DECRET 307/2004, de 8 de juny, pel qual es concedeix la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Joan Oró i Florensa.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

DECRET 307/2004, de 8 de juny, pel qual es concedeix la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Joan Oró i Florensa.

El senyor Joan Oró i Florensa, investigador de la NASA i professor emèrit de la Universitat de Houston, és un prestigiós científic de fama internacional. Nascut a Lleida el 1923, es llicencià en ciències químiques a Barcelona (1947) i, mogut pel desig de fer investigació científica en el camp de la bioquímica i en els orígens de la vida, es traslladà als Estats Units on es doctorà en bioquímica a la Universitat de Houston (1956), universitat en la qual va obtenir una càtedra l'any 1963.

Ha fet importants estudis sobre els compostos orgànics existents en sediments terrestres, meteorits i mostres de la Lluna.

Ha col·laborat i dirigit programes d'investigació de la NASA, amb la qual ha col·laborat des de l'any 1964 fins al 1994.

Ha estat president de la Societat Internacional per a l'Estudi de l'Origen de la Vida (ISSOL), des del 1989 a 1993, i fundador i primer director del Departament de Ciències Bioquímiques i Biofísiques de la Universitat de Houston. Autor i coautor d'uns trenta llibres sobre bioquímica i investigació espacial i de més de 250 articles científics publicats en revistes especialitzades.

Destacat promotor cultural, és responsable de la creació de nombroses institucions i associacions a Catalunya, entre elles l'Institut de Biologia Fonamental a la Universitat Autònoma de Barcelona (1971), l'Institut de Biofísica i Neurologia "Flor de Maig" (1975), el Centre d'Estudis Avançats de Blanes (1974), la Fundació Agrícola Catalana (1980), l'Associació d'Amics de Gaspar de Portolà (1980), la Comissió Interdepartamental per a la Recerca i Innovació Tecnològica (CIRIT), el Programa d'Estudis Catalans Gaspar de Portolà a la Universitat de Califòrnia, Berkeley (1987), i la Fundació Catalana per a la Recerca (1987). Ha estat cofundador de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (1940) i de l'Institut of Hispanic Cultura (Houston, 1965).

Entre altres...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR