercici de la professió de biòleg.

5.1.13 Impedir i, si s’escau, denunciar davant l’Administració pública competent, i fins i tot perseguir davant els tribunals de justícia tots els casos d’intrusisme professional que afectin els biòlegs i l’exercici de la seva professió.

5.1.14 Mantenir un actiu i eficaç servei d’informació sobre els llocs de treball a desenvolupar per biòlegs, amb el fi d’aconseguir una major eficàcia en el seu exercici professional.

5.1.15 Informar sobre els projectes de llei i disposicions d’altre rang que es refereixin a les condicions generals de l’exercici professional, inclosos la titulació requerida, les incompatibilitats i els honoraris.

5.1.16 Informar sobre els procediments judicials o administratius en els quals es discuteixin honoraris professionals.

5.1.17 Garantir una organització col·legial eficaç, promovent el funcionament de seccions especialitzades, fomentant les activitats i serveis comuns d’interès col·legial i professional en l’ordre formatiu, cultural, administratiu, assistencial i de previsió. Per a aquesta finalitat, es podrà establir la col·laboració amb altres col·legis professionals i entitats legalment constituïdes.

5.1.18 Administrar l’economia col·legial, repartint equitativament les carregues mitjançant la fixació de les necessàries quotes d’aportació, recaptant-les, custodiant-les i distribuint-les, segons el pressupost i necessitats i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR