ORDRE IRP/450/2009, de 7 d'octubre, per la qual s'aproven les bases i s'obre la convocatòria anticipada dels ajuts econòmics per a la realització de projectes de recerca, estudi i anàlisi sobre joc i gènere a Catalunya i s'aproven les bases reguladores corresponents.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior, Relacions Institucionals i Participacio
Rango de LeyOrdre

ORDRE

IRP/450/2009, de 7 d'octubre, per la qual s'aproven les bases i s'obre la convocatòria anticipada dels ajuts econòmics per a la realització de projectes de recerca, estudi i anàlisi sobre joc i gènere a Catalunya i s'aproven les bases reguladores corresponents.

El desplegament d'una política estratègica sobre joc inèdita a Catalunya per part del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, a través de la Direcció General del Joc i d'Espectacles, ha provocat la necessitat de disposar de coneixements sobre els aspectes socials, culturals, jurídics, històrics i econòmics dels jocs d'atzar.

Una de les dimensions on aquesta necessitat s'ha fet palesa de forma singular és el de la perspectiva de gènere. Alguns estudis i les pròpies actuacions desenvolupades per la Direcció General del Joc i d'Espectacles en el marc del Programa de Joc Responsable, han revelat que la pràctica i hàbits de joc d'homes i dones presenta elements diferenciadors rellevants. A grans trets, s'observa la preferència del col·lectiu femení per determinats tipus de jocs d'atzar, en contraposició a jocs associats als homes, així com altres trets distintius pel que fa a la freqüència i la despesa destinada als jocs d'atzar. Tot i això, la majoria d'estudis que, des de l'àmbit acadèmic, s'ocupen d'aquesta matèria, no tenen en compte el factor gènere com un element d'anàlisi determinant mentre que, d'entre el col·lectiu de persones jugadores, els homes en són majoria de forma significativa.

La Direcció General del Joc i d'Espectacles considera que, davant d'aquesta situació, cal promoure el coneixement dels hàbits i pràctica del joc tenint en compte també la perspectiva de gènere, en tant que les dones són, en general, un grup socialment menys visibilitzat i més vulnerable davant de determinats riscos socials. Entre aquests riscos, s'hi inclou una valoració socialment més negativa de les dones que desenvolupen una conducta de joc immoderada respecte dels homes i el fenomen, demostrat àmpliament per diversos estudis, del llarg període de latència que les dones amb problemes d'addicció al joc mantenen abans de buscar ajuda en el seu entorn més proper o en els recursos sociosanitaris.

Per aquesta raó, la Direcció General del Joc i d'Espectacles es proposa promoure la realització de projectes de recerca, estudi i anàlisi sobre joc i gènere a Catalunya a través de la concessió d'ajuts, amb l'objectiu de disposar del coneixement necessari per planificar i desenvolupar polítiques públiques en aquesta matèria, especialment pel que fa al foment de la pràctica responsable dels jocs d'atzar. Aquests ajuts es convoquen amb la col·laboració de l'Institut Català de les Dones que participa en el disseny de la convocatòria, en la valoració dels projectes presentats, així com en el futur anàlisi i desplegament dels projectes subvencionats per a la introducció de la transversalitat de gènere en les polítiques de joc del Govern de la Generalitat.

Tal i com preveu l'article 92.7 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, la present convocatòria es tramita de forma anticipada a l'exercici pressupostari de 2009 al qual s'imputarà la despesa efectiva.

Vista la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya; d'acord amb el que preveu el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya i la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; amb els informes previs de l'Assessoria Jurídica d'Interior, Relacions Institucionals i Participació i de la Intervenció Delegada,

Ordeno:

Article 1

Convocatòria

Obrir la convocatòria anticipada per atorgar els ajuts econòmics per a la realització de projectes de recerca, estudi i anàlisi sobre joc i gènere a Catalunya.

Article 2

Objecte

Aprovar les bases que han de regir la convocatòria, les quals es publiquen en l'annex d'aquesta Ordre.

Article 3

Import màxim

La concessió d'aquests ajuts s'imputen a les partides pressupostàries D/482000100/1240 i D/449000100/1240 o equivalents del pressupost de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2010, amb un import màxim de 20.000 euros, corresponent a la tramitació anticipada d'aquesta convocatòria i condicionat a l'existència de crèdit adequat i suficient en el moment de la resolució de concessió dels ajuts.

Article 4

Termini per presentar les sol·licituds

El termini de presentació de sol·licituds comença a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC i finalitza en el termini d'un mes.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Contra aquesta Ordre, que posa fi a la via administrativa, les persones interessades poden interposar recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que la dicta en el termini d'un mes, comptat de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú. Contra la desestimació expressa del recurs de reposició, si s'escau, o bé directament contra la mateixa Resolució de convocatòria, es podrà interposar també recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en el termini de dos mesos a comptar, respectivament, de l'endemà de la data de recepció de la corresponent notificació o de l'endemà de la seva publicació al DOGC, segons el que preveu l'article 10.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Barcelona, 7 d'octubre de 2009

Joan Saura i Laporta

Conseller d'Interior,

Relacions Institucionals i Participació

Annex

Bases

.1 Règim jurídic aplicable

El règim jurídic aplicable a aquestes bases és el que preveu el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya i la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

.2 Objecte

2.1 L'objecte de les bases és la concessió d'ajuts per al finançament de projectes de recerca, estudi i anàlisi sobre joc i gènere a Catalunya...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR