ORDRE IRP/114/2008, de 13 de març, per la qual s'aproven les bases generals que han de regir les subvencions als ens locals i consorcis per a promoure la participació ciutadana, i s'obre convocatòria pública per al període 2008-2009.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior, Relacions Institucionals i Participacio
Rango de LeyOrdre

ORDRE

IRP/114/2008, de 13 de març, per la qual s'aproven les bases generals que han de regir les subvencions als ens locals i consorcis per a promoure la participació ciutadana, i s'obre convocatòria pública per al període 2008-2009.

El Govern de la Generalitat de Catalunya vol continuar contribuint a l'enfortiment d'una democràcia de qualitat, innovadora i propera, col·laborant amb els diferents ens locals i consorcis del país per tal de realitzar més i millors experiències de participació ciutadana, complint així el mandat de l'article 43 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya.

L'annex 1 defineix les bases d'aquesta convocatòria especificant a qui s'adrecen, les característiques que han de tenir les sol·licituds, les formes de valoració i resolució, i altres aspectes tècnics relacionats amb l'execució i el desenvolupament de la convocatòria.

L'annex 2 presenta els objectius i els criteris prioritzats en el Pla de subvencions, els quals es concreten en quatre modalitats: processos participatius, espais i òrgans per a la participació, planificació de la participació i estructures tècniques de suport a la participació.

Vist el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions;

Vist el que disposa la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, amb els informes previs de l'Assessoria Jurídica de Relacions Institucionals i Participació i de la Intervenció Delegada,

Ordeno:

.1 Aprovar les bases reguladores d'aquesta convocatòria que figuren als annexos 1 i 2 d'aquesta Ordre.

.2 Fer pública la convocatòria de subvencions als ens locals i consorcis per promoure la participació ciutadana.

.3 El termini de presentació de sol·licituds començarà a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC i finalitzarà el dia 15 d'abril de 2008.

.4 La quantia màxima total que es destinarà a aquestes subvencions serà de 2.000.000 d'euros, distribuïda en les anualitats següents: any 2008, 1.600.000 euros; any 2009, 400.000 euros. L'anualitat 2008 és a càrrec de la partida pressupostària RP01D/460000100/1310 del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació per al 2008.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà d'haver-se publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 13 de març de 2008

Joan Saura i Laporta

Conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació

Annex 1

Bases reguladores de les subvencions als ens locals per promoure la participació ciutadana

.1 Beneficiaris

Poden ser beneficiaris d'aquestes subvencions els ajuntaments, les entitats municipals descentralitzades, els consells comarcals, les mancomunitats de municipis, els consorcis i les diputacions.

.2 Objectius de la convocatòria

Aquestes subvencions volen recolzar les activitats que es duguin a terme entre el dia 1 de gener de 2008 i el 30 d'octubre de 2009 referents a:

  1. Processos participatius que, usant metodologies diverses, generin debats socials i recullin aportacions ciutadanes destinades a millorar tant el contingut com l'aplicació de les diverses polítiques locals.

  2. Espais i òrgans de participació que articulin, de manera estable i continuada, la participació de la ciutadania en la formulació i l'execució de les diverses polítiques locals.

  3. Plans de participació que ordenin i sistematitzin les estructures i els processos a través dels quals l'organització local promou i garanteix la intervenció ciutadana en el disseny i execució de les polítiques públiques locals.

  4. Estructures tècniques de suport a les polítiques de participació que permetin, a través de la contractació de professionals, disposar dels recursos humans necessaris per a propiciar polítiques participatives de qualitat.

    .3 Actuacions excloses

    Tot i ser activitats que tenen a veure amb les relacions amb la ciutadania, queden fora d'aquesta convocatòria un conjunt d'activitats o iniciatives:

  5. Activitats lúdiques, festives, culturals, de dinamització social o les anomenades mostres d'entitats que no siguin accessòries a processos de participació; és a dir, que la seva finalitat s'acabi en la realització de la pròpia activitat i no en la contribució d'aquesta a un procés participatiu. Els processos de participació poden incloure actes lúdics o festius, però no poden tenir tanta rellevància com per esdevenir principals i no accessoris.

  6. Campanyes de difusió, comunicació i informació no vinculades als processos participatius, com ara exposicions, fulls informatius, butlletins municipals, xerrades i campanyes informatives. És a dir, no formen part de la convocatòria quan l'objectiu principal és transmetre informació sobre els serveis o els projectes municipals, sense estimular el debat ciutadà i la recollida d'aportacions per part de la ciutadania.

  7. Enquestes, sondeigs i altres mètodes demoscòpics que no tinguin relació amb projectes de participació o que no contemplin la deliberació i el debat ciutadà dels seus resultats.

  8. Serveis locals de suport a les entitats del municipi.

  9. En general, totes aquelles propostes que siguin objecte d'altres convocatòries específiques de subvenció de la Generalitat de Catalunya.

    .4 Valor elegible dels projectes

    El valor elegible és aquell que serveix de base per a calcular la quantitat màxima subvencionable. Inicialment correspon al pressupost presentat per l'ens local o consorci, el qual haurà d'indicar clarament quines despeses comportarà la realització del projecte, tot detallant-ne la naturalesa.

    Aquest valor pot ser modificat per la Direcció General de Participació Ciutadana en base a l'anàlisi de les despeses proposades i l'adequació de la seva procedència d'acord amb els criteris d'aquesta Ordre.

    Quan es consideri pertinent l'atorgament de subvenció, la resolució que l'acordi indicarà quin ha estat aquest valor elegible.

    .5 Quantia de les subvencions

    La quantia màxima a subvencionar serà de 35.000 euros per als processos de participació establerts a l'apartat 1.1 de l'annex 2, de 22.000 euros per al desplegament d'espais i òrgans per a la participació establerts a l'apartat 1.2 de l'annex 2, 20.000 euros per als plans de participació de l'apartat 1.3 de l'annex 2 i 35.000 euros per al suport a la creació i millora d'estructures tècniques de suport a la participació ciutadana establerts a l'apartat 1.4 de l'annex 2.

    Així mateix, es determina un percentatge màxim sobre el valor elegible a ser finançat per aquesta convocatòria, considerant que la resta haurà d'anar a càrrec de l'ens local beneficiari, com a cofinançador del projecte.

    Aquest percentatge varia en funció del nombre d'habitants:

    Municipis de menys de 500 habitants: 95%.

    Municipis d'entre 501 i 1.000 habitants: 90%.

    Municipis d'entre 1.001 i 5.000 habitants: 80%.

    Municipis d'entre 5.001 i 10.000 habitants: 70%.

    Municipis d'entre 10.001 i 20.000 habitants: 60%.

    Municipis d'entre 20.001 i 50.000 habitants: 50%.

    Municipis de més de 50.000 habitants: 40%.

    Diputacions: 40%.

    Quan les sol·licituds siguin presentades per consells comarcals, consorcis, mancomunitats o qualsevol agrupació de municipis, es tindrà en compte, als efectes d'aquests límits, la mitjana de població de tots aquests.

    Si es donés la concurrència de sol·licituds de l'ajuntament i l'entitat municipal descentralitzada, cadascuna tindrà el límit establert per a la seva població respectiva.

    Aquests percentatges màxims no es tenen en compte en la modalitat .estructures tècniques de suport a la participació., que es regiran per les normes indicades a l'apartat corresponent.

    D'acord amb l'article 98.1 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, caldrà justificar el total del valor elegible que constarà a la resolució d'atorgament o de reformulació, si s'escau, amb independència de quina sigui la quantia subvencionada.

    .6 Sol·licituds

    6.1 Les sol·licituds únicament es podran presentar mitjançant l'extranet de les administracions catalanes http://www.eacat.net omplint el formulari corresponent.

    El formulari de sol·licitud de subvenció inclou:

  10. Declaració responsable de no trobar-se en cap dels supòsits de prohibició previstos a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  11. Autorització a l'òrgan gestor per obtenir les certificacions, en via telemàtica, sobre el fet d'estar al corrent de les obligacions tributàries amb l'Administració de l'Estat, així com les obligacions amb la Seguretat Social.

  12. Declaració responsable...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR