DECRET 68/1985, de 7 de març, de convocatòria per a la concessió de subvencions de manteniment de serveis socials i d'ajudes individuals a persones disminuïdes.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

La creació i l'exercici de les funcions de l'entitat gestora de la Seguretat Social Institut Català d'Assistència i Serveis Socials, ha de comportar, d'acord amb el que estableix la seva llei fundacional, el que segueix:

- Una accentuació dels criteris de descentralització i desconcentració que ha de permetre més proximitat a l'administrat.

- Una racionalització i una simplificació més grans de l'aparell administratiu, en refondre serveis procedents de diverses entitats.

- L'estructuració dels serveis socials bàsics a través de la tècnica del servei social integrat, que evitarà la dispersió de funcions i millorarà la complementarietat i la coordinació de l'acció social.

En aquest ordre de coses, s'ha procedit a unificar en una sola disposició les convocatòries d'ajudes i subvencions relatives a manteniment de Serveis Socials de Base, manteniment de centres d'atenció social, així com les contemplades en el Programa Unificat d'Ajudes a Disminuïts corresponents al Capítol IV del Pressupost: manteniment de centres, promoció d'activitats, ajudes de recerca i estudis, ajudes excepcionals i ajudes individuals.

La unificació de les referides disposicions en una de sola respon a la necessitat de sistematitzar en una regulació homogènia i en un procediment el més unitari possible les actuacions de l'entitat gestora.

Vista la Llei 29/1984, de 31 de desembre, de Pressupostos de la Generalitat de Catalunya, els seus organismes autònoms i entitats gestores de la Seguretat Social per al 1985;

Atès que la Llei 12/1983, de 14 de juliol, d'Administració Institucional de la Sanitat i de l'Assistència i els Serveis Socials de Catalunya, atorga a l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials la gestió de les subvencions en matèria de serveis socials;

Atès el que disposa l'article 71.b) i e) de la Llei 3/1982, de 23 de març, a proposta del Conseller de Sanitat i Seguretat Social, i d'acord amb el Consell Executiu,

Decreto:

Títol primer Disposicions generals

Capítol únic

Article primer

- Objecte. És objecte d'aquesta disposició

l'establiment del marc bàsic de l'actuació de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) per a l'any 1985 per mitjà del suport econòmic i tècnic als Ajuntaments i a la iniciativa privada, així com les prestacions econòmiques no periòdiques a persones disminuïdes, en aplicació del Capítol IV de previsió de despeses del pressupost de l'entitat gestora aprovat per la Llei de Catalunya 29/1984, de 31 de desembre.

Article segon

- Destinataris. Són destinataris de les

actuacions que es promouen, els serveis socials d'atenció primària i els serveis socials especialitzats, amb els corresponents equipaments, dependents de Corporacions Locals i de persones jurídiques sense afany de lucre que atenguin persones residents a Catalunya, o transeünts, les quals no comptin amb recursos necessaris per cobrir per ells mateixos els objectius contemplats als programes que s'endeguen; també ho són les persones físiques disminuïdes que reuneixin els requisits que s'estableixen. No podran rebre subvencions amb càrrec a aquests programes les entitats dependents de l'Administració de l'Estat, ni aquelles que, de qualsevol manera, limitin o coartin la lliure voluntat d'accés als serveis.

Article tercer

- Programes d'actuació. El present Decret

estableix els següents programes que seran executats per l'ICASS:

  1. Programa de manteniment d'unitats bàsiques d'atenció primària.

  2. Programa de manteniment de serveis d'atenció comunitària i reinserció social.

  3. Programa de manteniment de serveis socials especialitzats en persones disminuïdes.

  4. Programa de manteniment de serveis socials especialitzats en infància i adolescència.

  5. Programa de manteniment de serveis socials especialitzats en vellesa.

  6. Programa d'ajudes individuals a persones disminuïdes.

  7. Programa de recerca, assistència tècnica i formació. L'execució d'aquests programes es durà a terme pel procediment establert al Títol Tercer de les presents normes, aplicant criteris de publicitat, concurrència i objectivitat.

Article quart

- Condicionaments objectius generals. 1. Els

serveis i activitats que resultin beneficiaris dels programes contemplats en aquest Decret restaran sotmesos al que segueix:

  1. La planificació general que aprovi el Consell Executiu.

  2. Les mesures de coordinació d'accions i programes que disposi la Direcció General de Serveis Socials.

  3. La inspecció de la Direcció General de Serveis Socials i control per l'ICASS en ordre al compliment de la normativa específica que sigui aplicable, i de l'aplicació adient del finançament rebut.

  4. Col·laborar en els treballs de tramitació, avaluació, seguiment de serveis i prestacions segons les fórmules que s'estableixin per la Direcció General de Serveis Socials.

  5. Col·laborar en la satisfacció de la demanda que no pugui ser atesa en establiments o serveis públics. 2. Els serveis, tant del sector públic com del privat, que sol·licitin finançament públic, hauran d'ésser oberts a totes les persones que reuneixin les condicions de beneficiaris d'aquests programes sense que es pugui donar cap cas de discriminació personal. No obstant això, es respectaran les prioritats determinades pels objectius, la dedicació, l'àmbit i les característiques de cada entitat o servei. 3. Els preus que apliquin les entitats receptores de finançament públic pels seus serveis no podran ésser alterats sense coneixement de la Direcció General de Serveis Socials, i no podran, en cap cas, ser superior al cost real del servei. 4. Les entitats beneficiàries hauran de comunicar als usuaris dels seus serveis les subvencions concedides. 5. Per extensió del que estableix l'article 8 del Decret 72/1984, de 15 de març, sobre integració laboral de disminuïts, les entitats sol·licitants hauran de complir en les noves contractacions la quota de reserva establerta a l'article 38.1 de la Llei d'Integració Social dels Disminuïts. 6. Els equipaments que hagin de servir d'infrastructura de la prestació de Serveis Socials hauran de complir la normativa bàsica exigible en matèria de prevenció d'incendis i subministraments d'energia.

Article cinquè

- Incompatibilitats. 1. La percepció de fons

econòmics amb càrrec als programes que s'estableixen serà incompatible amb qualsevol altre percepció per al mateix abast i finalitat. Les ajudes i subvencions contemplades en aquest Decret només es podran sol·licitar en defecte d'altres vies que comportin font normal o més directa de finançament. 2. La concessió d'una ajuda de caràcter individual serà incompatible amb el gaudiment gratuït i simultani de serveis que cobreixin els mateixos supòsits i necessitats pels quals es va sol·licitar l'ajuda, bé perquè els prestin directament organismes públics o personal retribuït amb càrrec a fons públic, bé que ho siguin per entitats privades que tinguin concedida una subvenció pública.

Títol segon Programes d'actuació

Capítol I Programes de manteniment de serveis socials d'atenció primària

Article sisè

- Objecte del programa. Podran ser objecte

d'ajut les unitats bàsiques d'atenció primària que amb el nom de Serveis Socials de Base o altres d'adients reuneixin els requisits i atenguin els objectius següents:

  1. Requisits constitutius:

    - Ésser de titularitat municipal o mancomunal.

    - Comprendre un dispositiu de recursos humans i materials que permeti realitzar puntualment accions de contingut preventiu i de detecció de situacions de risc i de marginació social.

    - Articular un sistema de suport i potenciació del voluntariat i de l'acció de les xarxes informals de parentiu i veïnatge.

  2. Objectius funcionals:

    - Adscripció funcional pròxima al ciutadà que subministri informació i orientació, així com una primera valoració de les seves demandes, per tal de donar lloc a la seva resposta en el mateix nivell primari o canalitzar-la vers els serveis socials especialitzats o altres serveis de benestar generals.

    - Dotació de serveis d'ajuda a la llar i d'altres formes de suport comunitari a partir del coneixement i la priorització dels casos de major necessitat.

    - El suport informatiu d'avaluació i estadístic en les tasques ordenadores i planificadores de la Direcció General de Serveis Socials.

    - La col·laboració en la gestió de les prestacions econòmiques i subvencions de l'ICASS.

Article setè

- Criteris de resolució. 1. L'import de les

subvencions es calcularà en base als criteris següents:

  1. Nombre i dedicació d'assistents socials, d'educadors especialitzats i de treballadors familiars que composen cada unitat.

  2. Necessitats especials de cobertura, segons l'ordre de prioritats que assenyali la Direcció General de l'ICASS.

  3. Mòduls de despesa que aprovi el Director General de l'ICASS.

  4. Recomanacions del mapa de Serveis Socials. 2. L'atorgament o la denegació de l'ajuda en cada cas dependrà de l'aplicació dels criteris anteriors, del condicionament general i de la disponibilitat pressupostària específica.

Article vuitè

- Tramitació específica. A més dels requisits

de tramitació establerts en el Títol Tercer, s'observaran els següents:

  1. En el cas de grups de municipis en què les circumstàncies territorials i de població no facin convenient l'existència d'unitats bàsiques d'atenció primària amb dedicació completa i permanent, sinó la cobertura per equips mòbils, la sol·licitud serà conjunta. En aquest cas, s'haurà de presentar un document en què consti...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR