ORDRE ARP/122/2006, de 15 de març, per la qual es convoquen els ajuts per a la renovació del parc de tractors per a l'any 2006, i es determinen les bases corresponents.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ARP/122/2006, de 15 de març, per la qual es convoquen els ajuts per a la renovació del parc de tractors per a l'any 2006, i es determinen les bases corresponents.

El parc de tractors es troba notablement envellit, la qual cosa es tradueix en l'existència de nombrosos tractors sense l'estructura de protecció adequada en cas de bolcada, amb sistemes de frenat i senyalització en mal estat i amb motors d'aprofitament energètic deficient i elevades emissions de gasos contaminants, a més d'altres mancances com la seva eficiència agronòmica o l'ergonomia del lloc del conductor.

Tot això determina la necessitat de substituir aquests tractors, obsolets i amb greus problemes, per tractors nous que, en estar equipats amb modernes tecnologies, milloren les condicions de treball i la seguretat amb la qual es desenvolupen, i a més tenen una eficàcia energètica més gran i produeixen un menor impacte ambiental.

El Reial decret 178/2005, de 18 de febrer, regula la concessió dels ajuts per a la renovació del parc nacional de tractors (BOE núm. 61, de 12.3.2005), i la disposició final quarta determina el límit de vigència d'aquest tipus d'ajut inicialment fins al 31 de desembre de 2007.

Atès que l'esmentat text legal atribueix a les comunitats autònomes la gestió i el pagament d'aquests ajuts, mitjançant l'Ordre ARP/220/2005, de 10 de maig (DOGC núm. 4386, de 18.5.2005), es va regular la concessió d'ajuts per a la renovació del parc de tractors, dins l'àmbit territorial de Catalunya.

Per tant, el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca considera necessari convocar els ajuts per a la renovació del parc de tractors, corresponents a l'any 2006, d'acord amb les bases reguladores, aprovades pel Reial decret 178/2005, de 18 de febrer.

En conseqüència, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Desenvolupar per a Catalunya els ajuts que estableix el Reial decret 178/2005, de 18 de febrer, pel qual es regula la concessió dels ajuts a la renovació del parc de tractors amb la finalitat de desballestar els tractors antics i l'adquisició de noves unitats, així com convocar els ajuts corresponents a l'any 2006.

Article 2

Beneficiaris

2.1 Podran sol·licitar aquests ajuts els titulars d'explotacions agràries, les cooperatives agràries o les cooperatives d'explotació comunitària de la terra que:

  1. Acreditin la seva viabilitat econòmica. L'explotació és viable si està catalogada com a explotació agrària prioritària (EAP) i aquesta catalogació continua vigent. També es considerarà viable l'explotació que ha estat beneficiària d'un pla de millora en els cinc anys anteriors a la sol·licitud de l'ajut.

    Si el sol·licitant no es troba en cap d'aquests supòsits, la viabilitat de l'explotació s'acreditarà si la seva renda unitària de treball no és inferior al 20% de la renda de referència. Per al càlcul d'aquesta renda unitària de treball es tindran en compte els rendiments nets fiscalment declarats més els salaris pagats, dividits per les unitats de treball agrari de l'explotació. En tot cas, i a efectes del càlcul esmentat, les dades vàlides seran les últimes fiscalment declarades. Si aquestes dades no acreditessin la viabilitat de l'explotació, podrà fer-se el càlcul amb la mitjana de les dades de tres exercicis fiscals dels últims cinc anys, sempre que un d'aquests tres sigui el de l'últim exercici fiscal.

  2. No facin servir el tractor per incrementar produccions sense sortides normals al mercat, d'acord amb les limitacions sectorials que estableix l'annex 1 del Reial decret 613/2001, de 8 de juny.

  3. Compleixin les normes mínimes en matèria de medi ambient, higiene i benestar animal.

  4. En cas de persones físiques, acreditin una capacitat professional adequada.

  5. En cas de persones jurídiques, també hauran d'acreditar que la seva activitat principal és agrària.

  6. Siguin titulars del/s tractor/s a desballestar, d'acord amb l'article 5.b) d'aquesta Ordre, o en cas de les cooperatives, en siguin els socis.

  7. Es comprometin a no alienar el nou tractor durant un termini de cinc anys, a partir de la seva adquisició. En cas d'incompliment el beneficiari haurà de retornar al tresor públic l'import de l'ajut obtingut i els interessos de demora corresponents, excepte en casos de força major, que determina l'article 25 del Reial decret 613/2001, de 8 de juny.

    2.2 En cas de cooperatives que estiguin inscrites al Registre de societats cooperatives i que es comprometin a la utilització en comú del tractor. A aquests efectes, la cooperativa portarà un registre dels socis que utilitzen el tractor i el número d'hores de treball del tractor per soci i any.

    2.3 La capacitat professional qualificada s'acredita quan s'és:

    Titular d'explotació catalogada com a explotació agrària professional (EAP) i aquesta catalogació continua vigent.

    Titular d'explotació beneficiari d'un pla de millora en els cinc anys anteriors a la sol·licitud de l'ajut, sempre que el pla de millora no hagi estat sol·licitat conjuntament amb un ajut de primera instal·lació de jove agricultor.

    Si el sol·licitant no es troba en cap dels dos primers supòsits, la capacitat professional s'acreditarà de la manera següent:

  8. Haver superat les proves de capatàs agrícola.

  9. Haver cursat estudis agraris, com a mínim...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR