ORDRE AAR/537/2009, de 10 de desembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per compensar les explotacions ramaderes d'oví i cabrum en règim extensiu per la mort de caps de bestiar com a conseqüència de factors agroclimàtics adversos que han provocat un increment de les afeccions sanitàries al bestiar, i es convoquen els corresponents a l'any 2010.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/537/2009, de 10 de desembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per compensar les explotacions ramaderes d'oví i cabrum en règim extensiu per la mort de caps de bestiar com a conseqüència de factors agroclimàtics adversos que han provocat un increment de les afeccions sanitàries al bestiar, i es convoquen els corresponents a l'any 2010.

La insuficiència de pluges que va patir la major part de Catalunya durant tot el 2006 i el primer quadrimestre de 2007 va provocar una important disminució dels cabals efluents als rius, els nivells d'aqüífers i els cursos regulats d'aigua, amb la consegüent reducció de les reserves hídriques de gran part del país.

Davant d'això, i per tal d'evitar desequilibris entre la demanda d'aigua i l'abastament de poblacions assegurant al màxim els usos de l'aigua per a l'abastament i altres usos declarats prioritaris per la llei, es va considerar imprescindible adoptar mesures correctores que intensifiquessin l'estalvi i un major aprofitament de l'aigua emmagatzemada, fins que els recursos superficials i subterranis, i especialment les reserves embassades, recuperessin els nivells necessaris. Per aquest motiu es va publicar el Decret 84/2007, de 3 d'abril, d'adopció de mesures excepcionals i d'emergència en relació amb la utilització dels recursos hídrics.

En el Decret esmentat es van definir dos escenaris d'intensificació de les mesures excepcionals a aplicar sobre les demandes, on es produeix una afecció dels usos i restriccions mediambientals que no són l'abastament d'aigua apte per al consum humà, i un tercer escenari de mesures d'emergència, en el qual les restriccions afectaven les dotacions d'abastament.

Aquesta decisió era el punt culminant d'aplicació de mesures preventives per fer front al període de sequera que arrossegava el país en el trienni hidrològic comprès entre octubre de 2004 i març de 2007, i que s'havia agreujat durant l'hivern de 2006, especialment en la conca hidrogràfica del Ter.

Si bé les pluges del mes de maig de 2007 van alleugerir la situació, cosa que va permetre publicar el Decret 108/2008, de 15 de maig, de modificació del Decret 84/2007, de 3 d'abril, d'adopció de mesures excepcionals i d'emergència en relació amb la utilització dels recursos hídrics, les repercussions sobre algunes explotacions ramaderes ja s'havien fet àmpliament evidents, especialment pel que fa a la productivitat agrícola i a la disponibilitat de recursos alimentaris per al bestiar.

Tanmateix, des de mitjans de 2007 i fins a finals de 2008, el sector de l'oví i el cabrum, sobretot el que s'explota en règim extensiu, ha estat un dels que ha patit més conseqüències de la sequera acumulada en el període esmentat, i gran part de les seves explotacions han vist afectada la seva rendibilitat econòmica.

D'altra banda, cal tenir en compte que, per un costat, l'hivern del 2008 va resultar novament un període de condicions extremes, amb un fred intens, glaçades generalitzades i acumulacions importants de neu en algunes comarques i zones muntanyoses i, per un altre costat, la crisi econòmica que afecta el sector ramader no afavoreix les inversions en les explotacions, la qual cosa es mostra de manera més acusada en les explotacions d'oví i cabrum, atesa la manca de rendibilitat econòmica que moltes d'aquestes han arrossegat en els darrers cinc anys. Això s'ha fet palès concretament en una manca evident d'inversions necessàries en estructures destinades a disminuir l'impacte de la davallada de les disponibilitats alimentàries.

Un dels problemes que més ha afectat les explotacions d'oví i cabrum en règim extensiu en aquests dos darrers anys des del punt de vista del maneig ha estat el de la disminució de les disponibilitats alimentàries naturals, tant en quantitat com en qualitat, la qual cosa ha acabat repercutint en l'estat sanitari general de la cabanya d'aquelles explotacions que s'han vist més fortament afectades per aquesta situació.

En definitiva, doncs, un dels sectors que s'ha vist més perjudicat per la manca de recursos hídrics, i en conseqüència, alimentaris i derivats d'aquests, ha estat el de l'oví i el cabrum, sobretot en aquells casos en què el règim d'explotació és totalment extensiu i la dependència de l'aliment és directament proporcional a la disponibilitat dels recursos agrícoles de la zona.

L'acumulació de les esmentades condicions desfavorables des de començaments de 2007 i fins a finals de 2008 ha provocat que en algunes explotacions d'oví i cabrum de Catalunya s'hagin detectat, en el primer trimestre de 2009, baixes en el bestiar.

Aquestes baixes s'han donat de manera especial en explotacions de la zona nord-occidental de Catalunya, i en especial de les comarques del Baix Empordà, la Garrotxa i el Pla de l'Estany.

En aquest sentit, un cop el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) va rebre a començaments de gener de 2009 les primeres denúncies oficials dels primers casos de mort d'ovelles i cabres, concretament a la comarca del Baix Empordà, es va procedir a efectuar unes primeres inspeccions i a encarregar al Centre de Recerca de Sanitat Animal (CReSA) l'estudi esmentat.

Segons l'informe del CReSA, els animals de les explotacions afectades presentaven de manera comuna un aprimament progressiu, caquèxia irrecuperable i mortalitat elevada entre el total de la cabanya.

Després dels estudis epidemiològics, hematològics, d'aïllament víric, bioquímica clínica i anatomia patològica en mostres i animals de les granges afectades, el CReSA va concloure que els factors de maneig i les parasitosis observades són molt probablement responsables dels problemes clínics observats.

D'altra banda, el DAR considera també que en el cas de les explotacions d'oví i cabrum, l'afectació de la crisi econòmica i els problemes de gestió de les explotacions a causa de les adversitats naturals fan que algunes d'aquestes explotacions corrin el risc d'abandonar l'activitat. Això es considera del tot perjudicial per a la gestió del territori, amb el benentès que l'explotació en règim extensiu que s'efectua en el cas del sector de l'oví i el cabrum contribueix en gran mesura no només a una gestió ordenada del territori i a l'assentament de la població en el món rural, sinó també a la preservació i la conservació de prats i pastures i a la prevenció d'incendis forestals.

L'article 11 del Reglament (CE) 1857/2006, de la Comissió, de 15 de desembre de 2006, sobre aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts estatals per a les petites i mitjanes empreses dedicades a la producció de productes agrícoles, i que modifica el Reglament (CE) 70/2001 (DOUE L 358, de 16.12.2006), estableix que els ajuts destinats a compensar els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR