ORDRE TRI/87/2005, de 2 de març, de convocatòria per a la concessió dels Premis de la Generalitat de Catalunya a la Innovació Tecnològica i a la Qualitat per a l'any 2005.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball i Industria
Rango de LeyOrdre

ORDRE

TRI/87/2005, de 2 de març, de convocatòria per a la concessió dels Premis de la Generalitat de Catalunya a la Innovació Tecnològica i a la Qualitat per a l'any 2005.

Els Premis de la Generalitat de Catalunya a la Innovació Tecnològica i a la Qualitat per a l'any 2005 volen distingir les empreses i institucions catalanes que hagin destacat en els seus resultats gràcies a la seva ferma aposta per la innovació tecnològica i la qualitat. Així mateix, aquests Premis són un exemple de com aconseguir uns resultats empresarials excel·lents mitjançant la gestió de la qualitat, la innovació sistemàtica i la cerca de la diferenciació.

Els Premis presenten enguany dues categories: categoria A, d'Innovació Tecnològica, i categoria B, de Qualitat.

Per tot això, i d'acord amb els principis de publicitat, concurrència i objectivitat,

Ordeno:

Article 1

Convocatòria

Obrir la convocatòria per a la concessió dels Premis de la Generalitat de Catalunya a la Innovació Tecnològica i a laQualitat per a l'any 2005.

Mitjançant aquesta convocatòria el CIDEM serà el responsable de la coordinació de les diferents activitats per atorgar el premi en les seves categories.

Article 2

Objecte dels Premis

Els Premis van destinats a distingir les empreses i institucions de qualsevol sector i dimensió que hagin aconseguit millores rellevants en la seva competitivitat, gràcies a:

Categoria A: la gestió de la innovació de manera sistemàtica i com a procés estratègic d'empresa (desenvolupament sistemàtic de nous productes i serveis, de nous processos operatius i comercials, i gestió excel·lent del coneixement i de la tecnologia).

Categoria B: l'excel·lència en l'aplicació de mètodes de gestió de la qualitat.

Article 3

Beneficiaris

3.1 Es poden presentar a aquests Premis:

Les empreses o institucions de qualsevol sector i dimensió amb establiment operatiu a Catalunya.

3.2 Els beneficiaris de les accions hauran de complir els requisits següents:

a) En el cas d'empreses públiques o privades amb 50 de treballadors o més, donar ocupació almenys a un 2% de treballadors amb disminució sobre el nombre total de treballadors de l'entitat o compliment de les mesures alternatives, de conformitat amb el que disposen l'article 38de la Llei 13/1982, de 7 d'abril, d'integració dels disminuïts (BOE de 30.4.1982), el Reial decret 27/2000, de 14 de gener (BOE de data 26.1.2000), modificat pel Reial decret 290/2004, de 20 de febrer, i el Decret 246/2000, de 24 de juliol (DOGC núm. 3196, de 2.8.2000).

b) Estar al corrent del compliment de les obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social.

c) Complir les obligacions tributàries davant la Generalitat.

d) Complir els requisits que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística (DOGC núm. 2553, de 7.1.1998).

Article 4

Criteris d'avaluació

Els criteris d'avaluació per cadascuna de les dues categories es defineixen de la manera següent:

Categoria d'innovació tecnològica

  1. Metodologies i models de referència:

    Model Technical Innovation Audit. Vittoria Chiesa, Paul Coughlan, & Chris A. Voss; Journal of Product Innovation Management 1996.

    Model Innovation Funnel. Steven C. Wheelwright & Kim B. Clark, Harvard Business Review, 1997.

    Guia de Gestió de la Innovació del CIDEM. Part 1: Diagnosi d'Innovació.

    Guia de Gestió de la Innovació del CIDEM. Part 2: Gestió de Projectes.

    Guia de Mètodes i Eines de Suport als Projectes d'Innovació Tecnològicadel CIDEM.

    Casos d'empreses guardonades amb els Premis IT els anys 2002, 2003 i 2004

    UNE 166.000:2002 EX: Gestió de la R+D+I: Terminologia i definicions de les activitats de R+D+I.

    UNE 166.001:2002 EX: Gestió de la R+D+I: Requisits d'un projecte de R+D+I.

    UNE 166.002:2002 EX: Gestió de la R+D+I: Requisits del sistema de gestió de R+D+I.

    La capacitat d'innovació de l'empresa no s'improvisa ni és un acte de creació puntual. La innovació s'ha de gestionar mitjançant un procés estructurat d'organització i direcció d'un equip humà i dels recursos necessaris per convertir els coneixements de l'empresa en nous productes i nous processos que aportin un element diferencial respecte dels competidors mundials.

    Per tant, el procés d'innovació d'una empresa exigeix una interrelació simultània de diverses activitats: la identificació de nous conceptes de productes o serveis comercialitzables, de noves formes de gestió, etc. (generació de nous conceptes); la transformació d'aquests conceptes en productes físics vendibles (desenvolupament de producte); la millora continuada dels processos de fabricació (redefinició dels processos productius); la modificació i l'adaptació de noves tècniques de comercialització (redefinició dels processos comercials), i el desenvolupament i la incorporació del coneixement i de la tecnologia necessaris per fer viable el conjunt del projecte (gestió del coneixement i la tecnologia).

    Les característiques específiques d'aquest procés d'innovació són determinades pel segment mateix de negoci en què competeix cada empresa i, per tant, seran diferents en cada sector.

  2. Sistema d'avaluació.

    2.1 Criteris d'avaluació.

    Criteris eliminatoris:

    La no-implicació de l'alta direcció de l'empresa candidata en el procés d'avaluació.

    Les empreses han de poder demostrar la seva responsabilitat en relació amb el medi ambient, la societat i les persones.

    Es valorarà positivament:

    La cultura innovadora de l'empresa: paper que representa la innovació en la planificació del negoci a llarg termini, implicació i compromís de la gerència, assumpció de riscos, tolerància a l'error, etc.

    Que el procés d'innovació formi part de l'estratègia de negoci de l'empresa (existència d'una estratègia definida, identificació del mercat objectiu, enfocament de negoci internacional, èxit davant d'una demanda exigent a escala mundial, etc.) i el grau de contribució d'aquest procés a la sostenibilitat de l'activitat de l'empresa (coneixement dels competidors i dels productes substitutius).

    Dins de la gestió del procés d'innovació es valorarà:

    La implantació efectiva d'un sistema de creació de nous productes/serveis i de millora de processos: identificació de noves necessitats de productes, metodologia pròpia del procés de desenvolupament de nous productes, recursos assignats, visió i lideratge per part de la gerència, interdisciplinarietat de l'equip, etc.

    La gestió de la tecnologia: esforços realitzats en recerca i desenvolupament, subcontractació d'R+D a centres tecnològics externs, intercanvi d'experiències amb altres empreses i proveïdors, etc, atès que la innovació basada en esforços d'R+D acostuma a generar a l'empresa una font d'avantatge competitiu més duradora.

    Indicadors d'innovació i els resultats obtinguts gràcies a la implementació del procés d'innovació: increment de quotes de mercat, increment de la facturació en els darrers anys, reducció del temps de llançament de nous productes, nombre de nous productes llançats amb èxit, etc.

  3. Avaluació documental

    L'avaluació documental té per objecte l'estudi i la valoració de la memòria tècnica presentada per les empreses candidates per part del corresponent equip avaluador, previ a la visita a l'empresa.

    Aquesta memòria és oberta i s'ha d'adaptar a les especificitats de cada candidat. Es recomana, no obstant això, seguir el guió proposat pel CIDEM i utilitzar la Guia de Gestió de la Innovació. Part I, Diagnosi, i part II, Gestió de Projectes del CIDEM.

  4. Avaluació in situ

    L'avaluació in situ de les empreses candidates té per objecte realitzar una auditoria en els diferents aspectes d'innovació de l'empresa per (1) contrastar les dades facilitades per l'empresa prèviament a través de la fitxa de descripció de l'empresa i la memòria tècnica, (2) mantenir un intercanvi d'impressions amb directius i treballadors de diferents àmbits de l'empresa i (3) conèixer les instal·lacions de primera mà.

  5. Puntuació

    Cultura d'innovació a l'empresa, 20%.

    Capacitat d'innovar (basat en el resultat de la diagnosi), 20%.

    Grau de sistematització de la innovació, 20%.

    Gestió de la tecnologia, 20%.

    Indicadors d'innovació i resultats, 20%.

    (b) Categoria de qualitat empresarial

  6. Models de referència

    Norma UNE-EN-ISO9000:2000. Sistemes de gestió de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR