ORDRE ECF/410/2009, de 29 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de les subvencions en règim de concurrència competitiva en l'àmbit de la formació, difusió, informació i assessorament en el marc del Pla d'acció de l'estratègia d'estalvi i eficiència energètica i del Pla d'energies renovables i s'obre la convocatòria per l'any 2009.

SecciónDisposicions Generals
EmisorInstitut Català D'Energia
Rango de LeyOrdre

BODY LINK="#0000ff" VLINK="#800080">

ORDRE

ECF/410/2009, de 29 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de les subvencions en règim de concurrència competitiva en l'àmbit de la formació, difusió, informació i assessorament en el marc del Pla d'acció de l'estratègia d'estalvi i eficiència energètica i del Pla d'energies renovables i s'obre la convocatòria per l'any 2009.

Antecedents

El consum d'energia té repercussions molt negatives en diversos aspectes com ara la reducció progressiva de les reserves de recursos no renovables, l'impacte ambiental de la majoria de les fonts energètiques o la destinació de recursos econòmics a l'explotació de matèries primeres i a altres àmbits econòmics de baix valor afegit.

El consum ineficient d'energia contribueix a l'augment del dèficit de la balança comercial del país, la reducció de la competitivitat de les empreses, l'augment de la inflació, etc.

S'ha de promoure un sistema energètic amb una aportació de recursos renovables més important i també s'ha de promoure un ús més racional i eficient dels recursos energètics.

En el futur immediat, l'energia serà un producte cada cop més costós. Només millorant de manera significativa l'eficiència energètica i adoptant nous hàbits de consum més racionals podrà enfrontar-se millor aquest futur. En aquest sentit, el suport a les inversions en eficiència energètica ha de ser una prioritat de l'Administració pública.

L'Institut Català d'Energia (ICAEN) del Departament d'Economia i Finances té assignada l'execució de les activitats que emanen de la política energètica de la Generalitat de Catalunya i del Pla de l'Energia de Catalunya 2006-2015 (PEC).

L'Estratègia d'Estalvi i Eficiència Energètica del PEC es coordina amb l'Estratègia d'Estalvi i Eficiència Energètica a Espanya 2004-2012 (E4). Per això, el 17 d'abril de 2008 es va formalitzar un conveni de col·laboració entre l'Instituto para la Diversificación y Ahorro de Energía (IDAE) del Govern espanyol i l'Institut Català d'Energia (ICAEN), per a la definició i la posada en pràctica a Catalunya de les actuacions previstes al Pla d'acció 2008-2012 de l'E4. En el Conveni s'identifiquen diverses actuacions que, juntament amb altres específiques de l'Estratègia del PEC, requereixen el suport públic per a la seva implementació o extensió.

Per afrontar les necessitats energètiques futures, en estalvi, eficiència energètica i en energies renovables, és fonamental la formació de les persones, tant reglada com no reglada. Entre les diverses línies i activitats de formació i difusió s'ha identificat les prioritàries o més urgents de la formació no reglada que, amb ajuts de les administracions públiques, podran estendre el seu abast i millorar la seva qualitat.

L'accés a la formació per obtenir un coneixement específic que permeti resoldre un problema determinat o una orientació de la direcció en què s'ha de resoldre es pot complementar amb un assessorament tècnic específic. L'assistència tècnica, jurídica o fiscal, són serveis habituals prestats per les associacions, professionals o empresarials, als seus associats. En altres àmbits, com l'assistencial, és habitual obtenir un primer diagnòstic abans de la intervenció de l'especialista, si escau. Molts diagnòstics i recomanacions preliminars poden resoldre els principals problemes d'eficiència energètica d'un consumidor sense necessitat d'una auditoria energètica completa. L'assistència tècnica de proximitat, amb el suport de l'Administració pública, permet millorar també la "capil·laritat" de les polítiques públiques facilitant la transmissió d'informació i coneixement entre l'Administració pública i la societat.

Vista la Llei 15/2008, de 23 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2009 de l'ICAEN, i d'acord amb el que estableixen els articles 87 i següents del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú; la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i l'Ordre d'1 d'octubre de 1997, sobre tramitació, justificació i control d'ajuts de subvencions;

Vist l'Acord de Govern de la Generalitat de Catalunya de data 14 de juliol de 2009, que aprova l'expedient de despesa plurianual que dóna cobertura a aquesta convocatòria;

Informada la Comissió de Cooperació Local de Catalunya en data 3 de juliol de 2009;

Vist l'informe favorable emès per l'Assessoria Jurídica del Departament d'Economia i Finances, a proposta de l'Institut Català d'Energia, i en ús de les atribucions que em són conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases reguladores per subvencionar en règim de concurrència competitiva la realització d'actuacions en matèria de formació, difusió, informació i assessorament en l'àmbit de l'energia i obrir la convocatòria per a l'any 2009.

Article 2

Convocatòries

2.1 En funció de les disponibilitats pressupostàries i per ordre del conseller d'Economia i Finances, es publica al DOGC la convocatòria per a la presentació de sol·licituds per a l'obtenció dels ajuts previstos en aquesta Ordre, la qual contindrà les determinacions establertes per la normativa d'aplicació.

2.2 En el supòsit que, un cop resolta la convocatòria, s'hagi esgotat l'import màxim destinat per aquest exercici a les accions regulades en aquesta Ordre, i a mesura que es produeixin renúncies o revocacions de les subvencions, es podran assignar nous atorgaments als projectes que no van arribar a obtenir subvenció i que, atesa la puntuació de la sol·licitud de subvenció, mantenien una posició immediatament posterior a la dels projectes subvencionats, sempre que aquests projectes es puguin realitzar en els terminis establerts per aquesta Ordre.

Article 3

Objecte dels ajuts i termini dels projectes

3.1 Són objecte de l'atorgament d'aquests ajuts els projectes i les actuacions, realitzades dins el territori català, que es puguin integrar en alguna de les actuacions següents:

  1. Organització de cursos de formació energètica per als tècnics municipals que possibilitin la millora de l'eficiència energètica de les instal·lacions municipals.

  2. Organització de cursos de formació sobre la nova normativa energètica edificatòria.

  3. Organització de cursos de formació sobre certificació energètica d'edificis.

  4. Organització de cursos de formació de formadors en certificació energètica d'edificis.

  5. Organització i realització de cursos de formació de gestors de mobilitat.

  6. Organització i realització de cursos de conducció eficient per a conductors de turismes.

  7. Organització i realització de cursos de conducció eficient per a conductors de camions i autobusos.

  8. Organització de cursos de formació per a professionals instal·ladors en matèria d'energia solar tèrmica i solar fotovoltaica.

  9. Organització de cursos de formació no reglada en matèria d'estalvi i eficiència energètica o energies renovables.

  10. Organització de congressos, simposis, jornades, seminaris i exposicions itinerants o temporals i tallers educatius en matèria d'estalvi energètic, energies renovables i mobilitat energèticament eficient.

  11. Elaboració de materials i productes audiovisuals, plataformes o eines interactives, edició de publicacions i materials, realització de projectes educatius, així com també expressions i actuacions culturals i artístiques.

  12. Servei d'assessorament energètic a col·lectius.

Aquests projectes i actuacions inclouen des de l'organització de cursos de formació en matèries d'estalvi i eficiència energètica adreçades a professionals fins a la realització d'activitats d'informació i sensibilització adreçades a la ciutadania que tinguin per objectiu donar a conèixer el món de l'energia o les pràctiques i criteris d'actuació en els àmbits de l'estalvi i eficiència energètica, de la mobilitat energèticament eficient i de l'aprofitament de les energies renovables.

També s'inclou en aquesta convocatòria els projectes de formació i posada en marxa de serveis d'assistència tècnica, mitjançant atenció de consultes o similar, per a col·lectius d'empreses o entitats públiques.

3.2 Termini d'execució.

Les actuacions relacionades als apartats a), b), c), d), e) i l) del punt anterior hauran de ser realitzades en el període comprès entre l'1 de gener del 2009 i el 10 de setembre de 2010.

Les actuacions incloses als apartats f) i g) del punt anterior hauran de ser realitzades en el període que va des de l'1 de setembre de 2009 fins al 10 de setembre de 2010.

Les actuacions incloses als apartats h), i), j) i k) del punt anterior hauran de ser realitzades en el període comprès entre l'1 de gener de 2009 i el 30 de novembre de 2009.

3.3 Règim de subjecció a la normativa comunitària d'ajuts d'Estat.

Per als beneficiaris que realitzin activitat econòmica, les subvencions d'aquesta Ordre estan subjectes a les condicions establertes per la Comissió Europea en el Reglament (CE) núm. 1998/2006 de la Comissió, de 15 de desembre de 2006, relatiu a l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts de minimis (DOUE/L 379, de 28.12.2006, pàg. 5).

D'acord amb aquest Reglament els ajuts de minimis concedits a una mateixa empresa durant tres exercicis fiscals no poden superar els 200.000 euros. Aquestes quantitats s'entenen calculades en termes...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR