RESOLUCIÓ JUS/782/2010, de 10 de març, per la qual, havent-ne comprovat prèviament l'adequació a la legalitat, s'inscriuen al Registre de Col·legis Professionals de la Generalitat de Catalunya els Estatuts del Col·legi d'Advocats de Sabadell.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

JUS/782/2010, de 10 de març, per la qual, havent-ne comprovat prèviament l'adequació a la legalitat, s'inscriuen al Registre de Col·legis Professionals de la Generalitat de Catalunya els Estatuts del Col·legi d'Advocats de Sabadell.

Vist l'expedient d'adaptació dels Estatuts del Col·legi d'Advocats de Sabadell, del qual resulta que en dates 21 d'abril de 2009 i 10 de desembre de 2009 es va presentar el text dels Estatuts adaptats als preceptes de la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l'exercici de professions titulades i dels col·legis professionals, aprovat en les juntes generals extraordinàries del Col·legi de 19 de març de 2009 i de 26 de novembre de 2009;

Atesos l'Estatut d'autonomia de Catalunya, aprovat per la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia; la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l'exercici de professions titulades i dels col·legis professionals; la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya; i els Estatuts col·legials vigents declarats adequats a la legalitat per la Resolució JUS/814/2004, de 19 de març (DOGC núm. 4104, d'1.4.2004) i la Resolució JUS/1215/2005, de 19 d'abril (DOGC núm. 4372, de 27.4.2005);

Vist que els Estatuts s'adeqüen a la legalitat;

Vist que l'expedient ha estat promogut per una persona legitimada, que s'han aportat els documents essencials i que s'han complert tots els tràmits establerts;

D'acord amb el que disposen els articles 79 i 80 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya;

A proposta de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques,

Resolc:

-1 Declarar l'adequació a la legalitat de l'adaptació dels Estatuts del Col·legi d'Advocats de Sabadell a la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l'exercici de professions titulades i dels col·legis professionals, i disposar la seva inscripció al Registre de Col·legis Professionals de la Generalitat de Catalunya.

-2 Disposar que el text dels Estatuts adaptats a la Llei 7/2006, de 31 de maig, es publiqui al DOGC com a annex d'aquesta Resolució.

Barcelona, 10 de març de 2010

Montserrat Tura i Camafreita

Consellera de Justícia

Annex

Estatuts del Col·legi d'Advocats de Sabadell

Títol I

El Col·legi

Article 1

L'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Sabadell, fundat el 30 d'octubre del 1905, constitueix una corporació de dret públic, de caràcter professional, emparada per la llei, reconeguda per l'Administració central de l'Estat i per la Generalitat de Catalunya, amb personalitat jurídica pròpia i amb plena capacitat per assolir les seves finalitats.

Article 2
  1. Té el seu domicili al carrer de Lacy, núm. 15, de la ciutat de Sabadell. Compta, igualment, amb delegacions als edificis judicials de Sabadell i de Cerdanyola del Vallès i pot establir-ne altres dins el seu àmbit territorial per millorar el compliment de les seves finalitats i augmentar l'eficàcia de les funcions col·legials.

  2. El català és la llengua pròpia i oficial del Col·legi, com també ho és el castellà. El català ha de ser la llengua d'ús preferent en les comunicacions i les relacions internes i externes del Col·legi amb els col·legiats, els ciutadans i les administracions. El Col·legi, alhora, ha de fomentar la normalització del català com a llengua d'utilització preferent també entre tots els operadors jurídics i en les relacions d'aquests amb l'Administració.

Article 3

L'àmbit territorial del Col·legi és el dels actuals partits judicials de Sabadell i de Cerdanyola del Vallès.

Article 4

El Col·legi es regeix per aquests Estatuts, per la legislació vigent en matèria de col·legis professionals i per la resta de normativa que li sigui aplicable.

Article 5

Són finalitats essencials del Col·legi, en el seu àmbit d'actuació:

  1. La representació exclusiva de la professió.

  2. L'ordenació i la vigilància del seu exercici.

  3. La defensa dels drets i dels interessos professionals dels seus col·legiats.

  4. La formació professional inicial dels futurs col·legiats, fins i tot creant, mantenint o participant en escoles de pràctica jurídica o en convenis amb altres institucions, així com la formació continuada dels seus col·legiats.

  5. El control deontològic i l'aplicació del règim disciplinari en garantia de la societat.

  6. El compliment de les funcions socials pròpies de la professió o de les que la llei li reservi, així com de la resta de funcions públiques que exerceixi per delegació de les administracions.

  7. La col·laboració en la promoció i la millora de l'Administració de justícia.

  8. Aquelles altres previstes per la normativa aplicable.

Article 6
  1. Són funcions públiques del Col·legi:

    1. Garantir que l'exercici professional de l'advocacia dins el seu àmbit de competència s'adeqüi a la normativa, la deontologia i les bones pràctiques, i que es respectin els drets i els interessos de les persones destinatàries de l'actuació professional.

    2. Defensar els interessos, els drets, la independència i la llibertat dels col·legiats per tal d'emparar l'exercici efectiu de la professió, així com vetllar pel compliment dels deures i les obligacions dels col·legiats i perquè no es produeixin actes d'intrusisme, de competència deslleial o altres actuacions irregulars en relació amb la professió, adoptant, si escau, les mesures i les accions establertes per l'ordenament jurídic.

    3. Ordenar l'activitat professional dels col·legiats, vetllant per l'ètica i la dignitat professionals, i exercir la potestat disciplinària sobre els col·legiats en els termes establerts per la llei i per les normes pròpies de l'advocacia.

    4. Participar en el procediment d'obtenció de l'acreditació d'aptitud establert legalment per a l'exercici de l'advocacia.

    5. Promoure i facilitar la formació inicial dels futurs col·legiats, fins i tot creant, mantenint o participant en escoles de pràctica jurídica, així com la formació continuada dels col·legiats, que permeti garantir la seva competència professional.

    6. Organitzar, gestionar i prestar els serveis d'assistència jurídica gratuïta, d'orientació jurídica, d'orientació a la mediació i d'altres de naturalesa anàloga que es puguin crear en l'àmbit i amb l'extensió que en cada moment es convingui amb l'administració competent.

    7. Col·laborar amb l'Administració pública mitjançant la participació en òrgans administratius quan així estigui previst legalment, i emetre els informes que els siguin requerits per òrgans o autoritats administratives i judicials en l'àmbit de les seves competències.

    8. Informar sobre els projectes de disposicions generals, especialment aquells que afectin l'exercici de la professió o la institució col·legial.

    9. Informar en els processos judicials i administratius en els quals es discuteixin qüestions relatives a honoraris professionals o aspectes propis de l'exercici de l'advocacia.

    10. Aprovar els seus pressupostos i regular i fixar les quotes, les taxes o les aportacions dels col·legiats, distribuint de manera equitativa aquestes càrregues necessàries per al sosteniment del Col·legi i l'assoliment de les seves finalitats.

    11. Promoure la utilització de les noves tecnologies en els àmbits professional i col·legial.

    12. La resta de funcions de naturalesa pública que tingui legalment atribuïdes i les que exerceixi per via de delegació de l'Administració.

  2. Són funcions privades del Col·legi:

    1. Fomentar i prestar activitats i serveis comuns d'interès per als col·legiats.

    2. Gestionar el cobrament dels honoraris professionals i altres drets econòmics a petició dels interessats, d'acord amb el que estableixin aquests Estatuts i els reglaments respectius.

    3. Intervenir, per via de mediació o d'arbitratge, en els conflictes professionals que es puguin suscitar entre col·legiats, o entre aquests i terceres persones, sempre que ho sol·licitin les parts implicades.

    4. Col·laborar amb les associacions i altres entitats representatives dels interessos ciutadans.

    5. Facilitar informació i emetre informes en matèria d'honoraris professionals, respectant sempre el règim de lliure competència.

    6. Elaborar i modificar els Estatuts col·legials i la normativa interna, i adoptar els acords que calgui per al desenvolupament de les seves competències.

    7. Ajudar els col·legiats que es trobin en una situació d'extrema necessitat.

    8. Qualsevol altra funció de naturalesa privada que redundi en benefici de la professió, dels col·legiats o de la resta de finalitats de l'advocacia.

    Títol II

    Els advocats

    Capítol I

    Definicions generals

Article 7

Són advocats de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Sabadell aquells llicenciats o graduats en dret que, complint amb els requisits legals vigents i incorporats en qualitat d'exercents, es dediquen a la defensa de les parts en tota classe de processos, assessorament i consell jurídic, independentment que el seu exercici sigui pel seu compte o per compte d'altri. Només poden utilitzar la denominació d'advocat de forma exclusiva i excloent aquells que ho siguin d'acord amb la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR