ORDRE ARP/220/2005, de 10 de maig, per la qual es regula la concessió d'ajuts per a la renovació del parc de tractors.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ARP/220/2005, de 10 de maig, per la qual es regula la concessió d'ajuts per a la renovació del parc de tractors.

El parc de tractors es troba notablement envellit, la qual cosa es tradueix en l'existència de nombrosos tractors sense l'estructura de protecció adequada en cas de bolcada, amb sistemes de frenat i senyalització en mal estat i amb motors d'aprofitament energètic deficient i elevades emissions de gasos contaminants, a més d'altres carències com la seva eficiència agronòmica o l'ergonomia del lloc del conductor.

Tot això determina la necessitat de substituir aquests tractors, obsolets i amb greus problemes, per tractors nous que, en estar equipats amb modernes tecnologies, milloren les condicions de treball i la seguretat amb la qual es desenvolupen, i a més tenen una eficàcia energètica més gran i produeixen un menor impacte ambiental.

El Reial decret 178/2005, de 18 de febrer, regula la concessió dels ajuts per a la renovació del parc nacional de tractors (BOE núm. 61, de 12.3.2005).

Atès que l'esmentada disposició atribueix a les comunitats autònomes la gestió i el pagament d'aquests ajuts, el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca considera necessari, per a una millor comprensió i informació als interessats, regular-ne l'aplicació dins el seu àmbit territorial de Catalunya.

En conseqüència, atès el que disposa el capítol 9 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i en ús de les facultats que em confereix la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Desenvolupar per a Catalunya els ajuts que estableix el Reial decret 178/2005, de 18 de febrer, pel qual es regula la concessió dels ajuts per a la renovació del parc nacional de tractors, amb la finalitat de desballestar els tractors antics i l'adquisició de noves unitats.

Article 2

Beneficiaris

2.1 Podran sol·licitar aquests ajuts els titulars d'explotacions agràries, les cooperatives agràries o les cooperatives d'explotació comunitària de la terra que:

a) Acreditin la seva viabilitat econòmica, d'acord amb el que estableix l'article 5.b) del Reial decret 178/2005, de 18 de febrer.

b) No facin servir el tractor per incrementar produccions sense sortides normals al mercat, d'acord amb les limitacions sectorials que estableix l'annex 1 del Reial decret 613/2001, de 8 de juny.

c) Compleixin les normes mínimes en matèria de medi ambient, higiene i benestar animal.

d) En cas de persones físiques, acreditin una capacitat professional adequada.

e) En cas de persones jurídiques, també hauran d'acreditar que la seva activitat principal és agrària.

f) Siguin titulars del/s tractor/s a desballestar, d'acord amb l'article 5.b) d'aquesta Ordre, o en cas de les cooperatives, en siguin els socis.

g) Es comprometin a no alienar el nou tractor durant un termini de cinc anys. En cas d'incompliment el beneficiari haurà de retornar al tresor públic l'import de l'ajut obtingut i els interessos de demora corresponents, excepte en casos de força major, que determina l'article 25 del Reial decret 613/2001, de 8 de juny.

2.2 En cas de cooperatives que estiguin inscrites al Registre de societats cooperatives i que es comprometin a la utilització en comú del tractor. A aquests efectes, la cooperativa portarà un registre dels socis que utilitzen el tractor i el número d'hores de treball del tractor per soci i any.

2.3 La capacitat professional qualificada s'acredita quan s'és:

Titular d'explotació catalogada com a explotació agrària professional (EAP) i aquesta catalogació continua vigent.

Titular d'explotació beneficiari d'un pla de millora en els cinc anys anteriors a la sol·licitud de l'ajut, sempre que el pla de millora no hagi estat sol·licitat conjuntament amb un ajut de primera instal·lació de jove agricultor.

Si el sol·licitant no es troba en cap dels dos primers supòsits, la capacitat professional s'acreditarà de la manera següent:

a) Haver superat les proves de capatàs agrícola.

b) Haver cursat estudis agraris, com a mínim, de nivell de formació professional agrària de primer grau, cicle formatiu de grau mitjà (agrari) o titulacions equivalents.

c) Haver realitzat un curs d'incorporació de joves agricultors homologat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, d'acord amb la normativa prevista i d'una durada mínima de 150 hores.

d) Haver exercit l'activitat agrària un mínim de cinc anys, la qual cosa s'acreditarà mitjançant la constatació de la data d'alta en el règim corresponent de la Seguretat Social.

Durant els anys que no s'ha exercit l'activitat agrària, s'ha d'acreditar l'assistència a cursos de perfeccionament tecnològic i empresarial...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR